Δύο κλιμάκια, ένα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και ένα του Υπουργείου Πολιτισμού, επισκέφθηκαν το γεφύρι της Πλάκας, προκειμένου να εκτιμήσουν την κατάσταση μετά την κατάρρευση του ιστορικού μνημείου. Κοινή διαπίστωση είναι ότι υπάρχει η τεχνογνωσία και η τεχνολογία που επιτρέπουν πλήρως την αναστήλωση του γεφυριού και την πιστή αποκατάσταση στην αρχική του μορφή.

Τα δύο κλιμάκια ολοκληρώνοντας την αυτοψία και τη συνεργασία που είχαν με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου Αλέκο Καχριμάνη και τον Δήμαρχο Βορείων Τζουμέρκων Γιάννη Σεντελέ, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου, υπογραμμίζοντας ότι η αποκατάσταση του γεφυριού είναι απολύτως εφικτή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Απομένει βέβαια να αποσαφηνιστεί η διαδικασία και ο τρόπος που θα προχωρήσει καθώς απαίτηση της Περιφέρειας Ηπείρου και του Δήμου είναι να παρακαμφθούν γραφειοκρατικά εμπόδια και να εκπονηθεί η μελέτη εξ ολοκλήρου από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Ο Πρύτανης του Μετσόβιου Ιωάννης Γκόλιας υπογράμμισε στις δηλώσεις του ότι το κορυφαίο ίδρυμα της χώρα μπορεί να προσφέρει τις γνώσεις του στους κρατικούς φορείς και στη συνέχει να προχωρήσει στη μελέτη που θα δώσει τη δυνατότητα αποκατάστασης του γεφυριού.

«Υπάρχει η τεχνογνωσία και η τεχνολογία που μας επιτρέπουν να ξεκινήσουμε πολύ σύντομα την αναστήλωση του ιστορικού μνημείου» ανέφερε ο κ. Γκόλιας, ενώ ο Καθηγητής Αρχιτεκτονικής του Μετσόβιου Μανώλης Κορρές τόνισε πως οι προσπάθειες όλων μπορούν να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τη σιγουριά της για την αποκατάσταση του μνημείου μετέφερε και η Γενική Διευθύντρια Αναστήλωσης του Υπουργείου Πολιτισμού Ευγενία Γατοπούλου, σημειώντας ότι απομένει να καθοριστεί ο τρόπος ώστε η διαδικασία να προχωρήσει βήμα βήμα.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέκος Καχριμάνης τόνισε ότι η Περιφέρεια με τις υπηρεσίες της θα είναι αρωγός στην προσπάθεια αναστήλωσης και υπογράμμισε ότι η μελέτη θα πρέπει να αναληφθεί εξ ολοκλήρου από το Πολυτεχνείο.

Τη βούληση του δήμου αλλά και των κατοίκων να ξεπεραστούν γρήγορα πιθανές δυσκολίες και να ξεκινήσει το έργο της αναστήλωσης μετέφερε ο δήμαρχος Βορείων Τζουμέρκων Γιάννης Σεντελές.

Πηγή: epirupost

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης