Εντυπωσιακή είναι η επισκεψιμότητα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου το πρώτο τετράμηνο του 2015, γεγονός που μεταφράζεται σε 14.738 άτομα, σύμφωνα με τα επίσημα καταγεγραμμένα στοιχεία των αρχαιοφυλάκων.
Συγκεκριμένα, τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφηκαν 709 άτομα, το Φεβρουάριο 1.506, το Μάρτιο 6.702 και τον Απρίλιο 5.821 άτομα. Μεγάλος αριθμός επισκεπτών είναι αλλοδαποί από διάφορες χώρες του κόσμου, οι οποίοι είτε κινούνται μεμονωμένα, είτε με τα κρουαζιερόπλοια που καταφθάνουν στην περιοχή μας, με μεγαλύτερη συχνότητα από κάθε άλλη χρονιά.
Παράλληλα, επισκέπτονται το αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου πολλοί μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου οι οποίοι έρχονται στην περιοχή μας στο πλαίσιο εκδρομών που πραγματοποιούν στην περιοχή μας, καθώς επίσης μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι οποίοι συμμετέχουν στα εκπαιδευτικά προγράμματα που έχουν εκπονηθεί με πρωτοβουλία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μαγνησίας.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, το οποίο θα ανοίξει διάπλατα τις πύλες του στο κοινό τη Δευτέρα 18 Μαΐου, στο πλαίσιο της Διεθνούς Μέρας Μουσείων, με δωρεάν ξεναγήσεις για όλους, αποτελεί διαχρονικά πόλο έλξης για όλους.
Την ίδια στιγμή, δεκάδες παιδιά από τη Μαγνησία αλλά και γειτονικές περιοχές εκφράζουν έμπρακτα το ενδιαφέρον τους στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό και τις μακραίωνες ιστορικές καταβολές της περιοχής μας, συμμετέχοντας στον εκπαιδευτικό κύκλο προγραμμάτων που έχουν εκπονηθεί ειδικά για τα παιδιά.
Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που υλοποιούνται περικλείουν το νεολιθικό πολιτισμό για παιδιά προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, αλλά και για παιδιά 8 ετών και άνω. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Μυκηναϊκός πολιτισμός και τοπική ιστορία, το πρόγραμμα «Οταν ο χρονοκάψουλες τελειώνουν, ταξίδι πίσω στο χρόνο» για παιδιά ηλικίας 5 ετών και άνω, το «Οποιος παίζει με τη φωτιά» για μαθητές ηλικίας, 9 ετών και άνω, το πρόγραμμα «Αναζητώντας τους κατοίκους της αρχαίας Δημητριάδας», για παιδιά τετάρτης δημοτικού και πάνω, και «Τα ταξίδια της σταλίτσας» που έχουν επίσης προσελκύσει το ενδιαφέρον των μαθητών.
Το Αρχαιολογικό Μουσείο του Βόλου, χώρος προσφιλής για Ελληνες και ξένους επισκέπτες κάθε ηλικίας, αποτελεί πόλο έλξης και για τις εκδρομές μαθητών από διάφορες περιοχές της Θεσσαλίας, αλλά και ευρύτερα, γεγονός που καθιστά ευρύτερα γνωστούς τους θησαυρούς που έχουν έρθει στο φως, στη διάρκεια των πολύχρονων αρχαιολογικών ανασκαφών που διεξάγονται.
Η διάρκεια των εκπαιδευτικών προγραμμάτων και των μαθητικών εκδρομών είναι ταυτόσημη με την διάρκεια της εκπαιδευτικής χρονιάς, ενώ παράλληλα πολλά παιδιά συμμετέχουν στα τακτικά προγράμματα του νεολιθικού οικισμού, διότι διδάσκονται τις αντίστοιχες θεματικές στο σχολείο και αποτελούν χρήσιμο εργαλείο και για τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, στην διδακτική τους πρακτική.
Τα παιδιά που επισκέπτονται το Μουσείο, προέρχονται κατά βάση από τον πολεοδομικό ιστό του Βόλου, τη Μαγνησία, την ευρύτερη Θεσσαλία, Φάρσαλα, Λάρισα, Τρίκαλα, συμπεριλαμβανομένων πολλών ακόμη περιοχών, ανά την Ελλάδα.
Στο μεταξύ, τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Αρχαιολογικού Μουσείου Βόλου εμπλουτίζονται κάθε χρόνο με καινούργιες θεματικές και στους στόχους των υπευθύνων της ΙΓ Εφορείας είναι να δημιουργηθούν στο μέλλον εκπαιδευτικοί φάκελοι που θα έχουν ως επίκεντρο ενδιαφέρουσες πτυχές των ιστορικών καταβολών της περιοχής μας.
ΠΗΓΗ: εφημερίδα ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ