Με αυξημένη τη συμμετοχή των μεταναστών στο Σχολείο Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας ολοκληρώθηκε ο φετινός κύκλος μαθημάτων, στοιχείο που καταγράφει τη σταδιακή καταξίωση του θεσμού στις συνειδήσεις των μεταναστών που κατοικούν στον Δήμο Νεάπολης-Συκεών. Φέτος στο σχολείο συμμετείχαν 79 μετανάστες (έναντι 62 την περσινή περίοδο), προερχόμενοι από 19 διαφορετικές χώρες και ηλικίας 20 έως 50 ετών.
Συγκεκριμένα, οι μετανάστες αυτοί προέρχονται 25 από την Αλβανία, οκτώ από τη Ρωσία, έξι από την Ουκρανία, εννέα από τη Γεωργία, εννέα από την Αρμενία, δύο από τη Βουλγαρία, τέσσερις από τη Σερβία, δύο από την Τουρκία, ένας από τις Φιλιππίνες, ένας από την Κίνα, δύο από τη Λευκορωσία, ένας από Εσθονία, ένας από το Αζερμπαϊτζάν, ένας από τη Βοσνία, δύο από τη Ρουμανία, ένας από την Ισπανία, ένας από την Αλγερία και ένας από την Ταϊβάν. Από το σύνολο των μαθητών, τα 2/3 διαθέτουν πτυχίο ανώτατης ή ανώτερης εκπαίδευσης και μόνο το 1/3 βασικής, με τους περισσότερους να διαμένουν και να εργάζονται μόνιμα στη χώρα μας.
Τα μαθήματα ξεκίνησαν τον περασμένο Οκτώβριο και ολοκληρώθηκαν σε 120 ώρες υπό την ευθύνη της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ, ενώ τμήματα λειτούργησαν φέτος, εκτός από τη Δ.Ε. Συκεών, και στη Δ.Ε. Νεάπολης. Σύμφωνα με τη φιλόλογο Μάρθα Γαλατοπούλου, που διδάσκει την ελληνική ως ξένη γλώσσα, οι μετανάστες μαθητές αφιέρωσαν πολύ χρόνο και κατέβαλαν μεγάλη προσπάθεια, ώστε να μάθουν τη γλώσσα μας, καθώς επιθυμούν να βελτιώσουν την ποιότητα επικοινωνίας με τους συνδημότες τους, αλλά να ενισχύσουν και την αυτόνομη συναλλαγή τους με τις δημόσιες υπηρεσίες.
«Ανοιχτός δήμος…»
«Ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών είναι ένας ανοικτός δήμος που αγκαλιάζει τους μετανάστες. Θέλουμε όλοι όσοι εγκαταστάθηκαν στην περιοχή μας να αισθάνονται τον δήμο ως δεύτερο σπίτι τους. Και την αίσθηση αυτή προσπαθούμε να την ενισχύουμε με κάθε τρόπο, ώστε κανένας να μη νιώθει ξένος και μόνος σ’ αυτόν τον τόπο» τόνισε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Νεάπολης-Συκεών, Δημήτρης Απατσίδης, κατά την τελετή αποφοίτησης, μεταφέροντας μήνυμα του δημάρχου Σίμου Δανιηλίδη. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στις δημοτικές δομές που βρίσκονται στην υπηρεσία των μεταναστών και απηύθυνε πρόσκληση, ώστε όλο και περισσότεροι να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις που αναπτύσσει ο δήμος.
«Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν αρχίζει κι ούτε τελειώνει στην κατασκευή έργων και υποδομών, αναγκαίων ούτως ή άλλως. Είναι κάτι περισσότερο που αγγίζει επίσης στην ουσία της ποιότητας ζωής των πολιτών. Μια τέτοια αποστολή είναι να δημιουργεί συνθήκες και προϋποθέσεις που θα στηρίζουν διαχρονικά τη συνοχή των κοινωνικών ομάδων, την επικοινωνία και συνεργασία μεταξύ των δημοτών διαφορετικών εθνικών προελεύσεων. Κι αυτό επιτυγχάνεται μέσα από την ομαλή ένταξη των μεταναστών στην κοινωνία μας και την ισότιμη λειτουργία τους. Σ’ αυτό συμβάλλει αποφασιστικά η λειτουργία του Σχολείου Εκμάθησης Ελληνικής Γλώσσας που λειτουργεί για τους μετανάστες ο Δήμος Νεάπολης-Συκεών εδώ και χρόνια με συνέπεια» ανέφερε η κυρία Γαλατοπούλου.
«Είναι μια πρωτοβουλία της οποία τα αποτελέσματα είναι ορατά στην καθημερινότητα των συμπολιτών μας και κάθε χρόνο αγκαλιάζουν όλο και περισσότεροι μετανάστες» συμπλήρωσε.
Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη