Η υπηρεσία του ΟΗΕ για τη Μετανάστευση συνεχίζει να δηλώνει το «παρών» σε όλα τα μεγάλα μεταναστευτικά γεγονότα στην Κρήτη, όπως οι αφίξεις προσφύγων και μεταναστών δια θαλάσσης, ενώ σε καθημερινή βάση στο Γραφείο του Οργανισμού στο Ηράκλειο και στελέχη του Οργανισμού υποδέχονται και ενημερώνουν τον μεταναστευτικό πληθυσμό για τις νόμιμες επιλογές που παρέχει ο ΔΟΜ.

Στο πλαίσιο αυτό, εκπρόσωποι του ΔΟΜ συναντήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες με τον δήμαρχο Χανίων, Αναστάσιο Βάμβουκα, μετά από κάλεσμα του οργανισμού για συνεργασία προς όφελος των μεταναστών και των ευάλωτων κοινωνικά ομάδων του Δήμου Χανίων, όπου, μεταξύ άλλων, συζήτησαν για τις δράσεις του Γραφείου Ελλάδας του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, συζητήθηκε η υλοποίηση του προγράμματος «Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών, συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης» πρόγραμμα που υλοποιείται σε όλη την Ελλάδα από το 2010, σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτείται κατά 75% από ευρωπαϊκούς και κατά 25% από εθνικούς πόρους, έχει συμβάλλει μέχρι και σήμερα στην εθελοντική επιστροφή, περίπου 41.000 ατόμων, με επωφελούμενους υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι βρίσκονται στην Ελλάδα δίχως τα απαραίτητα έγγραφα και επιθυμούν να επιστρέψουν εθελοντικά στην πατρίδα τους.

Ο ΔΟΜ, όπως τονίστηκε, μεριμνά για την έκδοση των απαραίτητων ταξιδιωτικών εγγράφων, προσφέρει σε κάθε επωφελούμενο ένα επίδομα επανεγκατάστασης και εξασφαλίζει το εισιτήριο επιστροφής μέχρι τον τελικό προορισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, υπάρχει πρόβλεψη και για την κατάρτιση πλάνων επανένταξης στην χώρα επιστροφής, με την ίδρυση μικρών επιχειρήσεων, την τεχνική επιμόρφωση ή εκπαίδευση των επωφελουμένων.

Ο Δήμος Χανίων συμφώνησε να ενισχύσει τις δράσεις του ΔΟΜ, διευρύνοντας την παροχή πληροφόρησης στους πιθανούς επωφελούμενους.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης