Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για τα επίπεδα ασφαλείας στο διεθνές αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης, μετά τη σύλληψη ενός Έλληνα την Τετάρτη ο οποίος κατάφερε να περάσει από τον έλεγχο ένα όπλο τέιζερ.

Σύμφωνα με άρθρο της αμερικανικής εφημερίδας «Daily News», ο συλληφθείς (ονόματι Πρόδρομος Βασιλόπουλος) είχε επιχειρήσει να διαφύγει στο Λονδίνο, καθώς ήταν ο Νο1 ύποπτος για υπόθεση σεξουαλικής κακοποίησης και βασανισμού μιας 19χρονης στη συνοικία του Κουίνς. Στην κατοχή του εντοπίστηκε και κατασχέθηκε το εν λόγω όπλο, το οποίο φέρεται να χρησιμοποιήθηκε στη διάρκεια της επίθεσης στη νεαρή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο 23χρονος το είχε κρύψει μέσα σε μια τσάντα χειρός, με τους άνδρες της Ασφάλειας του αεροδρομίου να μην το εντοπίζουν. Ωστόσο, λίγο πριν επιβιβαστεί στο αεροπλάνο, αστυνομικοί τον συνέλαβαν. Όπως μετέδωσε το Associated Press, η σύλληψή του πραγματοποιήθηκε μέσα στον Τερματικό Νο4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το συγκεκριμένο θέμα εγείρει σημαντικά ερωτήματα για τις διαδικασίες ελέγχου. Πέρασε με ένα όπλο, το οποίο είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιήθηκε σε κακούργημα», ανέφερε εκπρόσωπος της Αστυνομίας.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο συλληφθείς επισκέφτηκε την πρώην σύντροφό του στις 22.00 το βράδυ της Τρίτης, τοπική ώρα ανατολικής ακτής Η.Π.Α. (05.00 τα ξημερώματα της Τετάρτης, ώρα Ελλάδος) και με τη χρήση όπλου την ακινητοποίησε και την κακοποίησε σεξουαλικά. Παράλληλα, όπως επισημαίνεται σε άρθρο της Wall Street Journal ο ύποπτος φέρεται να πραγματοποίησε κλήσεις και να έστειλε μηνύματα περίπου 200 φορές στο θύμα από τις 16 Φεβρουαρίου μέχρι τις 21 Φεβρουαρίου, απειλώντας το ότι θα πληρώσει που χώρισε μαζί του.

Πλέον αντιμετωπίζει μεταξύ άλλων κατηγορίες για σεξουαλική επίθεση και κακοποίηση, διάρρηξη, στραγγαλισμό και χρήση όπλου σε εγκληματική ενέργεια. Εφόσον κριθεί ένοχος κινδυνεύει να τιμωρηθεί με φυλάκιση 25 ετών. Όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, θα εμφανιστεί εκ νέου ενώπιον του δικαστηρίου στις 25 Μαρτίου και μέχρι τότε θα παραμείνει υπό κράτηση.

Προβληματισμός για την ασφάλεια στο JFK

Η συγκεκριμένη είδηση ήρθε να εντείνει τον προβληματισμό για τα επίπεδα ασφαλείας στο JFK, καθώς μόλις μια εβδομάδα νωρίτερα ένας επιθεωρητής της Υπηρεσίας Ασφάλειας Μεταφορών (TSA) κατάφερε να περάσει έναν ψεύτικο εκρηκτικό μηχανισμό από δύο σημεία ελέγχου στο Διεθνές αεροδρόμιο του Newark στο Νιου Τζέρσεϊ.

Η συσκευή ήταν επιμελώς κρυμμένη μέσα στο παντελόνι του, παρά το γεγονός ότι υπεβλήθη και σε σωματικό έλεγχο. Με ανακοίνωσή της η TSA εξήγησε πως το συγκεκριμένο περιστατικό εντάσσεται στους γενικότερους ελέγχους της Υπηρεσίας, προκειμένου να διαπιστωθούν οι αδυναμίες των διαδικασιών ασφαλείας έτσι ώστε στη συνέχεια να προωθηθούν και οι απαραίτητες αλλαγές.

Κι όλα αυτά ενώ ήδη η TSA έλαβε την απόφαση να επιτρέψει την είσοδο μικρών μαχαιριών από τους ελέγχους των αεροδρομίων, αρχής γενομένης από τις 25 Απριλίου, σε μια προσπάθεια να διευκολύνουν το έργο του προσωπικού Ασφαλείας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη είδηση προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων, καθώς δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι μια τέτοια ενέργεια θα κάνει πιο επικίνδυνη την πτήση. Όπως μετέδωσε το διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters, είναι η πρώτη φορά από τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου που τα μέτρα Ασφαλειάς γίνονται πιο ελαστικά.

Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης