Ρεπορτάζ: Άντζελα Πεΐτση, Νίκος Χριστοφάκης

Κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια πραγματοποιούνται το μεσημέρι του Σαββάτου από την ΑΔΕΔΥ και τη ΓΣΕΕ στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, ενάντια στη μεταρρύθμιση της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, η οποία όπως υποστηρίζεται οδηγεί στη διάλυση της κοινωνικής ασφάλισης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αθήνα η συγκέντρωση ξεκίνησε στις 12.00 στην πλατεία Ομονοίας. Ακολούθησε πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας και τη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε λίγο μετά τις 2.00 το μεσημέρι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο συλλαλητήριο συμμετέχουν η ΠΟΕ-ΟΤΑ, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ, το ΤΕΕ, το ΕΚΑ, η ΠΟΕΔΗΝ, η ΟΕΓΝΕ, η ΕΣΗΕΑ, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Πολιτικών Συνταξιούχων, η Πανελλήνια Ένωση Συνταξιούχων Εκπαιδευτικών και το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων.

Όπως αναφέρει η ΑΔΕΔΥ στο κάλεσμα της, η μάχη δίνεται για αξιοπρεπείς συντάξεις και πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα.

Ειδικότερα, τονίζεται ότι οι πρόσφατες προτάσεις της κυβέρνησης προς το κουαρτέτο των δανειστών δεν συνιστούν, όπως αυτή ισχυρίζεται, ασφαλιστική μεταρρύθμιση, που θα σώσει την κοινωνική ασφάλιση, αλλά νέα λεηλασία των συντάξεων, με θύματα όλους τους συνταξιούχους και ιδιαίτερα όσους θα βγουν στη σύνταξη από την ψήφιση του νόμου και μετά.

Πορεία στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν το μεσημέρι του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη τα μέλη της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα κατά του νέου Ασφαλιστικού.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το Άγαλμα Βενιζέλου και κορυφώθηκαν με πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης. Με κεντρικό σύνθημα το «Δεν θα περάσει» και παρά τη βροχή, στις εκδηλώσεις συμμετείχαν πρωτοβάθμια σωματεία δασκάλων και καθηγητών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκίνησαν από το Άγαλμα Βενιζέλου και κορυφώθηκαν με πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο της πόλης​

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Ανατολικής Θεσσαλονίκης Θανάσης Αγαπητός δήλωσε στο zougla.gr: «Οι σημερινές κινητοποιήσεις εντάσσονται στο πλαίσιο της αντίδρασης του κόσμου της εργασίας απέναντι στο αντιασφαλιστικό έκτρωμα που έχει δώσει στη δημοσιότητα η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Πρόκειται για ένα σχέδιο που καταργεί “βασικά” δικαιώματα των εργαζομένων. Είναι δεδομένο -και φαίνεται από τη διάθεση του κόσμου- ότι οι πολίτες δεν είναι διατεθειμένοι για μια ακόμα θυσία, καθώς το θέμα του Ασφαλιστικού αφορά την ίδια τους τη ζωή.

»Αυτό που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση είναι ένας άλλος ασφαλιστικός νόμος, με τον οποίο ουσιαστικά κανένας δεν θα βγαίνει στη σύνταξη, παρά λίγα χρόνια πριν αποδημήσει, λαμβάνοντας ένα μικρό επίδομα -όπως το αποκαλούμε εμείς, ένα “επίδομα κηδείας”».

Οι σημερινές κινητοποιήσεις στη Θεσσαλονίκη έγιναν σε συνεργασία με τα αντίστοιχα πρωτοβάθμια σωματεία της Αθήνας.

Δείτε φωτογραφίες από τις κινητοποιήσεις

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης