Ρωμαϊκή έπαυλη, με ψηφιδωτά δάπεδα, κρυμμένη κάτω από το υπέδαφος στη συμβολή των οδών Αρχοντάκη και Ελ. Βενιζέλου στα Χανιά, έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη της ΚΕ’ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.

Μέρος του αρχαίου κτηρίου αποτελεί το ιδιαίτερο ψηφιδωτό αίθριου χώρου, που αποκαλύφθηκε έπειτα από καθίζηση του εδάφους, έξω από την τράπεζα στη συμβολή των παραπάνω οδών, φέρνοντας στην επιφάνεια και πάλι το πανέμορφο αρχαιολογικό εύρημα, που μαρτυρά την προαιώνια ιστορία της πόλης των Χανίων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι αρχαιότητες έπειτα από γνωμοδότηση του Τοπικού Συμβουλίου Μνημείων Κρήτης προβλέπεται να καταχωθούν, αφού καλυφθούν με κατάλληλα υλικά, καθώς κρίθηκε προς το παρόν ως η βέλτιστη λύση για την προστασία τους.

Μελλοντικά και σε συνεργασία με τον Δήμο Χανίων μπορούν να αναδειχθούν επί τόπου, αφού συνιστούν ιδιαίτερο εύρημα για την πόλη των Χανίων της περιόδου αυτής. Όπως ανέφερε στα «Χανιώτικα Νέα» η αρχαιολόγος στην ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων κα Κατερίνα Τζανακάκη, όλα ξεκίνησαν όταν μέρος του ψηφιδωτού δαπέδου είχε αποκαλυφθεί για πρώτη φορά σε σωστική έρευνα και είχε διατηρηθεί σε κατάχωση.

Ωστόσο, τα ξημερώματα της 1ης Ιανουαρίου η επιφάνεια του πεζοδρομίου στο σημείο αυτό υπέστη καθίζηση χωρίς εμφανή αιτία και σε αρκετό βάθος. Ακολούθησε έρευνα από την ΚΕ’ Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, για να διαπιστωθεί το μέγεθος της ζημιάς στο ψηφιδωτό δάπεδο και να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για την προστασία του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έπειτα από υπόδειξη της Εφορείας η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου Χανίων (Δ.Ε.Υ.Α.Χ.) μετακίνησε το φρεάτιο σε νέο σημείο ανατολικότερα, κοντά στον εξωτερικό τοίχο της τράπεζας, όπου δεν είχαν εντοπιστεί αρχαιότητες.

Η ιστορία του αρχαίου κτηρίου

Από τα δεδομένα που ήρθαν στο φως εκτιμάται ότι το ψηφιδωτό δάπεδο διακοσμούσε το αίθριο (ανοιχτή αυλή) ενός ρωμαϊκού κτηρίου, ίσως πλούσιας οικίας με εκτεταμένη διάρκεια χρήσης, αφού το ψηφιδωτό φέρει αρχαίες επισκευές.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των αρχαιολόγων, το αρχαίο κτήριο φαίνεται πως καταστράφηκε τη βυζαντινή ή ενετική περίοδο.

Το κτήριο εντάσσεται στον ανατολικότερο οικιστικό πυρήνα της αρχαίας Κυδωνίας με ιδιαίτερη ακμή και οικονομική ευρωστία κατά την ελληνορωμαϊκή περίοδο, όπως έχει φανεί από άλλες οικίες της περιόδου που έχουν αποκαλυφθεί στο κέντρο των Χανίων (βορειότερα στο οικόπεδο Μελισσά και νοτιοδυτικά, σύγχρονο κτήριο Εθνικής Τράπεζας, μέγαρο Παπαδόπετρου και στοά Βαρδινογιάννη).

Πηγή: Χανιώτικα Νέα

Επιμέλεια: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης