Επίσκεψη στην Κρήτη πραγματοποιεί ο γιος του προέδρου της Κούβας Ραούλ Κάστρο και ανιψιός του Φιντέλ, Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν.

Ο κ. Κάστρο, ο οποίος συνοδευόταν από τον πρέσβη της Κούβας στην Ελλάδα, Οσβάλντο Κομπάτσο, και τον εκπρόσωπο της πρεσβείας στην Κρήτη, Μανόλη Βριθιά, είχε συνάντηση με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, στον οποίο εξέφρασε τον μεγάλο του θαυμασμό για την ιστορία, τον πολιτισμό του νησιού, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Νίκο Καζαντζάκη και στον Δομήνικο Θεοτοκόπουλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διαχρονικά θερμές σχέσεις που υπάρχουν ανάμεσα σε Κούβα και Ελλάδα, ενώ ζήτησε και ενημερώθηκε από τον περιφερειάρχη Κρήτης για το αποκεντρωμένο μοντέλο αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα.

«Με χαρά υποδεχθήκαμε σήμερα στην Περιφέρεια Κρήτης τον κ. Κάστρο και τον πρέσβη κ. Κομπάτσο, είχαμε μια εποικοδομητική συζήτηση σε θέματα αποκεντρωμένης αυτοδιοίκησης. Είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε και απόψεις για την υφιστάμενη πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη, στον κόσμο, αλλά και στο θέμα βελτίωσης των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ Κούβας και ΗΠΑ» ανέφερε ο κ. Αρναουτάκης.

Ο Αλεχάντρο Κάστρο Εσπίν συναντήθηκε και με τον δήμαρχο Ηρακλείου Βασίλη Λαμπρινό στη Λότζια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι κ.κ. Λαμπρινός και Κάστρο αντάλλαξαν απόψεις για τη διεθνή πολιτική και οικονομία, για την Κρήτη και την Κούβα.

Ο κ. Κάστρο, ο οποίος βρίσκεται στην Ελλάδα με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του «Το τίμημα της ισχύος- Η αυτοκρατορία του τρόμου», επέδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την ιστορία της Κρήτης και τα μνημεία του Ηρακλείου. Ακόμη, εξέφρασε στον δήμαρχο την ικανοποίησή του που βρίσκεται στο νησί, γιατί, όπως είπε, η Κούβα είναι νησί όπως η Κρήτη.

«Επισκέφθηκα το Αρχαιολογικό Μουσείο Ηρακλείου για να γνωρίσω από κοντά την ιστορία του νησιού σας και βλέποντας τα έργα του Μινωικού πολιτισμού, κατάλαβα ότι αυτός ο πολιτισμός, που προϋπήρχε του Αθηναϊκού, ήταν όπως είναι σήμερα ο λαός της Κρήτης, αγωνιστής» επισήμανε ο κ. Κάστρο.

Ο δήμαρχος Ηρακλείου ανέφερε ότι είχαν με τον κ. Κάστρο μια ευχάριστη συζήτηση κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε εκτενής αναφορά και για την έδρα Νεοελληνικών σπουδών «Νίκος Καζαντζάκης» στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας. Στο τέλος της συνάντησης, ο δήμαρχος του προσέφερε τον τόμο του έργου «Κρητικός πόλεμος» της Χρυσούλας Τζομπανάκη, μεταφρασμένο στα αγγλικά.

Πηγή φωτό: flashnews.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης