Υπέρ της κοινοπραξίας «Άκτωρ Alstom Transport» τάχθηκε με απόφασή του το Συμβούλιο της Επικρατείας, αναστέλλοντας την απόφαση της ΕΡΓΟΣΕ με την οποία ζητούνταν συμπληρωματικά δικαιολογητικά για το δημόσιο διαγωνισμό που αφορά την κατασκευή του σιδηροδρομικού σταθμού Ζεφυρίου και του συγκροτήματος Θριασίου, συνολικής δαπάνης 122.193.000 ευρώ.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο προσέφυγε η κοινοπραξία «Άκτωρ-Alstom Transport» που είχε αναδειχθεί μειοδότης στο διαγωνισμό, καταθέτοντας προσφυγή κατά της απόφασης του Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ (29.2.2011) για τη συμπλήρωση ή τη διευκρίνιση των υποβληθέντων δικαιολογητικών και την παραμονή στη διαγωνιστική διαδικασία και των επτά εταιρειών που έλαβαν μέρος. Οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι το Δ.Σ. της ΕΡΓΟΣΕ κατά παράβαση της σχετικής νομοθεσίας, ζήτησε τη συμπλήρωση των δικαιολογητικών που είχαν κατατεθεί από τις εταιρείες που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Θετικά είχε γνωμοδοτήσει για την «Άκτωρ» η επιτροπή διαγωνισμού (29.2.2011) με το σκεπτικό ότι οι τρεις πρώτες κατά σειρά μειοδοσίας κοινοπραξίες «δεν απέδειξαν ότι διαθέτουν την απαιτούμενη από τη διακήρυξη του διαγωνισμού τεχνική ικανότητα για την κατασκευή του επίμαχου έργου».

Στον επίμαχο διαγωνισμό πρώτη κατά σειρά μειοδοσίας κατετάγη η κοινοπραξία «ΙΝΤΡΑΚΑΤ-ΘΕΜΕΛΗ» (έκπτωση 33,97%) και τέταρτη η κοινοπραξία «Άκτωρ-Alstom Transport» (έκπτωση 30,59%).

Οι τρεις πρώτες κοινοπραξίες άσκησαν ενστάσεις, οι οποίες όμως απορρίφθηκαν από την αρμόδια επιτροπή και στη συνέχεια ακολούθησε η επίμαχη απόφαση που έλαβε το Διοικητικό Συμβούλιο (Δ.Σ.) της ΕΡΓΟΣΕ, υιοθετώντας τη σχετική εισήγηση του προέδρου του.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιμέλεια: Έλενα Φιντιάνη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης