Ρεπορτάζ: Πέτρος Κουσουλός

Τη στιγμή που οι εισαγγελικές Αρχές προσπαθούν να εντοπίσουν τυχόν διάπραξη ποινικών αλλά και πειθαρχικών ευθυνών κρατικών υπαλλήλων για το «φιάσκο» της πρόωρης αποφυλάκισης ενός εκ των κατηγορουμένων για τη δολοφονία των ειδικών φρουρών, Ιωάννη Ευαγγελινέλη και Γιώργου Σκυλογιάννη, την 1 Μαρτίου 2011 στον Άγιο Ιωάννη Ρέντη, έγγραφα-ντοκουμέντα τα οποία δημοσιεύει η zougla.gr καταδεικνύουν το επικίνδυνο «ξεχαρβάλωμα» που επικρατεί στον χώρο της Δικαιοσύνης αλλά και της Δημόσιας Διοίκησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα έγγραφα προέρχονται από την οικογένεια του άτυχου Ευαγγελινέλη, η οποία με αλλεπάλληλες κοινοποιήσεις δραματικών επιστολών προς τις αρμόδιες δικαστικές Αρχές έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου για την αποφυλάκιση των κατηγορουμένων της δολοφονίας χωρίς να έχει πραγματοποιηθεί το δικαστήριο.

Από το ρεπορτάζ προκύπτει ότι, εάν δεν γίνονταν συντονισμένες ενέργειες από την πρώην προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κυρία Ελένη Ράικου, αλλά και τον πρώην προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Ιωάννη Σακελλάκο, σήμερα όλοι οι κατηγορούμενοι του εγκλήματος που συγκλόνισε την κοινή γνώμη θα ήταν ελεύθεροι.

Είναι ενδεικτικό ότι το 18μηνο της προσωρινής κράτησης έληξε την 8η Νοεμβρίου του 2012, ενώ η δίκη για την ανθρωποκτονία έχει προσδιορισθεί στις 10 Δεκεμβρίου του 2012.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Χάρη στις συντονισμένες εισαγγελικές ενέργειες η υπόθεση διαχωρίστηκε ως προς το σκέλος της ληστείας στο περίπτερο και της ανθρωποκτονίας, καθώς είχε ήδη χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Ουδείς, βέβαια, μπορούσε να φανταστεί ότι η αθώωση ενός εκ των κατηγορουμένων για το αδίκημα της ληστείας θα σήμανε και την αυτόματη αποφυλάκισή του, παρά το γεγονός ότι εκκρεμεί η υπόθεση της ανθρωποκτονίας και το 18μηνο δεν είχε παρέλθει.

Για το συγκεκριμένο «φιάσκο» έχει ήδη τεθεί σε διαθεσιμότητα η διευθύντρια των φυλακών Κορυδαλλού, Μ. Στέφη, και δυο σωφρονιστικοί υπάλληλοι, ενώ το ερώτημα που τίθεται είναι εάν πρόκειται για απίστευτη ανικανότητα συντονισμού μεταξύ των αρμόδιων υπηρεσιών, ανεπάρκεια και επιπολαιότητα των αρμόδιων υπαλλήλων ή ένα περίεργο φαινόμενο «διαφθοράς».

Δικαστικοί κύκλοι με τους οποίους επικοινώνησε η zougla.gr μιλούν για «μπάχαλο», ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί στη Δημόσια Διοίκηση της χώρας, προκρίνοντας το ενδεχόμενο να μη μελετήθηκε επαρκώς ο φάκελος του κατηγορουμένου, ώστε να διαπιστωθεί ότι εις βάρος του εκκρεμούσε και άλλη πολύ πιο σοβαρή ποινική διαδικασία.

Στην τηλεόραση της Ζούγκλας και στην εκπομπή Cosa Nostra Live μίλησε και ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, κ. Γιώργος Πατρινός, ο οποίος παραδέχθηκε ότι η αποφυλάκιση του εντολέα του προηγήθηκε του αρμόδιου δικαστικού βουλεύματος που εξεδόθη λόγω της παρέλευσης του 18μηνου.

13 μήνες ανάκριση

Ωστόσο, για τη συγκεκριμένη υπόθεση φαίνεται ότι ταιριάζει η ρήση του θυμόσοφου λαού «η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται».

Σε δύο επιστολές της, στις 10 Ιουλίου του 2012 και στις 25 Ιουλίου του ίδιου έτους, προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών και Εφετών αλλά και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, η οικογένεια του Γιάννη Ευαγγελινέλη έκρουε τον κώδωνα για τον κίνδυνο της αποφυλάκισης των κατηγορουμένων πριν από τη διεξαγωγή της δίκης.

Παραθέτοντας τις ακριβείς ημερομηνίες οι οποίες παρουσίαζαν την κωλυσιεργία των ανακριτικών πράξεων, χαρακτήριζε «άκρως ρεαλιστικό το τραγικό σενάριο της αποφυλάκισης των στυγερών δολοφόνων δύο νεότατων αστυνομικών…». Κατέληγε, δε, επισημαίνοντας ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο «θα προκαλούσε τη γενική κατακραυγή» και θα «έπληττε καίρια το κύρος της Ελληνικής Δικαιοσύνης».

Δείτε την επιστολή της οικογένειας

  

Από το ιστορικό της υπόθεσης προκύπτουν τραγικά συμπεράσματα σε ό, τι αφορά στην ταχύτητα απονομής Δικαιοσύνης, όταν μάλιστα πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν σε σοβαρά εγκλήματα.

Είναι ενδεικτικό ότι χρειάστηκαν να περάσουν 13 και πλέον μήνες, από τον Μάιο του 2011, οπότε και συνελήφθησαν οι κατηγορούμενοι, έως ότου περατωθεί η κυρία ανάκριση.

Ο φάκελος από την 16η τακτική ανακρίτρια παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών στις 7 Ιουνίου του 2012, πέντε μήνες προτού παρέλθει το 18μηνο της προσωρινής κράτησης.

Στη συνέχεια, σύμφωνα με δικαστικούς κύκλους, η δικογραφία παρεδόθη μαζί με τον «σωρό», χωρίς, δηλαδή, να υπάρχει μια ενημέρωση ότι πρόκειται για ιδιαίτερη υπόθεση στην οποία διακυβεύεται η αποφυλάκιση κατηγορουμένων για ανθρωποκτονία. Η δικογραφία χρεώθηκε άμεσα από την τότε προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών σε εισαγγελική λειτουργό, η οποία, όμως, απουσίαζε σε άδεια και παρέλαβε τον φάκελο από τη θυρίδα της στις 10 Ιουλίου του 2012!

Έπειτα, η εισαγγελική λειτουργός υπέβαλε, στις 23 Ιουλίου του 2012, την πρότασή της στο Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών. Οι πληρεξούσιοι δικηγόροι της οικογένειας του Ευαγγενιλένη αντιτείνουν, βέβαια, ότι θα μπορούσε να την είχε καταθέσει στον εισαγγελέα Εφετών για να «υποβληθεί περαιτέρω στο αρμόδιο Συμβούλιο Εφετών, προκειμένου να παραπεμφθούν οι κατηγορούμενοι στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων».

Εκείνη την περίοδο είχαν ήδη παρέλθει 14 μήνες από την επιβολή της προσωρινής κράτησης και ο χρόνος πίεζε ασφυκτικά.

Μπροστά λοιπόν στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης των κρατουμένων και για τη συντόμευση της δικογραφίας, η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών σε συνεργασία με την Εισαγγελία Εφετών Αθηνών διαχώρισε τις δικογραφίες, σχηματίζοντας μία για τη ληστεία και μία για την ανθρωποκτονία.

Η δίκη για τη ληστεία ολοκληρώθηκε στις 2 Οκτωβρίου, όταν και ο ένας από τους τέσσερις κατηγορουμένους αθωώθηκε. Τότε, χωρίς κανείς (;) να εξετάσει το γεγονός ότι είναι υπόδικος για την άλλη υπόθεση, δόθηκε εντολή να φύγει σαν κύριος από τη… φυλακή!

«Περάστε κόσμε»

Ιδιαίτερα καυστικός ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης των Ειδικών Φρουρών, κ. Βασίλης Ντούμας, ο οποίος, φιλοξενούμενος στην εκπομπή της τηλεόρασης της Ζούγκλας, «Cosa Nostra», έκανε λόγο για «περίεργα» και ύποπτα λάθη που προσβάλλουν τη μνήμη των δύο παιδιών που έχασαν τη ζωή τους στη συμπλοκή που έγινε στου Ρέντη.

«Όλα τα περιμέναμε, όχι όμως και αυτό. Ένας άνθρωπος ο οποίος δικάστηκε για ανθρωποκτονία παρασύρθηκε από την απόφαση της ληστείας και αφέθη ελεύθερος. Και δεν φτάνει ότι αφέθηκε ελεύθερος, αλλά αποκρύβεται το γεγονός για περίπου έναν μήνα. Ίσως και κάτι να συμβαίνει πίσω από αυτά. Μήπως έγινε σκόπιμα;» αναρωτήθηκε.

Παράλληλα, ο πρόεδρος των ειδικών φρουρών αναφέρθηκε και στη δικογραφία της υπόθεσης, λέγοντας ότι, σε συνομιλίες που είχε με δικηγόρους που χειρίζονται την υπόθεση, ενημερώθηκε ότι αυτή είναι ελλιπής, καθώς έλειπαν σημαντικά στοιχεία.

«Σε συζητήσεις με τους δικηγόρους μαθαίνω ότι η δικογραφία είναι ελλιπής. Δεν δόθηκε καν εντολή άρσης του τηλεφωνικού απορρήτου. Ωστόσο, σεβόμαστε την απόφαση του δικαστηρίου. Πάντως, αυτό που έγινε είναι πρωτοφανές. Ξέχασαν τη δολοφονία και βρήκαν αφορμή τη ληστεία για να τον αφήσουν ελεύθερο» σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Βρίσκεται σπίτι του»

Από τη μεριά του, ο δικηγόρος του κατηγορουμένου, κ. Γιώργος Πατρινός, παρεμβαίνοντας τηλεφωνικά στην εκπομπή, τόνισε ότι ο εντολέας του βρίσκεται στο σπίτι του και θα παρουσιαστεί κανονικά στη δίκη για την ανθρωποκτονία.

«Ο εντολέας μου από την αρχή δήλωνε κατηγορηματικά αθώος, αποφυλακίστηκε νόμιμα κα περιμένουμε τη δίκη στις 10 Δεκεμβρίου για διαδικαστικούς λόγους. Δεν γίνεται να μην είσαι στη ληστεία και να είσαι μετά στην ανθρωποκτονία. Είναι θέμα λογικής. Αν κάποιος έχει ένταλμα, να πάει σπίτι του να τον συλλάβει» τόνισε.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης