Λίγο μετά τις 21.00 το βράδυ του Σαββάτου, ο βαρυποινίτης Αλκέτ Ριζάι, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Μαλανδρίνου, έπιασε ομήρους -κάτω από αδιευκρίνιστες μέχρι στιγμής συνθήκες- σωφρονιστικούς υπαλλήλους.

Πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης κάνουν λόγο για συνολικά τέσσερις υπαλλήλους των φυλακών και δύο κρατουμένους. Όσον αφορά στους κρατουμένους, δεν έχει διευκρινιστεί αν είναι συνεργοί του ή αν τους χρησιμοποιεί ως ανθρώπινη ασπίδα. Αυτήν την ώρα γίνονται διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής του σωφρονιστικού καταστήματος και της αστυνομίας. Παράλληλα, όπως έγινε γνωστό, δεύτερος διαπραγματευτής κλήθηκε από τη Λαμία, προκειμένου να συμμετάσχει στην επιχείρηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες της zougla.gr αναφέρουν ότι κάποιες από τις εσωτερικές κάμερες των φυλακών έχουν σπάσει, ενώ ο βαρυποινίτης έχει φορέσει τα ρούχα σωφρονιστικού υπαλλήλου. 

Σωφρονιστικοί υπάλληλοι που βρίσκονταν εκτός υπηρεσίας και δυνάμεις των ΕΚΑΜ έσπευσαν στις φυλακές. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ριζάι βρίσκεται στο θυρωρείο ή στο αρχιφυλακείο, έχει σβήσει τα φώτα, κρατά δύο χειροβομβίδες, ένα μαχαίρι και 200 γρ. εκρηκτική ύλη, ενώ ζητεί να τον αφήσουν ελεύθερο.

Παράλληλα, οι κρατούμενοι διαμαρτύρονται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και το συσσίτιο, ενώ ζητούν συνάντηση με τον διευθυντή των φυλακών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πληροφορίες της zougla.gr κάνουν λόγο για ένα πυροβολισμό καθώς και για χρήση καπνογόνων, χωρίς ωστόσο να έχει διευκρινιστεί αν η ενέργεια αυτή έγινε για να αποτρέψει μια πιθανή εξέγερση.

02:00 ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΤΗΣ ΖΟUGLA.GR ΜΕ ΤΟΝ ΔΙΚΗΓΟΡΟ ΤΟΥ ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ κ. ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

Ο δικηγόρος του Αλκέτ Ριζάι κ.Σάκης Κεχαγιόγλου ο οποίος είχε επικοινωνήσει μαζί του περί τη 01.00, μας δήλωσε πως ο πελάτης του είναι σε κατάσταση έντονης ταραχής, πως «είναι αποφασισμένος» και έκανε λόγο για «βόμβα», ενώ «ζητάει αυτοκίνητο» προκειμένου να μπορέσει να φύγει. Και σε αυτή την περίπτωση του Ριζάι, σημαντικό ρόλο για άλλη μια φορά δείχνει να διαδραματίζει η σύντροφός του Ασπασία Μητροπέα (Σούλα) η οποία, όπως και ο δικηγόρος του, τον καλεί να παραδοθεί και να δώσει τέλος σ’ αυτή την ιστορία, «για να μη χυθεί αθώο αίμα».

ΗΧΗΤΙΚΟ – ΣΥΝΟΜΙΛΙΑ ΜΕ κ. ΣΑΚΗ ΚΕΧΑΓΙΟΓΛΟΥ

– Σύμφωνα με τελευταίες μας αποκλειστικές πληροφορίες, η ενέργεια αυτή του Ριζάι ξεκίνησε στις 20:30 του Σαββάτου (16-03-13), την ώρα δηλαδή ακριβώς κατά την οποία άλλαζαν οι βάρδιες των σωφρονιστικών υπαλλήλων. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εγκλωβιστούν και οι σωφρονιστικοί υπάλληλοι οι οποίοι έπρεπε να αποχωρήσουν από την υπηρεσία τους, καθώς η ομηρία έγινε κοντά σε χώρο που δεν επέτρεπε την έξοδό τους.

02:35 Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η επικοινωνία του δράστη με τον διαπραγματευτή της Αστυνομίας, ενώ κάθε λεπτό που περνάει λειτουργεί αντίστροφα εις βάρος του Ριζάι αφού η κόπωση αρχίζει να παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο και μάλιστα καταλυτικό, επιταχύνοντας τις όποιες εξελίξεις.

02:50 O Ριζάι απειλεί μέσα από τη φυλακή λέγοντας πως «έχει επάνω του μισό κιλό εκρηκτικής ύλης C4 και 22 μπίλιες». Στο μεταξύ απεγνωσμένη έκκληση απηύθυνε τρομοκρατημένος ένας όμηρος σωφρονιστικός υπάλληλος, να ικανοποιήσουν το αίτημα του Ριζάι φέρνοντάς του το αυτοκίνητο που θέλει για να διαφύγει, προκειμένου να λήξει η ιστορία αναίμακτα.

Ήδη ο γενικός γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης Μάριος Σκανδάμης οδεύει προς τις φυλακές του Μαλανδρίνου, ενώ η ηγεσία του υπουργείου είναι ενήμερη και παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ριζάι είχε αποπειραθεί μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα να αποδράσει με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Ποιος είναι ο Αλκέτ Ριζάι

O Αλκέτ Ριζάι (Αlket Rizaj) γεννήθηκε στην Αλβανία το 1974 και για πρώτη φορά το όνομά του ήρθε στην επικαιρότητα το 2003.

Η Ασπασία Μητροπία, γνωστή και ως "Σούλα του Ριζάι"Ήταν ο άνθρωπος που οργάνωσε τη δολοφονία του Θανάση Κορωπιώτη, καθώς θεώρησε ότι είχε συνάψει ερωτική σχέση με την αλλοδαπή φίλη του, την Οξάνα. Ωστόσο, όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, ο άτυχος άνδρας δεν είχε καμία σχέση με το συγκεκριμένο ειδύλλιο, αφού εκείνη την περίοδο διατηρούσε σχέση με μια αλλοδαπή, ρωσικής καταγωγής, ονόματι Ρωξάνα.

Ο Ριζάι συνελήφθη έναν μήνα μετά με επεισοδιακό τρόπο σε διαμέρισμα στη Νέα Φιλαδέλφεια, αλλά απέδρασε μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα στις 4 Ιουνίου 2006 με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού.

Στις 26 Αυγούστου 2006 σκοτώνει εν ψυχρώ στο Περιστέρι τον 43χρονο Κωνσταντίνο Κουτελιέρη και τον 36χρονο Ιωάννη Κάτσιο ύστερα από εντολή -όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο- του Β. Στεφανάκου. Τελικά στις 8 Σεπτεμβρίου του ίδιου έτους συλλαμβάνεται στη Βοιωτία.

Η δεύτερη απόδραση του Ριζάι πραγματοποιήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2009, ενώ στις 17 Νοεμβρίου πέφτει εκ νέου στα χέρια της Αστυνομίας στο Γραμματικό μαζί με τη σύντροφό του Ασπασία Μητροπία, γνωστή από τα σχετικά δημοσιεύματα και ως «Σούλα του Ριζάι».

Η ΠΟΙΝΙΚΗ «ΔΙΑΔΡΟΜΗ» ΤΟΥ ΑΛΚΕΤ ΡΙΖΑΪ ΚΑΙ ΤΗΣ ΣΥΝΤΡΟΦΟΥ ΤΟΥ

Τον Ιούλιο του 2011 ο Αλκέτ Ριζάι καταδικάστηκε σε δις ισόβια από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων Πειραιά, για τη δολοφονία των Κώστα Κουτελιέρη και Γιάννη Κάτσιου, που φέρεται να είχε διαπράξει στις 26-8-2008 σε καφενείο στο Περιστέρι, ενώ ήταν δραπέτης. Το ίδιο Δικαστήριο επέβαλε επίσης στον Ριζάι συνολική ποινή κάθειρξης 25 ετών, για την κινηματογραφική απόδραση με ελικόπτερο από τις φυλακές Κορυδαλλού, στις 4 Ιουνίου 2006 μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα. Αυτή όμως ήταν η πρώτη μόλις απόδραση του Ριζάι, αφού το 2009 κι ενώ είχε συλληφθεί εκ νέου, πέταξε με τον ίδιο τρόπο από τις φυλακές στις 22 Φεβρουάριο, και πάλι μαζί με τον Βασίλη Παλαιοκώστα.

ΑΠΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΕ Η ΣΥΝΤΡΟΦΟΣ ΤΟΥ

Πριν από λίγες μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Θήβας έκανε δεκτή την αίτηση αποφυλάκισης της συντρόφου του βαρυποινίτη Αλκέτ Ριζάι, Ασπασίας Μητροπία. Η γυναίκα έχει καταδικαστεί σε 10ετή κάθειρξη για συμβολή στην απόδραση τον Φεβρουάριο του 2009 του συντρόφου της και του Βασίλη Παλαιοκώστα από τις φυλακές Κορυδαλλού με ελικόπτερο. Με την απόφασή του το δικαστικό Συμβούλιο Θήβας ορίζει ότι η Μητροπία αποφυλακίζεται από τις φυλακές Ελαιώνα με την επιβολή των περιοριστικών όρων της απαγόρευσης εξόδου από την χώρα και της υποχρεωτικής εμφάνισης ανά τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της κατοικίας της.

Στην προσφυγή της η Μητροπία είχε επικαλεστεί λόγους υγείας αλλά και την κόρη της, καθώς και καλή συμπεριφορά κατά τον χρόνο κράτησής της.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης