Τα συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης είναι εξαιρετικά συχνά μετά τη διάγνωση κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας, τι γίνεται όμως αν προηγούνται αυτού ή μάλιστα αποπροσανατολίζουν τον γιατρό ή τον ίδιο τον ασθενή από μια υπάρχουσα σωματική ασθένεια;

Τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο αν βάλουμε στην εξίσωση τα ψυχοσωματικά συμπτώματα, δηλαδή πόνους, δυσκολίες στην πέψη, σεξουαλικές δυσλειτουργίες και άλλες σωματικές εκδηλώσεις που πηγάζουν από μια ψυχική πάθηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το περιοδικό Psychiatric Times, το οποίο απευθύνεται κυρίως σε ψυχιάτρους, δημοσίευσε πρόσφατα μια λίστα στην οποία συγκαταλέγονται 47 παθήσεις, από τις αρρυθμίες μέχρι τον καρκίνο του παγκρέατος, που πολλές φορές εκδηλώνονται αρχικά ως άγχος. Συμπληρωματικά, το περιοδικό δημοσίευσε μία ακόμη λίστα στην οποία αναφέρονται 30 κατηγορίες φαρμάκων που μπορεί να έχουν ως παρενέργεια το άγχος. Μεταξύ αυτών βρίσκονται οι εκλεκτικοί αναστολείς επαναπρόσληψης της σεροτονίνης (SSRIs), ένα πολύ κοινό είδος αντικαταθλιπτικών.

Οι δύο λίστες υπογραμμίζουν την ανάγκη οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να είναι πιο υποψιασμένοι για την πιθανότητα ένας ασθενής τους που αναζητά θεραπεία για το άγχος ή την κατάθλιψη που εκδηλώνει να πάσχει στην πραγματικότητα από κάποια σωματική ασθένεια –κάτι που συνεπάγεται ότι πρέπει πρώτα να αντιμετωπιστεί αυτή ώστε να υποχωρήσουν τα ψυχικά συμπτώματα. Ταυτόχρονα, οι γιατροί όλων των ειδικοτήτων θα πρέπει να αναζητούν ψυχολογικές αιτίες για σωματικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι ασθενείς τους, αν αυτά δεν μπορούν να εξηγηθούν από βιολογικές δυσλειτουργίες.

Περισσότερα στο govastileto.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης