Νέα διάσταση στην έρευνα για τη λίστα Λαγκάρντ δίνει η κίνηση των οικονομικών εισαγγελέων να ζητήσουν από τις τράπεζες αναλυτική ενημέρωση για την ταυτότητα των προσώπων που επαναπάτρισαν τις καταθέσεις τους την κρίσιμη περίοδο που ο Γ. Παπακωνσταντίνου κρατούσε το επίμαχο υλικό στο… συρτάρι του.

Οι εισαγγελικές αρχές στην προσπάθειά τους να βρουν την άκρη του νήματος στην πολύκροτη υπόθεση αναζητούν τον κατάλογο όσων μετέφεραν από το εξωτερικό και πάλι στη χώρα μας κεφάλαια την επίμαχη περίοδο, κάνοντας χρήση του περίφημου νόμου Αλογοσκούφη που εξασφάλιζε το ακαταδίωκτο και συγκεκριμένη φορολόγηση για όσους επαναπατρίσουν και δηλώσουν τα χρήματά τους.
Και αυτό γιατί, το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, ενώ δηλ. ο κ. Παπακωνσταντίνου είχε στη διάθεσή του τη λίστα Λαγκάρντ φέρεται να δίνει δύο παρατάσεις στις ευνοϊκές διατάξεις του νόμου Αλογοσκούφη για όσους επιστρέφουν κεφάλαια στην Ελλάδα. Έτσι, λίγες ημέρες μετά την παράδοση της λίστας Λαγκάρντ και ενώ ο κ. Παπακωνσταντίνου γνώριζε το περιεχόμενό της, φέρεται να προχωρά στην πρώτη παράταση του συγκεκριμένου νόμου. Η μια παράταση δόθηκε από τον Οκτώβριο του 2010 μέχρι 31/12/2010 και η δεύτερη από τις 31/3/2011- 30/9/2011.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι ενέργειες αυτές του πρώην υπουργού Οικονομικών γεννούν την υποψία στις αρχές πως ενδεχομένως αυτές οι παρατάσεις που έδωσε ήταν «φωτογραφικές» για όσους αναφέρονταν στη λίστα Λαγκάρντ και τα ονόματά τους πιθανότατα θα έβγαιναν κάποια στιγμή στη δημοσιότητα. Την υποψία ενισχύει το γεγονός ότι η λίστα έμεινε ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα (χωρίς έρευνα δηλαδή) και διατυπώθηκε μάλιστα πρόσφατα στη Βουλή από πολλές πλευρές του κοινοβουλίου.

Στην προσπάθειά τους οι εισαγγελικές αρχές να βρουν τις απαντήσεις που αυτή τη στιγμή δεν έχουν, ζήτησαν τους συγκεκριμένους καταλόγους από τις τράπεζες αφού ότι η τυχόν ταύτιση στα ονόματα των προσώπων που έφεραν πίσω χρήματα και αυτών που αναφέρονται στη λίστα Λαγκάρντ θα τους βοηθήσει στην απόδοση των ποινικών ευθυνών.

Κυρίως δε θα τους οδηγήσει ενδεχομένως στον καταλογισμό του «δόλου» στον πρώην υπουργό Οικονομικών μετά μάλιστα τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι τα ποσά των καταθέσεων στη ελβετική τράπεζα που είχαν τα τρία συγγενικά του πρόσωπα που απαλείφτηκαν από την επίμαχη λίστα, δικαιολογούνται από τα στοιχεία που έχει μέχρι στιγμής συγκεντρώσει το ΣΔΟΕ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα πάντως σ’ εκείνους που επέστρεψαν τα χρήματα τους στη χώρα μας ήταν, σύμφωνα με όσα έχει αναφέρει ο ίδιος στον εισαγγελέα, ο εξάδελφος του πρώην υπουργού Ανδρέας Ρωσσώνης ο οποίος διατηρούσε λογαριασμό στην HSBC στην Ελβετία και επαναπάτρισε τις καταθέσεις του την 1η Φεβρουαρίου του 2005 (πριν τις δύο παρατάσεις που δόθηκαν), κλείνοντας το λογαριασμό στην ελβετική τράπεζα.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης