Βαριά πρόστιμα επιβάλλονται μέσω της δικαιοσύνης σε όσους κάνουν αυθαίρετη κατάληψη και χρήση τμημάτων του αιγιαλού, είτε πρόκειται για φυσικά πρόσωπα (ιδιώτες) είτε για επιχειρήσεις (μονάδες ξενοδοχειακές, εκμετάλλευσης θαλάσσιων σπορ).

Οι «καμπάνες» αφορούν την κατάληψη επιπλέον χώρων από εκείνους που έχουν συμφωνηθεί για να τοποθετηθούν τραπεζοκαθίσματα, ξαπλώστρες, ομπρέλες κ.λπ., αυθαίρετες επεκτάσεις ξενοδοχείων σε τμήματα παραλιών που δεν τους ανήκουν, κατασκευή προβλήτας και θαλασσίων εξεδρών, τοποθέτηση μόνιμης κατασκευής μεγαλύτερης από την επιτρεπόμενη για καντίνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στη Ρόδο έπεσαν «καμπάνες» σε δύο ξενοδοχειακές μονάδες, στη μία περίπτωση για αυθαίρετη κατάληψη επιπλέον τμήματος της παραλίας με τραπεζοκαθίσματα για να μεγαλώσει τουλάχιστον κατά 70 τ.μ. το ειδυλλιακό ρεστοράν (το πρόστιμο μειώθηκε στα 35.000 ευρώ, λόγω μειωμένης τουριστικής κίνησης εκείνη την περίοδο), και στην άλλη γιατί καταλήφθηκε αυθαίρετα από τον κοινόχρηστο αιγιαλό και παραλία, έκταση περίπου 1.150 τ.μ., για να επεκταθούν ξαπλώστρες και ομπρέλες για τους πελάτες του ξενοδοχείου, τραπεζοκαθίσματα της ταβέρνας του και να εξυπηρετηθούν αθλοπαιδιές (mini golf, γήπεδο τένις κ.λπ.).

Το αρχικό πρόστιμο των 175.000 ευρώ μειώθηκε από το Εφετείο σε 55.000 ευρώ, αλλά ο Άρειος Πάγος έκρινε μη νόμιμη τη μείωση αυτή, γιατί δεν λήφθηκαν υπόψη η μεγάλη τουριστική κίνηση της επίμαχης περιόδου ούτε οι αυξημένες μισθωτικές αξίες στην περιοχή, με συνέπεια να επανεξετάζεται η «λυπητερή».

Πηγή: dimokratiki.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης