Όλο και περισσότερο αρχίζουν και πυκνώνουν οι προσπάθειες πολιτών για σύσταση καταναλωτικών συνεταιρισμών μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, μέσω των οποίων μπορούν να προμηθεύονται κάθε είδους προϊόντα καθημερινής χρήσης και φυσικά σε κόστος σημαντικά χαμηλότερο από τις αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Μέλος του καταναλωτικού συνεταιρισμού «ΘΑΛΕΙΝ» ο κ. Γιάννης Σταράκης, θέλοντας να μας δώσει ένα μέτρο διαφοράς τιμών, μας είπε χαρακτηριστικά πως, στο Συνεταιρισμό η τιμή ενός επώνυμου προϊόντος είναι περίπου η ίδια με αυτή ενός αντίστοιχου προϊόντος αμφίβολης ποιότητας σε συσκευασία «τρίτης ετικέτας» που θα αγοράζαμε από κάποια αλυσίδα σούπερ-μάρκετ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, προβαίνοντας σε μαζικές αγορές και πάντα σε συνδυασμό την σχεδόν πλήρη απουσία οποιουδήποτε μεταπωλητικού εμπορικού κέρδους, καταφέρνουν να ρίχνουν τις τιμές.

Με μια συνδρομή ελάχιστα μεγαλύτερη της τιμής χονδρικής αγοράς, αλλά πολύ μικρότερη από την τιμή διάθεσης προϊόντων της Ελεύθερης Αγοράς, υπάρχει η δυνατότητα της δημιουργίας ενός αποθεματικού ικανού να χρηματοδοτήσει θέσεις εργασίας για συνανθρώπους μας σε κοινωφελείς υπηρεσίες, καλύπτοντας ανάγκες που η κοινωνία μας έχει μεγάλη έλλειψη, καταπολεμώντας και την ανεργία. Έτσι μπορούν να πέσουν οι τιμές ειδών πρώτης ανάγκης, δίνοντας μεγαλύτερη αγοραστική δύναμη στον μισθό του εργαζόμενου, να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, να απολαμβάνουμε κοινωφελείς υπηρεσίες, χωρίς την επένδυση περισσότερων κεφαλαίων, αλλά με χρηστή διαχείριση των ήδη διαθέσιμων χρημάτων μας να έχουμε περισσότερα οφέλη. 

Από την άλλη μεριά, οι συγκεκριμένοι καταναλωτικοί συνεταιρισμοί, όπως και στην υπόλοιπη Ευρώπη, λειτουργούν ως κυματοθραύστες στην άνοδο των τιμών, ως ένας εναλλακτικός τρόπος αγοράς που πιέζει και τους ιδιώτες να είναι πολύ πιό «προσεκτικοί» στην πολιτική πωλήσεών τους, λειτουργώντας έτσι και ως ένα πρόσθετο σταθεροποιητικό σύστημα της αγοράς. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και φυσικά δεν διαθέτουν παρά μόνο Ελληνικά Προϊόντα, πράγμα το οποίο σημαίνει πως όχι μόνο διασφαλίζουν για τους καταναλωτές μόνο άριστη ποιότητα αλλά υποστηρίζουν και την βαριά τραυματισμένη ελληνική βιομηχανία και αγροτική παραγωγή, κάτι που ειδικά αυτόν τον καιρό αποτελεί ένα ζήτημα κεφαλαιώδους σημασίας.

Επιμέλεια : Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης