Στις 17 Σεπτεμβρίου θα συνεδριάσουν εκτάκτως οι Πρυτάνεις στο Λαύριο, προκειμένου να συζητηθεί το θέμα της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων.

Τα παραπάνω αποφασίστηκαν χθες από το συντονιστικό όργανο των διοικήσεων των ΑΕΙ. Σε ανακοίνωσή του, το προεδρείο της Συνόδου ζητεί να υπάρξει άμεσα συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η επιλογή της αποδυνάμωσης των ελληνικών πανεπιστημίων είναι επιλογή αυτοκαταστροφική για τη χώρα. Αποδυναμώνοντας τα ελληνικά πανεπιστήμια στην πραγματικότητα αποδυναμώνεται η πορεία της χώρας προς την οικονομική ανάπτυξη και την ευημερία».

»Τη στιγμή που όλες οι διεθνείς κατατάξεις τοποθετούν τα ελληνικά πανεπιστήμια μεταξύ των καλύτερων του κόσμου, παρά την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και παρά τις μεγάλες ελλείψεις των ελληνικών ιδρυμάτων σε προσωπικό και υποδομές, είναι απορίας άξιο ότι γίνεται μία προσπάθεια αποδυνάμωσης των ΑΕΙ της χώρας, μέσω της απομάκρυνσης από αυτά του ήδη ελάχιστου υποστηρικτικού προσωπικού τους.

»Τα ελληνικά πανεπιστήμια δεν έχουν πλεονάζον προσωπικό, αλλά αντίθετα λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις. Αυτό αποδεικνύεται από τα διεθνή συγκριτικά στοιχεία που παρουσιάζουν την αναλογία διοικητικών υπαλλήλων προς εκπαιδευτικό προσωπικό και προς φοιτητές σε πανεπιστήμια της Ευρώπης και των ΗΠΑ, σύμφωνα με τα οποία τα ελληνικά ΑΕΙ υστερούν σημαντικά σε στελέχωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

»Είναι λοιπόν απορίας άξιο ότι χωρίς καμία αξιολόγηση των διοικητικών δομών των πανεπιστημίων και κατά εντελώς αυθαίρετο τρόπο αποφασίστηκε ότι σε αυτά υπάρχει ένας αριθμός 1.500 πλεοναζόντων διοικητικών υπαλλήλων, οι οποίοι και πρέπει να τεθούν σε άμεση διαθεσιμότητα. Τα πανεπιστήμια έχουν ζητήσει από την Πολιτεία η αξιολόγηση των διοικητικών δομών τους να προχωρήσει άμεσα, με τον ορθόδοξο όμως τρόπο, αυτόν που πρότεινε το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης την προηγούμενη χρονιά, στην προκήρυξη του σχετικού προγράμματος με χρηματοδότηση ΕΣΠΑ, γνωστού και ως “Πρόσκληση 56”. Ζητείται λοιπόν ακόμη μία φορά από την Πολιτεία να επισπεύσει τους ρυθμούς ανάθεσης του προγράμματος αυτού στα πανεπιστήμια, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα, η με επιστημονική μεθοδολογία, αξιολόγηση των δομών τους» τονίζουν.

»Αν παρ’ όλα αυτά υπάρξει επιμονή στην προτεινόμενη ανορθόδοξη “fast track” διαδικασία αξιολόγησης, τα πανεπιστήμια και πάλι θα ανταποκριθούν. Και αυτό γιατί όποια μέθοδος αξιολόγησης και αν εφαρμοστεί, αυτό που θα αποκαλυφθεί δεν μπορεί να είναι άλλο από την αλήθεια, ότι δηλαδή τα ελληνικά πανεπιστήμια λειτουργούν με μεγάλα κενά και ελλείψεις στο προσωπικό τους», αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση των Πρυτάνεων.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης