Από το κυριακάτικο παζάρι στην Ιερά Οδό δεν φεύγει κανείς παραπονεμένος. Εκατοντάδες κόσμου από μακρινές περιοχές της Αττικής συρρέουν, για να προμηθευτούν με ελάχιστα ευρώ ρούχα second hand, βιβλία, κοσμήματα, σερβίτσια- αντίκες, cd- players, oικιακά αντικείμενα κ.ά..

Οι Τσιγγάνοι, εκτοπισμένοι από την Πολιτεία, ψάχνουν σε όλη την Αθήνα από κάδο σε κάδο, γεμίζοντας τα καρότσια τους με ό,τι αφήνει η καταναλωτική σπατάλη, περιμένοντας μια Κυριακή την εβδομάδα για να τα πουλήσουν. Στο κτήριο της Ιεράς Οδού κοντά στη Γεωπονική, από μια ώρα και έπειτα δεν πέφτει καρφίτσα από τον κόσμο που συρρέει για να ψωνίσει με 1 – 5 ευρώ. Η ανακούφιση που προσφέρει σε εκατοντάδες Αθηναίους η οικονομική δραστηριότητα των Τσιγγάνων είναι εμφανής, αφού όλοι φεύγουν με γεμάτες τσάντες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το χαράτσι

Σύμφωνα με τις καταγγελίες Ρομά, ο δήμος επιβάλλει χαράτσι 10 ευρώ για να απλώσουν την πραμάτεια τους σε 1 ή 2 μέτρα πάνω στο χώμα. Το κέρδος που απομένει για τους ίδιους είναι σε αρκετές περιπτώσεις μηδενικό, εφόσον οι τιμές πώλησης των προϊόντων είναι 1 ευρώ, και, συνυπολογίζοντας τα μεταφορικά έξοδα, το αποτέλεσμα είναι ζημιογόνο. Επιπλέον, για να κρατήσουν μια θέση στον ήλιο ή τη βροχή του «bazaar», πηγαίνουν από το βράδυ του Σαββάτου, επειδή το κτήριο δεν τους χωράει όλους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Ρομά δεν τολμούν να παραπονεθούν, γιατί φοβούνται ότι το plan B του δημάρχου θα είναι η κατάργηση του παζαριού τους, χάνοντας και αυτήν τη μικρή ευκαιρία να επιβιώσουν. Επιπλέον, θα βρουν αλληλέγγυους τους πολίτες που ψωνίζουν από αυτούς που σκύβουν στα σκουπίδια;

Η απάντηση του δήμου και του Σωματείου Ερμής

Σε επικοινωνία που είχε η zougla.gr με τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, κ. Βαρελά, ξεκαθάρισε ότι δεν επιβάλλεται χαράτσι από τον δήμο στους Ρομά και πως στη συγκεκριμένη τοποθεσία παρκάρουν τα οχήματα του τομέα Καθαριότητας. Από την πλευρά του, το Σωματείο «Ερμής», διά του γενικού γραμματέα, Μεμί Φεριδούν, διατείνεται ότι οι ρακοσυλλέκτες δεν καταβάλλουν αντίτιμο και πως ο χώρος (στην Ιερά Οδό) είναι προσωρινός.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης