Το πληροφοριακό σύστημα «ΑΤΛΑΣ», το Εθνικό Μητρώο Ασφάλισης-Ασφαλιστικής Ικανότητας παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας, κ. Γιάννης Βρούτσης, στο οποίο είναι καταγεγραμμένος όλος ο ασφαλιστικός βίος κάθε Έλληνα, η επαγγελματική διαδρομή και τα ένσημα κάθε εργαζομένου ηλεκτρονικά σε «ατομικούς ψηφιακούς λογαριασμούς»

Έτσι, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση, κάθε εργαζόμενος, κάθε πολίτης θα έχει τη δυνατότητα από το σπίτι του και από τον προσωπικό του υπολογιστή να βλέπει με κάθε λεπτομέρεια το δικό του «ασφαλιστικό βιογραφικό». Το “βιογραφικό” αυτό θα ενημερώνει για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος κάθε ασφαλισμένου, θα υπολογίζει τη σύνταξη του καθένα μας, ακόμη και στις πιο σύνθετες περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, με το πάτημα ενός πλήκτρου στον υπολογιστή. Έτσι, η έκδοση και η καταβολή της πρώτης σύνταξης θα ήταν τελικά ζήτημα λίγων ημερών

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, μέσω του “ασφαλιστικού βιογραφικού” συγκεντρώνουμε σε μια ενιαία ψηφιακή πλατφόρμα το διαχρονικό ασφαλιστικό προφίλ για το σύνολο των εργαζομένων της χώρας.

Περισσότερες από 22,8 δισεκατομμύρια ημέρες ασφάλισης, από 1-1-1994 μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί. Δηλαδή, έχει ήδη ψηφιοποιηθεί με κάθε ακρίβεια το ασφαλιστικό ιστορικό των εργαζομένων για τα τελευταία 21 χρόνια, από 1/1/1994 μέχρι σήμερα.

Και θα είναι διαθέσιμο σε όλους τους Έλληνες από τη Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μέχρι το τέλος του 2015, μάλιστα, θα έχει ολοκληρωθεί το 100% της καταγραφής και για τα έτη πριν το 1994.

Παράλληλα στο πλαίσιο των διοικητικών ενοποιήσεων εντός του 2015, ολοκληρώνουμε τη δημιουργία του Ενιαίου Κέντρου Απονομής Συντάξεων.

Έτσι, θα εκδίδονται οι συντάξεις για όλα ανεξαιρέτως τα ταμεία σε λίγες μόλις μέρες, σύμφωνα με τον υπ. Εργασίας, χωρίς καμία απολύτως δαπάνη από τον Κρατικό Προϋπολογισμό.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΗΔΙΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη “από την προσεχή Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 5,35 εκατομμύρια ασφαλισμένοι αποκτούν εύκολη πρόσβαση από τον προσωπικό τους υπολογιστή στις ημέρες ασφάλισης που τους αντιστοιχούν από το σύνολο των 22,8 δισεκατομμυρίων ημερών ασφάλισης των τελευταίων 21 ετών. Ο Ενιαίος Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης συγκεντρώνει σήμερα δεδομένα με ποσοστό αξιοπιστίας άνω του 95% από το ΙΚΑ, τον ΟΑΕΕ, τον ΟΓΑ, το ΕΤΑΑ και τους 2 μεγαλύτερους τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ. Σύντομα θα ενταχθούν και το ΝΑΤ, οι υπόλοιποι τομείς του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και τα επικουρικά ταμεία, ενώ σταδιακά τα δεδομένα όλων των φορέων θα εμπλουτίζονται και για το διάστημα προ του 1994. Για όσα δεδομένα διαπιστώθηκαν προβλήματα αξιοπιστίας αυτά έχουν σημανθεί κατάλληλα και θα ακολουθήσει νέα επεξεργασία σε συνεργασία με τους αντίστοιχους φορείς εντός του Ιανουαρίου χωρίς να υπάρχει λόγος ανησυχίας για τους ασφαλισμένους”.

Επιμέλεια: X.Μ. 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης