Ανταπόκριση: Μαρίνος Ορφανός

Ώρα 15:15 και η Λέσβος ζει στον απόηχο της επίσκεψης της λαμπερής Μπαρτσελόνα και σχεδιάζει πιο αισιόδοξα από ποτέ, τις δυνατότητες για την τουριστική της ανάκαμψη και την αντιστροφή των δυσμενών εντυπώσεων που άφησε επάνω της, η αρνητική προβολή των επιπτώσεων του προσφυγικού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός, βάζοντας στο μάτι του την πετρόχτιστη Βρίσα, σοκάρουν

Ώρα 15:30 και η Λέσβος, είναι ξανά στην κορυφή της επικαιρότητας και απασχολεί τους πάντες. Δυστυχώς ξανά για λόγους που δεν θα τους ήθελε κανείς. Οι εικόνες βιβλικής καταστροφής που άφησε πίσω του ο ισχυρότατος σεισμός, βάζοντας στο μάτι του την πετρόχτιστη Βρίσα, σοκάρουν.

Καταφέρνοντας ανεπανόρθωτο πλήγμα στον ιστορικό οικισμό, με το 80% των σπιτιών του να καταρρέουν σαν χάρτινα και στην θέα των οποίων μοιάζει με θαύμα το ότι ο θρήνος αφορά μόνο μία ψυχή που εγκλωβίστηκε στα συντρίμμια. Μία μάνα δύο παιδιών, 43 ετών, που δηλώθηκε από τον σύζυγό της – ο οποίος κατάφερε να ανασυρθεί από τα ερείπια του- ως αγνοούμενη και να σημάνει την έναρξη μιας επιχείρησης διάσωσης που διήρκησε μέχρι τις 8.30 το βράδυ, όταν και διαπιστώθηκε ο θάνατός της.

Η ώρα έχει περάσει τις 9 το βράδυ και το φως του ήλιου έκρυψε το βομβαρδισμένο τοπίο του χωριού που ο μύθος λέει ότι έλκει το όνομά του από την πανέμορφη Βρισηίδα. Αυτήν για την οποία απειλήθηκε κατά τον Όμηρο η έκβαση του Τρωικού πολέμου, όταν Αγαμέμνονας και Αχιλλέας έριζαν για την ομορφιά της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι άστεγοι πια κάτοικοι της Βρίσας, μεταφέρονται στις σκηνές που έστησε ο Στρατός στο δημοτικό στάδιο Πολιχνίτου. Σοκαρισμένοι όπως είναι φυσικό από αυτό που έζησαν, θλιμμένοι για την απώλεια της συγχωριανής τους και εξαντλημένοι να παρακολουθούν με αγωνία τις προσπάθειες των διασωστών να απεγκλωβίσουν άλλους. Δέχονται τη φροντίδα από τις (όποιες) δυνάμεις των μηχανισμών Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου και της περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, αλλά και των δεκάδων εθελοντών.

Οι τελευταίοι για μία ακόμη φορά ύψωσαν το ανάστημα της πασίγνωστης αλληλεγγύης της Λέσβου, από την πρόσφατη δύσκολη εποχή του προσφυγικού. Όσοι δεν πήγαν στο γήπεδο, φιλοξενούνται σε σπίτια φιλικά στα Βατερά και στον Πολίχνιτο ή και στη Μυτιλήνη, μέχρι να ξημερώσει η επόμενη ημέρα και να ξεκινήσει η προσπάθεια ανοικοδόμησης. Αναμένεται εξάλλου η εξειδικευμένη καταγραφή των ζημιών εκ μέρους των μηχανικών που έφτασαν στο νησί.

Για όσους έχουν επισκεφτεί την Βρίσα, η μαρτυρία των κατοίκων πως από το ύψος της πλατείας του Πλατάνου και… κάτω, δεν έμεινε τίποτα σχεδόν όρθιο, δίνει μια χαρακτηριστική αίσθηση της έκτασης της πρωτοφανούς ζημιάς που υπέστη το χωριό. Για τους πολλούς που δεν την έχουν επισκεφτεί, αρκεί η διαπίστωση του αρμοδίου αντιδημάρχου Πολιτικής Προστασίας του δήμου Λέσβου Νίκου Καρασάββα πως πάνω από τα δύο τρίτα των 700 καταγεγραμμένων κατοικιών έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές, αν δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μάλιστα, οι δρόμοι από την Εκκλησία της Ζωοδόχου Πηγής να έχουν γεμίσει ερείπια.



Η τύχη στην ατυχία

Κι όμως, αν και συνήθως σε τέτοιες περιπτώσεις ρίχνεται το ανάθεμα στην παλαιότητα των κτηρίων που συχνά δεν υπολογίζουν οι κάτοικοι, στο βαθμό που μπορεί αυτό να αποβεί μοιραίο, σε μία σεισμογενή περιοχή, για την Βρίσα τούτο δεν ισχύει απόλυτα. Τα τελευταία τρία χρόνια, έγιναν σημαντικές επισκευές, προκειμένου να καταστούν αυτά (πιο) ασφαλή σε περίπτωση σεισμού και σύγχρονα. Στον αντίποδα βέβαια, πολλά σπίτια (από αυτά που κατέρρευσαν) είναι ακατοίκητα το χειμώνα, μέχρι να έρθει ο Αύγουστος.

Όλα αυτά βέβαια, σε συνδυασμό με το γεγονός πως σημαντικό μέρος των κατοίκων της Βρίσας, τα καλοκαίρια παραθερίζουν στα γειτονικά παραθαλάσσια Βατερά, φαίνεται ότι λειτούργησαν καθοριστικά στο να μετρούν κυρίως υλικές ζημιές. Κοινώς, η τύχη των Βρισαγωτών ήταν για κάποιον ανεξήγητο λόγο, εξίσου μεγάλη με την ατυχία τους. Όπως και των παιδιών τους, που σχόλασαν πριν το σεισμό και δεν ήταν μέσα στο σχολείο όταν τα ντουβάρια του δημοτικού, υποχωρούσαν.



Γιατί έπεσε η Βρίσα;

Γιατί όμως κατέρρευσε η Βρίσα, αν και σημαντικές ζημιές καταγράφτηκαν και σε γειτονικούς οικισμούς της; Ο σεισμολόγος και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευστάθιος Λέκκας, εξηγεί στους ανάστατους κατοίκους πως αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Το χαλαρό υπέδαφος του οικισμού και τον υψηλό υδροφόρο ορίζοντά του, σε συνδυασμό με την κοντινή σεισμική πηγή.

Βίντεο ντοκουμέντο από τις ζημιές στη Βρίσα:

Σε βίντεο που ανήρτησε ο χρήστης του facebook Αποστόλης Παρασκευόπουλος, φαίνονται οι εκτεταμένες ζημιές στην περιοχή Βρίσα.

Τα αντανακλαστικά των πολιτών

Προηγουμένως αναφερθήκαμε στα αντανακλαστικά των πολιτών στην τραγωδία της Βρίσας, που αποδείχθηκαν ξανά άμεσα. Δεκάδες κάτοικοι δήλωσαν εθελοντές για να συνδράμουν στο έργο των επιχειρήσεων των διασωστών και του Στρατού, ανταποκρινόμενοι και στο σχετικό κάλεσμα της τοπικής κοινότητας Βρίσας. Αξιοσημείωτη ωστόσο ήταν και η πρωτοβουλία των ιδιοκτητών του καφέ «Delicius», που ενημέρωσαν αργά το βράδυ για την πρωτοβουλία τους να συλλέξουν τρόφιμα και νερά, με σκοπό να διατεθούν αυτά στους κατοίκους της Βρίσας. Με σύνθημα «όλοι μαζί μπορούμε», οι ιδιοκτήτες του καφέ καλούν όσους μπορούν να προσφέρουν, να το κάνουν στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου 20 (πλησίον της ACS).

Παράλληλα, κινητοποίηση υπήρξε και εκ μέρους του Υπεραστικού ΚΤΕΛ Λέσβου, το οποίο θέλοντας να συμπαρασταθεί στους κατοίκους του άτυχου χωριού, ανακοίνωσε την μείωση κατά 50% των εισιτηρίων από και προς τη Μυτιλήνη για ένα μήνα.



Γαληνός: «Δύσκολη νύχτα, αλλά ψυχραιμία…»

«Είναι δύσκολες οι στιγμές που βιώνουμε. Δεν μπορούμε να πούμε κάτι αυτή τη στιγμή, εκτός από το να κάνουμε τα πάντα για να παρέχουμε βοήθεια στους πολίτες», δήλωσε συγκλονισμένος ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός στο «zougla.gr» ευρισκόμενος στην Βρίσα μαζί με τους συνεργάτες του αντιδημάρχους.

«Οι εικόνες είναι βιβλικής καταστροφής. Κάνουμε ότι μπορούμε, γίνονται αυτοψίες, καταγραφές ζημιών εν αναμονή και του ειδικού κλιμακίου των μηχανικών. Συνιστούμε ψυχραιμία και όχι πανικό, γνωρίζοντας ότι έχουμε μπροστά μας μία δύσκολη καταρχήν νύχτα», είπε από τη μεριά του ο αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας Νίκος Καρασάββας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης