Σε άθλιες συνθήκες ζουν συνάνθρωποί μας, με τα κρούσματα, στα οποία ζητείται η παρέμβαση του Υγειονομικού, να έχουν πλέον αυξηθεί σημαντικά.

Οι επόπτες Υγείας στη Μεσσηνία έχουν αντικρίσει απίστευτα περιστατικά, ακόμα και με ανήλικα παιδιά να κατοικούν σε σπίτια εντελώς ακατάλληλα από άποψη συνθηκών υγείας και καθαριότητας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόσφατα, δε, δύο τέτοια περιστατικά παραπέμφθηκαν στη Δικαιοσύνη. Οι συνθήκες μέσα στις κατοικίες ήταν τόσο άθλιες, που τέθηκε θέμα δημόσιας υγείας.

Πρόβατο σε κρεβατοκάμαρα

Έπειτα από καταγγελίες, συνήθως περιοίκων, οι επόπτες έχουν βρεθεί σε σπίτια όπου η έλλειψη καθαριότητας αγγίζει τα όρια του απίστευτου, με βουνά σκουπιδιών μέσα σε δωμάτια και τους ενοίκους να τα θεωρούν απόλυτα φυσιολογικά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όλα αυτά που για τον οποιονδήποτε θεωρούνται σκουπίδια, οι άνθρωποι αυτοί τα θεωρούν χρηστικά αντικείμενα και παρουσιάζουν ισχυρά συμπτώματα εξάρτησης από αυτά», θα μας πουν ελεγκτές.

Ένα άλλο πολύ συχνό φαινόμενο είναι η διατήρηση οικόσιτων ζώων στο σπίτι, τα οποία και έχουν αναγάγει σε κατοικίδια. Χαρακτηριστική περίπτωση ήταν η καταγγελία για πολύ έντονη δυσοσμία.

Έκπληκτοι οι ελεγκτές διαπίστωσαν στην κρεβατοκάμαρα του ιδιοκτήτη ένα… πρόβατο! Συναισθηματικά δεμένος και εξαρτημένος από αυτό, ο ιδιοκτήτης τούς είπε πως έμεινε ορφανό και δεν μπορούσε να το εγκαταλείψει. Το είχε μόνιμα μαζί του στην κρεβατοκάμαρα, με το ζώο πλέον να έχει μεγαλώσει και να έχει πάρει ρόλο κατοικιδίου.

Μικρότερες ηλικίες και οικογένειες

Τέτοια περιστατικά δεν έχουν καταγραφεί μόνο σε χωριά. Πολλά συμβαίνουν και στην Καλαμάτα. Είδαν και έπαθαν οι υπάλληλοι του Υγειονομικού να πείσουν επιστήμονα ότι το κοτοπουλάκι που είχε αγοράσει το Πάσχα στο παιδί της είναι πλέον κόκορας και δεν μπορεί να ζει στο διαμέρισμα.

Η οικονομική κατάσταση, όπως προαναφέραμε, δεν αποτελεί κύρια αιτία για αυτά τα φαινόμενα, με την εμπειρία των ελεγκτών να τα αποδίδει στην κοινωνική αποξένωση που «μαστίζει» την εποχή μας. Σε κάποιες περιπτώσεις, βέβαια, διαπιστώνονται και ψυχολογικά προβλήματα. Σε ένα πολύ μικρό ποσοστό αιτία είναι η ανέχεια.

Ενώ παλαιότερα τα φαινόμενα αυτά παρατηρούνταν μόνο σε ηλικιωμένα και μοναχικά άτομα, πλέον εντοπίζονται και σε πολύ μικρότερες ηλικίες.

«Συνήθως τα άτομα που παρουσιάζουν τέτοια εικόνα δεν έχουν επαφές με πολύ κόσμο. Έχουν κόψει τις κοινωνικές επαφές και κλείνονται στον εαυτό τους», σημειώνουν οι ελεγκτές.

Χαρακτηριστική σε οικογένειες που ζουν υπό αυτές τις συνθήκες είναι η αποξένωση και των παιδιών, καθώς οι συνομήλικοί τους αποφεύγουν πλέον να τα επισκεφθούν στο χώρο τους, με συνέπεια να απομονώνονται κοινωνικά και να περιθωριοποιούνται. 

Πηγή: tharrosnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης