Η ένταξη, η ασφάλεια και η εκπαίδευση των παιδιών προσφύγων αποτελεί το κύριο μέλημα της UNICEF, όπως ανέφερε η περιφερειακή διευθύντρια της UNICEF, Άφσαν Καν, σε ενημερωτική συνάντηση που είχε με δημοσιογράφους, σχετικά με την επίσκεψή της στην Ελλάδα, για να δει από «πρώτο χέρι» την κατάσταση των προσφυγόπουλων στη χώρα μας.

«Οι επόμενοι δυο μήνες είναι πολλοί σημαντικοί για την προετοιμασία των παιδιών, ώστε να μπορούν να παρακολουθήσουν τη νέα σχολική χρονιά το Σεπτέμβριο» επισήμανε η κ. Καν. Από τα 12.000 παιδιά προσφύγων, μόνο τα 3.000 πήραν μέρος τη χρονιά 2016-17 στην επίσημη εκπαίδευση και η κ. Καν, πρόσθεσε, πως στόχος είναι κανένα παιδί να μη στερηθεί το σχολείο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα 12.000 παιδιά στην πραγματικότητα δεν είναι πολλά, εξήγησε η κ. Καν. «Η Ελλάδα έχει την τύχη να είναι ένα οργανωμένο κράτος με δομές στην παιδεία και έναν πολύ προοδευτικό νόμο, που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ “παράνομων” και “νόμιμων” παιδιών. Όλα τα παιδιά υποχρεούνται εκ του νόμου να παρακολουθήσουν την επίσημη εκπαίδευση» υπογράμμισε η κ. Καν. Σε άλλες χώρες, οι οποίες φιλοξενούν μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, αλλά έχουν λιγότερες υποδομές, όπως ο Λίβανος ή η Ουγκάντα, σημειώθηκε μεγάλη πρόοδος στη συμμετοχή των παιδιών στην εκπαίδευση, σημείωσε η κ. Καν

Η UNICEF, σε συνεργασία με την κυβέρνηση και ΜΚΟ, πραγματοποιεί μαθήματα διδασκαλίας της μητρικής και ελληνικής γλώσσας σε 1.500 παιδιά καθημερινά σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Γιάννενα, τα οποία θα συνεχιστούν και μέσα στο καλοκαίρι. Αυτά τα μαθήματα θα προετοιμάσουν τους μαθητές για το Σεπτέμβριο, πράγμα αναγκαίο, «γιατί από την εμπειρία μας, όσο περισσότερο χρόνο μένουν τα παιδιά εκτός σχολείου, τόσο πιο δύσκολο είναι να ξαναγυρίσουν» υποστήριξε η κ. Καν.

Επίσης, η UNICEF μαζί με το υπουργείο Παιδείας εφαρμόζει εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε σχολεία, που προετοιμάζει τους μαθητές να υποδεχτούν παιδιά από άλλες χώρες. Έτσι, αναγνωρίζουν την αξία της συνεργασίας, του σεβασμού προς τον άλλον, τον πρόσφυγα, τον μετανάστη, τον διαφορετικό, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση φαινομένων εκφοβισμού (bullying), ξενοφοβίας και ρατσισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ζήτημα της εκπαίδευσης και της ένταξης απασχολεί όλες τις χώρες, που φιλοξενούν πρόσφυγες, πρόσθεσε ο Ερίκ Ντιρπέρ, υπεύθυνος της UNICEF για τις Δράσεις στο Πεδίο. «Δε θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα παράλληλο σύστημα εκπαίδευσης. Σκοπός είναι τα παιδιά να ενσωματωθούν στο υπάρχον επίσημο εκπαιδευτικό πρόγραμμα».

Ο κ. Ντιρπέρ συμπλήρωσε, ότι είναι πολύ ενθαρρυντικό, πως ενώ το Σεπτέμβριο του 2016, το 63% μεταναστών και προσφύγων διέμεναν σε καταυλισμούς, τώρα η εικόνα έχει αντιστραφεί, με όλο και περισσότερους να μεταφέρονται σε διαμερίσματα. «Η συνεχής μετακίνηση των ανθρώπων από καταυλισμό, σε άλλο καταυλισμό, σε ξενοδοχείο κλπ δυσκολεύει την παρουσία των παιδιών στα σχολεία. Για αυτό, μεταξύ άλλων λόγων, είναι σημαντική η ομαλοποίηση της ζωής των προσφύγων, γιατί επηρεάζει και τα παιδιά».

Οι πιο σημαντικοί παράγοντες για την ομαλή ανάπτυξη των παιδιών είναι η επανένωση των οικογενειών και η συμμετοχή στην εκπαίδευση, ώστε να ενισχυθεί η ένταξη των παιδιών στην χώρα που διαμένουν και να εμπλακούν σε διάφορες δραστηριότητες και ερεθίσματα. Παράλληλα, πρέπει τα παιδιά να απομακρυνθούν από τους καταυλισμούς και να βελτιωθούν οι υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης για όσα φέρουν τραυματικές εμπειρίες από τις εμπόλεμες ζώνες, τόνισε η κ. Καν. Για το λόγο τούτο, πρέπει να μεταφερθούν στην ενδοχώρα τα 2.000 παιδιά και οι οικογένειές τους, που βρίσκονται εγκλωβισμένα ακόμα στα ελληνικά νησιά.

«Πρέπει να ασκηθεί πίεση στις κυβερνήσεις των υπολοίπων καρτών, ώστε να επιταχυνθούν οι επανενώσεις οικογενειών, όπως και να γίνεται καλύτερη καταγραφή των ασυνόδευτων ανηλίκων» πρόσθεσε η κ. Καν.

Η UNICEF έχει καταλήξει στα εξής έξι πιο σημαντικά σημεία, σχετικά με τα παιδιά των προσφύγων: η προστασία τους από την εκμετάλλευση και τη βία, ο τερματισμός της κράτησης, η επανένωση των οικογενειών, η παροχή εκπαίδευσης, υγείας, στέγης, η αναφορά στις αιτίες της προσφυγιάς, όπως ο πόλεμος, και η ανταλλαγή τεχνογνωσίας μεταξύ των χωρών για την αντιμετώπιση της ξενοφοβίας. Για το τελευταίο σημείο, η κ. Καν ανέφερε πως η Ελλάδα έχει πολλά να διδάξει σε άλλες χώρες.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης