Αντί για τις χημικές βαφές του εμπορίου, προτιμήστε για φέτος, τη Μ. Πέμπτη να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με βαφές που μας χαρίζει η ίδια η φύση.

Το μοβ λάχανο μας δίνει μπλε (αν τα αβγά είναι άσπρα) ή πράσινα (αν τα αβγά είναι καφέ).
Η φλούδα του κόκκινου κρεμμυδιού μας δίνει κόκκινα ή στο χρώμα της λεβάντας αβγά.
Η φλούδα του κίτρινου κρεμμυδιού μας δίνει πορτοκαλί ή (“σκουριασμένα”) κόκκινα αβγά.
Ο κουρκουμάς (σε σκόνη) μας δίνει κίτρινα αβγά.
Τα παντζάρια μας δίνουν ροζ ή καστανά αβγά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανάκι τα αβγά, ώστε τα τσόφλια τους να είναι λεία. Τα αβγά πρέπει να είναι από πριν βρασμένα και σε θερμοκρασία δωματίου.
Για να προετοιμάσουμε τις βαφές, κόβουμε το λάχανο ή ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια ή τεμαχίζουμε τα παντζάρια. Σε ένα ανοξείδωτο κατσαρολάκι, βράζουμε αρκετό νερό ώστε να μπορεί αργότερα να καλύψει όλα τα αβγά που θέλουμε να βάψουμε. Προσθέτουμε το υλικό βαφής και μόλις έρθει σε βρασμό, χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να σιγοβράσει με κλειστό καπάκι για 15-20 λεπτά. Η βαφή είναι έτοιμη όταν φτάσει μερικούς τόνους σκουρότερη από αυτό που θέλουμε για το αβγό μας. Δοκιμάστε το χρώμα σε ένα άσπρο πιάτο. Απομακρύνετε από τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
Σουρώστε το μείγμα καλά μέσα σε ένα άλλο κατσαρολάκι ή σε ένα μπολ και μετά πίσω στο πρώτο κατσαρολάκι αν δεν έχετε άλλο. Ανακατέψτε με ξύδι.
Για το βάψιμο, βάλτε τα αβγά σε ένα σκεύος με ίσιο πάτο σε μία στρώση και προσεκτικά ρίξτε από πάνω τη βαφή.
Βάλτε τα στο ψυγείο, μέχρι να πετύχετε το επιθυμητό χρώμα.
Τρίψτε το κάθε αβγό με λίγο λαδάκι και μετά γυαλίστε με μια χαρτοπετσέτα.
Κρατήστε τα στο ψυγείο μέχρι να… φαγωθούν!

Πηγή: parapolitikaargolida

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης