Υπό… καθεστώς ομηρίας φαίνεται ότι βρίσκονται οι μετέχοντες στον διαγωνισμό των συμβολαιογράφων του 2009, αφού, σχεδόν ένα χρόνο μετά τις εξετάσεις τους, βρίσκονται ακόμη στο σκοτάδι.

Όπως καταγγέλλουν στη zougla.gr κάποιοι από τους υποψήφιους, ο διαγωνισμός, που έγινε στις 20, 21, 22 και 28 Ιουνίου 2009, «κινδυνεύει να βρεθεί στον αέρα», καθώς φέρεται ότι εμφανίστηκαν περίεργες και μεγάλες αποκλίσεις στις βαθμολογίες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Και δεν είναι μόνον αυτό…

Το 2009 τελείωσε, και τα αποτελέσματα δεν είχαν διεξαχθεί, χωρίς να έχει δοθεί κάποια επίσημη εξήγηση για την αδικαιολόγητη αυτή καθυστέρηση. Μέχρι την 25η Φεβρουαρίου 2010, οπότε και το Υπουργείο Δικαιοσύνης τα ανακοίνωσε!

Η οδύσσεια όμως δεν είχε τελειώσει. Λίγες ημέρες μετά, κι ενώ οι επιτυχόντες περίμεναν τον διορισμό τους, αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του υπουργείου η ανακοίνωση του κ. Χάρη Καστανίδη:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Επειδή παρατηρήθηκαν υπερβάλλουσες αποκλίσεις στη βαθμολόγηση των υποψηφίων στο διαγωνισμό συμβολαιογράφων έτους 2009, αποφασίστηκε η αναστολή της διαδικασίας διορισμού τους, μέχρι να ελεγχθούν όλα τα στοιχεία, οπότε θα ληφθούν οι τελικές αποφάσεις».

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχε αναρτηθεί παρόμοια ανακοίνωση του υπουργού, περί αποκλίσεων στις βαθμολογίες των υποψηφίων μεταξύ βαθμολογητών και αναβαθμολογητών, περί διενέργειας ελέγχων και περί υπάρξεως λόγων ακύρωσής του!

Σύμφωνα με τον νόμο (2830/2000), τα γραπτά των υποψηφίων βαθμολογούνται από 3 βαθμολογητές έκαστο. Αν η απόκλιση μεταξύ τους είναι μεγαλύτερη των 3 μονάδων, το κάθε γραπτό βαθμολογείται από ακόμη 5 αναβαθμολογητές.

Στις 29 Μαρτίου 2010 ακολουθεί και άλλο δελτίο Τύπου στην ιστοσελίδα του υπουργείου, με το εξής περιεχόμενο:

«Δελτίο Τύπου για τα αποτελέσματα της διοικητικής έρευνας για την υπόθεση των μεγάλων αποκλίσεων στη βαθμολόγηση του διαγωνισμού των Συμβολαιογράφων: Ολοκληρώθηκε σε πρώτη φάση, ύστερα από εντολή του υπουργού Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Χάρη Καστανίδη, η διοικητική έρευνα για την υπόθεση των μεγάλων αποκλίσεων που παρουσιάστηκαν στη βαθμολόγηση και αναβαθμολόγηση των γραπτών εξετάσεων του διαγωνισμού για την κάλυψη κενών θέσεων συμβολαιογράφων. Η έρευνα απέληξε στην τεκμηρίωση ενδείξεων σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο των παραπάνω αποκλίσεων των βαθμολογήσεων και αναβαθμολογήσεων, ενώ προσδιορίστηκαν και οι περιπτώσεις υποψηφίων των οποίων η βαθμολόγηση δεν παρουσίασε προβλήματα και των οποίων η διαδικασία διορισμού τους θα συνεχιστεί κανονικά. Ήδη για αυτήν την κατηγορία απεστάλησαν σήμερα 29 Μαρτίου από την αρμόδια Διεύθυνση του υπουργείου, προς τους επιτυχόντες, οι σχετικές προσκλήσεις για την προσκόμιση των απαραίτητων για τον διορισμό τους δικαιολογητικών. Για τις λοιπές περιπτώσεις, συνιστάται τριμελής επιτροπή από ανώτατους δικαστικούς και κρατικούς λειτουργούς, η οποία εντός συντόμου χρονικού διαστήματος θα προβεί στην αξιολόγηση των αποκλίσεων και την εκτίμησή τους ως δικαιολογημένων ή μη. Τα πορίσματά της θα καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειες του Υπουργείου Δικαιοσύνης».

Ποιες είναι οι «γκρίζες ζώνες», όμως, που καταγγέλλονται;

– Καμία από τις παραπάνω ενέργειες του κ. Καστανίδη δεν προβλέπεται από διάταξη νόμου.

– Ουδέποτε ανακοινώθηκε σε τι συνίστανται οι έρευνες αυτές, από ποιους διεξάγονται, με ποια κριτήρια και ποια συγκεκριμένα είναι τα πορίσματά τους. Η παντελώς αόριστη και νεφελώδης ανακοίνωση της 29ης Μαρτίου δεν μπορεί παρά αγανάκτηση να προκαλέσει. Σε τι ακριβώς συνίσταται η «τεκμηρίωση ενδείξεων σχετικά με το ουσιαστικό περιεχόμενο των παραπάνω αποκλίσεων των βαθμολογήσεων και αναβαθμολογήσεων», με ποιον τρόπο «προσδιορίστηκαν και οι περιπτώσεις υποψηφίων των οποίων η βαθμολόγηση δεν παρουσίασε προβλήματα» και, επιτέλους, ποια είναι αυτά τα πρόσωπα των οποίων «η διαδικασία διορισμού τους θα συνεχιστεί κανονικά»; Μήπως συνιστά αυθαιρεσία ο επιλεκτικός αυτός διορισμός επιτυχόντων, τη στιγμή που ούτε ξέρουμε ποιοι και πόσοι είναι;

– Από ποιους αποτελείται η «τριμελής επιτροπή»; Δεν θα έπρεπε τα ονόματά τους να γίνουν γνωστά; Και με ποια κριτήρια και μέθοδο η επιτροπή αυτή «θα προβεί στην αξιολόγηση των αποκλίσεων και την εκτίμησή τους ως δικαιολογημένων ή μη», εφόσον η διαδικασία δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα;

– Γιατί ο υπουργός προβαίνει σε αυτές τις ενέργειες μετά τη με μνημειώδη καθυστέρηση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων; Τα γραπτά βρίσκονταν στη διάθεσή τους επί οκτώ ολόκληρους μήνες. Έπρεπε να δημοσιευτούν τα αποτελέσματα για να ανακοινώσει το υπουργείο ότι θα διεξαχθεί έρευνα και ότι ενδέχεται να προκύψουν λόγοι ακύρωσης του διαγωνισμού; Αλλά, και στην περίπτωση αυτή, είναι δυνατόν να προωθούνται διορισμοί τη στιγμή που δεν έχουν ανακοινωθεί επίσημα πορίσματα για το «καλώς έχειν» του διαγωνισμού; Δεν μπορεί να είναι ανεκτές σε μια ευνομούμενη κοινωνία τέτοιες αυθαιρεσίες και αδιαφάνεια σχετικά με τον διορισμό δημοσίων λειτουργών, όπως είναι οι συμβολαιογράφοι!

– Και γιατί υπάρχει πάλι τέτοια καθυστέρηση για τη διαλεύκανση του θέματος; Σήμερα, λίγες μόλις ημέρες πριν από την κατά νόμο λήξη της προθεσμίας προκήρυξης του διαγωνισμού υποψηφίων Συμβολαιογράφων 2010 (σύμφωνα με το νόμο ο διαγωνισμός προκηρύσσεται υποχρεωτικά μέσα στο πρώτο τετράμηνο κάθε έτους), ο διαγωνισμός του 2009 βρίσκεται κυριολεκτικά «στον αέρα»!

Παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστο το ποιες θέσεις θα μείνουν ακάλυπτες, ποιες θα προκηρυχθούν και, επιτέλους, τι θα συμβεί με τον πολύπαθο αυτό διαγωνισμό;

Εκτοξεύουν δε τα βέλη τους και κατά του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου, γιατί κατά τη διάρκεια όλων αυτών των γεγονότων έχουν «λάμψει» διά της απουσίας τους…

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης