Ένα νέο εργαλείο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων στην Ελλάδα παρουσίασε πριν από λίγο ο υφυπουργός Ανάπτυξης Νότης Μηταράκης. Ονομάζεται Διαμεσολαβητής του Επενδυτή και αποτελεί πρωτοβουλία του ίδιου του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά.

Παρουσιάζοντας τον Διαμεσολαβητή του Επενδυτή, ο οποίος λειτουργεί στο πλαίσιο του Invest in Greece, ο κ. Μηταράκης ανέφερε πως «κάνοντας την αυτοκριτική μας, διαπιστώσαμε ότι δεν ήμασταν φιλική χώρα για τις επενδύσεις. Αυτήν τη στιγμή χρειαζόμαστε κάθε επένδυση – και μικρή και μεσαία και μεγάλη και ελληνική και ξένη. Πρέπει να γίνουν πράγματα σε επίπεδο καθημερινό και διαχειριστικό για να γίνει φιλική προς τον επενδυτή».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Με τον νέο θεσμό αυτό ερχόμαστε δίπλα στον ιδιώτη επενδυτή. Γινόμαστε αρωγοί στη σχέση του με τον δημόσιο τομέα» πρόσθεσε.

Στόχος του θεσμού είναι η διευκρίνιση και επίλυση προβλημάτων, μειώνοντας ουσιαστικά το κόστος επένδυσης της επιχείρησης στην Ελλάδα.

Να επιλυθούν, δηλαδή, εύλογα προβλήματα του επενδυτή, χωρίς να είναι ένα είδος δικαστηρίου. Ο επενδυτής διατηρεί το δικαίωμα προσφυγής στα δικαστήρια, αν το κρίνει απαραίτητο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπάλληλος με ονοματεπώνυμο θα χρεώνεται την κάθε επένδυση, από την αρχή μέχρι το τέλος, με στόχο να παίρνει ο επενδυτής ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Με τον τρόπο αυτό», είπε ο κ. Μηταράκης, «χτυπάμε τις πελατειακές σχέσεις σε βάρος του επενδυτή, ενώ παράλληλα δημιουργούμε ένα αρχείο».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο Στέφανος Ησαΐας, διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, τονίζοντας:
«Είμαστε δέκτες παραπόνων, για να γίνει πολύ πιο φιλικό το επενδυτικό περιβάλλον στη χώρα μας.
Η εφαρμογή των νόμων από τις υπηρεσίες απέχει πολύ, ταλαιπωρούνται οι επενδυτές».

Δίδοντας ένα παράδειγμα, ο κ. Ησαΐας ανέφερε χαρακτηριστικά ότι στη Γαλλία ο ίδιος επενδυτής λειτουργεί ξενοδοχείο εδώ και 3 χρόνια, στην Ελλάδα ακόμη δεν έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες, ενώ οι επενδύσεις ξεκίνησαν την ίδια εποχή, το ίδιο χρονικό διάστημα.

Ο θεσμός λειτουργεί σε Κορέα, Καναδά, Ρωσία και Αυστραλία, αλλά σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα.
Ωστόσο, ο Διαμεσολαβητής δεν είναι πανάκεια. Αν έχει δοθεί «όχι» από τις υπηρεσίες, αυτό δεν θα ανατραπεί από τον διαμεσολαβητή.

Φιλοδοξία είναι να χτιστεί σταδιακά η πολύτιμη σχέση του επενδυτή σχετικά με το Δημόσιο, με ωφέλεια την απεμπλοκή των επενδύσεων που λιμνάζουν.

Συνηθισμένες περιπτώσεις που αντιμετωπίζονται είναι:

– καθυστερήσεις στην αδειοδότηση

– εσφαλμένες αποφάσεις της διοίκησης σύμφωνα με τον επενδυτή

– κενά στο νομοθετικό πλαίσιο.

Η προσφυγή στον Διαμεσολαβητή μπορεί να γίνεται είτε ταχυδρομικά είτε ηλεκτρονικά.

Θα υπάρχει σύστημα μέτρησης αποτελεσματικότητας και θα γίνεται τήρηση αρχείων.

Το πρόγραμμα ξεκινά από σήμερα πιλοτικά και αφορά σε επενδύσεις πάνω από 2 εκατ. ευρώ. Οι επενδύσεις πρέπει να είναι σε εξέλιξη και να υπάρχει κάποιο πρόβλημα.

Σε διενέξεις μεταξύ ιδιωτών δεν μπορεί να επέμβει ο Διαμεσολαβητής. Μόνο σε σχέση με το Δημόσιο.

Αν η προσφυγή γίνει ηλεκτρονικά με αίτημα, η απάντηση έρχεται μέσα σε 24 ώρες, ενώ είναι διαθέσιμη και τηλεφωνική υπηρεσία στο 210 3355770.

Επιμέλεια: Νίκος Τσιαμτσίκας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης