LIVE ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΗΣ ΖΟΥΓΚΛΑΣ

Κρανοφόροι εισβάλλουν στα στούντιο της ΕΡΤ. Διμοιρίες αποκλείουν την κυκλοφορία επί της Λεωφόρου Μεσογείων. Με αλυσίδες και… χειροπέδες κλειδαμπαρώνουν τις κεντρικές πύλες των εγκαταστάσεων της Ραδιοτηλεόρασης. Εργαζόμενοι οδηγούνται στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής.

Αυτά είναι μονάχα μερικά από τα γεγονότα που διαδραματίστηκαν τα ξημερώματα στο Ραδιομεγάρο. Η κυβέρνηση έδωσε την εντολή για την εκκένωση του κτηρίου με τους εργαζόμενους, απολυμένους και αλληλέγγυους να απομακρύνονται βιαίως προς την έξοδο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά τις πολιτικές αντιδράσεις, με αφορμή την προαναγγελθείσα έφοδο στην ΕΡΤ, σωματεία και συνδικαλιστικές οργανώσεις καλούν τους πολίτες να συγκεντρωθούν έξω από το κτήριο.

Έπειτα από σχεδόν πέντε μήνες (σ.σ.: 150 ημέρες) κινητοποιήσεων των εργαζομένων που ακολούθησαν τη διακοπή σήματος της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, τα ΜΑΤ, με εντολή του εισαγγελέα, κατέλαβαν το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. 

Οι μαρτυρίες για την αιφνιδιαστική επέμβαση των ΜΑΤ είναι πολλές και συγκλονιστικές. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, τα ξεσπάσματα μπροστά από το καγκελόφραχτο κτήριο.

Ο Νίκος Τσιμπίδας ήταν ο τελευταίος άνθρωπος που ακούστηκε μέσα από τα μικρόφωνα, πριν οι αστυνομικοί τον απομακρύνουν από τη θέση του, ξυπνώντας μνήμες άλλων «σκοτεινών» εποχών.

Όπως δήλωσε στην κάμερα της «Ζούγκλας», όλα ξεκίνησαν λίγο μετά τις 04.00 τα ξημερώματα, όταν δυνάμεις των ΜΑΤ ξεκίνησαν να πλαγιοκοπούν το Ραδιομέγαρο. Μόλις μπήκαν μέσα, κάλεσαν τους πρώην εργαζομένους να απομακρυνθούν άμεσα. Στη συνέχεια ξεκίνησαν όροφο, όροφο τις έρευνες για τον εντοπισμό ανθρώπων.

«Εμένα με βρήκε στον ραδιοθάλαμο της Ελληνικής Ραδιοφωνίας, μέσα στο στούντιο. Εκεί μπήκε μια διμοιρία των ΜΑΤ, άνδρες της ΟΠΚΕ στάθηκαν στην πόρτα με τα όπλα τους και μου είπαν ότι θα πρέπει να περάσω έξω. Ρώτησα αν αυτό αποτελεί ρητή εντολή των αξιωματικών και είπε ότι αυτό είναι ρητή εντολή των αξιωματικών και θα πρέπει να τους ακολουθήσω. Ζήτησα να παραλάβω τα προσωπικά μου αντικείμενα και μου το επέτρεψαν. Οδηγήθηκα συνοδεία στο περιπολικό και από εκεί στη ΓΑΔΑ. Εκεί κρατηθήκαμε για κάποιες ώρες και μετά μας άφησαν ελεύθερους χωρίς να μας απαγγείλουν κάποια κατηγορία», σημείωσε.

Άνεργος ανέβασε τους τόνους ενώπιον των αστυνομικών αρχών και στους «γαλονάδες» -όπως αποκαλεί τους αστυνομικούς που εποπτεύουν την επιχείρηση εκκένωσης.

«Σε ευχαριστεί ο Μπόμπολας, ο Βαρδινογιάννης, γι’ αυτούς δουλεύεις» είπε χαρακτηριστικά στους άνδρες των ΜΑΤ. Παρακολουθήστε την αντιπαράθεση που κατέγραψε η κάμερα της «Ζούγκλας»:

Για την επέμβαση των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ μίλησε στην τηλεόραση της Ζούγκλας και η συνάδελφος Εύα Μαυρογένη, η οποία ήταν αυτόπτης μάρτυρας την ώρα της επέμβασης.

Το χρονικό της εφόδου

Ώρα 04.30 τα ξημερώματα οι διμοιρίες των ΜΑΤ κάνουν την εμφάνισή τους στην Αγία Παρασκευή, την ώρα που στις εγκαταστάσεις της Δημόσιας Τηλεόρασης βρίσκονταν 50 άτομα ως ομάδα περιφρούρησης.

Ο εισαγγελέας τούς ενημέρωσε πως, αν δεν αποχωρήσουν οικειοθελώς, θα προσάγονταν πάραυτα. Οι εργαζόμενοι αρνήθηκαν και οι αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες απέκλεισαν την πρόσβαση στις εγκαταστάσεις, εισήλθαν γύρω στις 05.10 και στο εσωτερικό του κτηρίου.

O μεγάλος όγκος των διαδηλωτών απωθήθηκε λίγο πριν από τις 07.00 σε απόσταση δύο οικοδομικών τετραγώνων από την είσοδο χώρου, με την αστυνομία να κάνει χρήση χημικών. Σύμφωνα με πληροφορίες, έγιναν τέσσερις προσαγωγές. Συγκεκριμένα, προσήχθησαν ο εκπρόσωπος των δημοσιογράφων Νίκος Τσιμπίδας, ο πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Α. Καλφαγιάννης και οι δημοσιογράφοι Αγγελική Χαλιάσου και κ. Μαυρίδη. Τελικά, μετά τις 08.00 το πρωί αφέθηκαν ελεύθεροι.

Η στιγμή της εισόδου των ΜΑΤ στα στούντιο της ΕΡΤ

O πρόεδρος της ΠΟΣΠΕΡΤ, Π. Καλφαγιάννης, μιλά στη «Ζούγκλα» μετά την προσαγωγή του:

Ο Νίκος Μιχαλίτσης εξαπέλυσε τα πυρά του κατά της κυβέρνησης, χαρακτηρίζοντας «απαράδεκτη» την αστυνομική επιχείρηση στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ.

Σε δηλώσεις του στην τηλεόραση της Ζούγκλας ο πρώην τεχνικός διευθυντής της ΕΡΤ έκανε λόγο για «πραξικόπημα» και κάλεσε τους πολίτες να δείξουν την αλληλεγγύη τους.



(Φωτογραφία – μάρτυρας άλλης μιας «καινοτομίας» με την υπογραφή της ΕΛ.ΑΣ.)

«Η επέμβαση έγινε για την εφαρμογή του νόμου»

Με απόφαση του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά και μετά από συνεννόηση με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο, δυνάμεις της ΕΛ.ΑΣ έλαβαν το πράσινο φως για τη λήξη της κατάληψης της ΕΡΤ από τους εργαζομένους. Με τη σειρά του ο αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας έδωσε την εντολή στις αστυνομικές δυνάμεις για επέμβαση και αφού προηγουμένως υπήρξε συνεννόηση με τις εισαγγελικές αρχές.

«Η επέμβαση της Αστυνομίας στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ έγινε για την εφαρμογή του νόμου και την αποκατάσταση της νομιμότητας», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Σίμος Κεδίκογλου και πρόσθεσε: «Το Ραδιομέγαρο βρισκόταν υπό παράνομη κατάληψη, με αποτέλεσμα την καθημερινή ζημιά του Ελληνικού Δημοσίου και η επέμβαση έγινε παρουσία Εισαγγελέα».


(Τα ΜΑΤ απέναντι στους διαμαρτυρόμενους εργαζομένους της ΕΡΤ)


(Κόσμος συγκεντρώνεται έξω από το Ραδιομέγαρο)


(Οι πρώτες φωτογραφίες από το Ραδιομέγαρο)

Η είσοδος στο κτήριο της Αγίας Παρασκευής δεν επιτρέπεται, καθώς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις βρίσκονται εντός του προαυλίου, περιμετρικά των εγκαταστάσεων, ενώ καλύπτουν ταυτόχρονα και την είσοδο του χώρου. Επίσης, να σημειωθεί ότι από τις 06.40 είναι κλειστό μόνο το ρεύμα της ανόδου της λεωφόρου Μεσογείων (σ.σ.: αρχικά είχε κλείσει το ρεύμα της ανόδου, ακριβώς μπροστά από την είσοδο των εγκαταστάσεων και στη συνέχεια για λίγη ώρα παρέμειναν κλειστά και τα δύο).


(Κατάληψη του… οδοστρώματος από τα ΜΑΤ)


(Επί τόπου βρέθηκε και ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ αυτών ο γραμματέας Νίκος Βούτσης, ο Δημήτρης Στρατούλης, η Ζωή Κωνσταντοπούλου και η Νάντια Βαλαβάνη, οι οποίοι κατήγγειλαν την επιχείρηση εκκένωσης της ΕΡΤ ως νέο δείγμα αυταρχισμού της κυβέρνησης. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ έδειξαν τις ταυτότητές τους στις αστυνομικές δυνάμεις και ζήτησαν να εισέλθουν στο κτήριο, ωστόσο ο εισαγγελέας δεν τους το επέτρεψε)

Ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης έκανε δηλώσεις στην τηλεόραση της Ζούγκλας και χαρακτήρισε την κυβέρνηση «χούντα με κοινοβουλευτικό μανδύα».


(Στάση αναμονής εντός της ΕΡΤ)


(Οι πρώτες φωτογραφίες από την ΕΡΤ)


(Τα ΜΑΤ περιφρουρούν στο προαύλιο της ΕΡΤ)

Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου ζήτησε να επιτραπεί η είσοδος εκπροσώπων των συνδικαλιστικών ενώσεων, προκειμένου να διασφαλιστεί η ομαλή παράδοση – παραλαβή του τεχνικού και άλλου εξοπλισμού του Ραδιομεγάρου.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ Γιώργος Σαββίδης κατήγγειλε την επέμβαση και ζήτησε να επιτραπεί από τον εισαγγελέα να μπουν εκπρόσωποι των σωματείων στους χώρους του Ραδιομεγάρου, προκειμένου να διασφαλίσουν ότι δεν θα υπάρξουν φθορές στα μηχανήματα.

Επί τόπου συγκεντρώνονται απολυμένοι της ΕΡΤ και πολίτες που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους.

Συγκέντρωση αλληλεγγύης και στη Θεσσαλονίκη

Συγκέντρωση αλληλεγγύης πραγματοποιείται από τα ξημερώματα και έξω από τα γραφεία της ΕΡΤ3 στη Θεσσαλονίκη, καθώς οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα υπάρξει κι εκεί επέμβαση της αστυνομίας. Επί τόπου βρέθηκαν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ των οποίων ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Γιάννης Αμανατίδης και η Δέσποινα Χαραλαμπίδου.

Το πρόγραμμα των εργαζομένων της ΕΡΤ3 συνεχίζεται, ενώ έχει διακοπεί το τηλεοπτικό και ραδιοφωνικό πρόγραμμα των εργαζομένων από το Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής.

Το μήνυμα των εργαζομένων από το Ραδιομέγαρο:

«Καλούμε όλους τους πολίτες στο Ραδιομέγαρο. Καλούμε όλους τους πολίτες στα κατά τόπους γραφεία της ΕΡΤ Α.Ε. για να υπερασπιστούμε τη φωνή της Δημοκρατίας! Πριν από λίγη ώρα ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις εισήλθαν στο Ραδιομέγαρο. Έχουν δώσει αυστηρό χρονοδιάγραμμα για την εκκένωση του κτηρίου, ειδάλλως θα συλλάβουν όσους παραμένουν εντός. Όταν τα τηλέφωνα σιγήσουν, αυτό που θ’ ακούγεται δεν θα είναι ΕΡΤ. Δεν θα είναι οι εργαζόμενοι της Ελεύθερης Ραδιοφωνίας και Τηλεόρασης. Μην τους νομιμοποιήσετε με την ακρόαση και τη θέασή σας!».


Στιγμιότυπο από την είσοδο των ΜΑΤ στο Ραδιομέγαρο της ΕΡΤ

Την ώρα της εισβολής των αστυνομικών δυνάμεων στο Ραδιομέγαρο ο δημοσιογράφος που ήταν στον αέρα συνέχιζε να κάνει εκπομπή. Τον διέκοψαν και του ζήτησαν να βγει από το στούντιο. Εκείνη τη στιγμή καληνύχτισε τους ακροατές και είπε: «Εδώ πρέπει να σας αφήσω. Ψυχή Βαθιά».

Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης, Πέτρος Σιδερέας, Aνδρέας Ντίνης / Εικονολήπτης: Παναγιώτης Σαγκούρης, Νίκος Βακόνδιος


Πρώτη καταχώρηση με έκτακτη ανάρτηση ώρα 05.06 πμ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης