Ο τέως περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Παναγιώτης Ψωμιάδης, προσέφυγε στο Συμβούλιο της Επικρατείας και ζητεί να ακυρωθεί, ως αντισυνταγματική, παράνομη και αντίθετη με τη Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), η από 2.1.2013 απόφαση του γενικού γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης, με την οποία κρίθηκε έκπτωτος από το αξίωμά του.

Υπενθυμίζεται ότι από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης ο κ. Ψωμιάδης καταδικάστηκε αμετάκλητα σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με τριετή αναστολή, για παράβαση καθήκοντος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η κατηγορία ανάγεται στο ότι, καθ΄ υπέρβαση της διακριτικής ευχέρειας της εξουσίας του, μείωσε σε 5.000 ευρώ πρόστιμο των 89.000 ευρώ, το οποίο είχε επιβληθεί εις βάρος πρατηριούχου υγρών καυσίμων, που φέρεται ότι νόθευσε καύσιμα.

Ο κ. Ψωμιάδης υποστηρίζει πως η καταδικαστική απόφαση δεν αναφέρει ότι από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος προξενήθηκε οικονομική βλάβη στην Περιφέρεια της Κεντρικής Μακεδονίας. Κατά συνέπεια, η απόφαση με την οποία τέθηκε έκπτωτος είναι παράνομη, γιατί η σχετική νομοθεσία (Ν. 3850/2010 και 4071/2012) θέτει ως μια από τις προϋποθέσεις, που μπορεί να τεθεί έκπτωτος ένας νομάρχης, το ότι από το αδίκημα της παράβασης καθήκοντος έχει προκληθεί οικονομική βλάβη στην περιφέρεια ή στα Νομικά Πρόσωπα, που έχει. «Αυτό όμως στην προκειμένη περίπτωση δεν προκύπτει από την καταδικαστική απόφαση του Εφετείου» σημειώνει ο κ. Ψωμιάδης.

Επίσης, είναι αντισυνταγματική (αντίθετη στο άρθρο 20 του Συντάγματος) η προσβαλλόμενη απόφαση του γενικού γραμματέα, καθώς πριν από την έκδοσή της δεν κλήθηκε ο κ. Ψωμιάδης σε ακρόαση (σ.σ.: να εκφράσει τις απόψεις και αντιρρήσεις του).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμη, ο τέως περιφερειάρχης υποστηρίζει ότι η απόφαση του γενικού γραμματέα παραβιάζει τα άρθρα 6 και 7 της ΕΣΔΑ.

Τέλος, η προσφυγή του κ. Ψωμιάδη θα συζητηθεί στις 6.6.2013 στην αυξημένη σύνθεση του Γ΄ Τμήματος του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου, ενώ παράλληλα ο ίδιος έχει καταθέσει αίτηση αναστολής, καθώς και αίτημα για έκδοση προσωρινής διαταγής.

Eπιμέλεια: Xρήστος Μαζάνης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης