Η δημιουργία φυλακής υψίστης ασφαλείας και η ενίσχυση όλων των σωφρονιστικών καταστημάτων με τη «θωράκιση» της εξωτερικής φρουράς τους με βαρύ οπλισμό, αποτελούν τις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου Δικαιοσύνης προσπαθώντας ν’ αποφύγει στο μέλλον περιστατικά ανάλογα με αυτά στις φυλακές Τρικάλων.

Την ίδια ώρα πάντως ζοφερή εμφανίζεται η εικόνα που επικρατεί στους κόλπους των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Άλλωστε τα στοιχεία μιλούν από μόνα τους αφού το τελευταίο 7μηνο 39 σωφρονιστικοί υπάλληλοι τέθηκαν σε αυτοδίκαιη πειθαρχική αργία, λόγω της διάπραξης διαφόρων παραπτωμάτων.
Από τους 39 οι οκτώ είναι ήδη προσωρινά κρατούμενοι ενώ οι έξι απ’ αυτούς κρατούνται για αδικήματα που συνδέονται με παραβάσεις του νόμου περί ναρκωτικών. Χαρακτηριστικό είναι πάντως το γεγονός ότι την τελευταία επταετία (2005-2012) τέθηκαν σε διαθεσιμότητα μόνο 22 σωφρονιστικοί υπάλληλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η πρόσφατη πάντως επίθεση στις φυλακές Τρικάλων οδηγεί την κυβέρνηση στη λήψη αυστηρότερων μέτρων ασφαλείας, ενώ όπως τόνισε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Κ. Καραγκούνης, μετά τη συνεργασία με τον Πρωθυπουργό και τη διασφάλιση των σχετικών κονδυλίων αναμένεται να δημιουργηθεί φυλακή υψίστης ασφαλείας. Παράλληλα, ενισχύονται τα περισσότερα καταστήματα κράτησης με αλεξίσφαιρα τζάμια στις σκοπιές και με συρματόσχοινα για την αποτροπή απόδρασης από αέρος.

Ακόμη, προσέθεσε ο υφυπουργός Δικαιοσύνης ότι μεταξύ των προτεραιοτήτων του υπουργείου είναι ο εξοπλισμός των εξωτερικών φρουρών με βαρύ οπλισμό (ήδη παραδόθηκαν τα πρώτα 50 τουφέκια G3A3), η τοποθέτηση κλωβών διακοπής της χρήσης κινητών τηλεφώνων, η αύξηση των ελέγχων στα καταστήματα κράτησης με τη βοήθεια της Αστυνομίας, αφού το προσωπικό των σωφρονιστικών υπαλλήλων δεν επαρκεί, καθώς και η πρόσληψη 500 φυλάκων.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης