Mε εθνικό κίνδυνο ισοδυναμεί η υγειονομική εγκατάλειψη των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας.

Το Καστελόριζο εδώ κι ένα χρόνο δεν έχει εξειδικευμένο γιατρό, ενώ αρκετά ιατρεία σε ακριτικά νησιά έχουν μετατραπεί σε φαντάσματα, με πανάκριβα μηχανήματα κλειδωμένα σε αποθήκες, ενώ σε άλλα δεν υπάρχουν φαρμακεία και γιατροί.

Όπως τονίστηκε στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο του Εθνικού Διαδημοτικού Δικτύου Υγιών Πόλεων-Προαγωγής Υγείας (ΕΔΔΥΠΠΥ) που διεξήχθη στο Καστελόριζο στις 7-8 Ιουνίου,
 οι κάτοικοι των ακριτικών νησιών και των απομακρυσμένων περιοχών της χώρας ζουν με την αγωνία εάν θα ζήσουν ή θα πεθάνουν.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χαρακτηριστικό της κατάστασης είναι ότι στο Καστελόριζο εδώ και ενάμισι χρόνο είναι κενή η θέση του αγροτικού γιατρού και οι ανάγκες του νησιού καλύπτονται με συνεχείς 15θημερες αποσπάσεις γιατρών από το νοσοκομείο της Ρόδου.

Έτσι όμως ο γιατρός δεν μπορεί να γνωρίζει το ιστορικό των ασθενών και να ασκήσει την ορθή ιατρική πράξη.

Στην Χάλκη εδώ και επτά χρόνια δεν έχει διοριστεί ειδικευμένος γιατρός ενώ στην Τήλο κενή παραμένει η θέση του γενικού γιατρού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Κύθνος και η Κέα είναι καιρό χωρίς κανένα εξειδικευμένο γιατρό, ενώ στην Αμοργό ο γιατρός φεύγει και μένει το νησί χωρίς βοήθεια.

Περισσότεροι από 3.000 κάτοικοι στην Σύμη έχουν έναν γιατρό ο οποίος είναι αδύνατον να καλύψει τις ανάγκες του νησιού κατά την διάρκεια της τουριστικής περιόδου που ο πληθυσμός του νησιού ξεπερνά τους 10.000.

Στην Πάτμο και στα Κύθηρα δεν υπάρχει παιδίατρος και τα παιδιά του νησιού δεν μπορούν ούτε να εμβολιαστούν επαρκώς ενώ ιατρείο φάντασμα είναι και το πολυδύναμο ιατρείο στον Όλυμπο της Καρπάθου.

Χωρίς φαρμακείο έχουν μείνει το Καστελόριζο και οι Λειψοί και οι ασθενείς ψάχνουν από πόρτα σε πόρτα για να βρουν ένα παυσίπονο.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης