Υπάρχει μια λεπτή γραμμή στην ψυχολογία των ανθρώπων που διαχωρίζει τη μία συναισθηματική κατάσταση από την άλλη, καθώς και περίοδοι στις ζωές μας, οι οποίες θεωρούνται πιο έντονες και φορτισμένες συναισθηματικά, όπως είναι και αυτή των Χριστουγέννων.

Τα Χριστούγεννα στατιστικά θεωρούνται η περίοδος του έτους κατά την οποία μεγάλο ποσοστό των ανθρώπων εμφανίζει τάσεις θλίψης ή ακόμη και κατάθλιψης. Η επιβαρυμένη συναισθηματική φόρτιση συχνά οδηγεί και σε αυτοκτονικές τάσεις, με τόσο υψηλά ποσοστά τον μήνα Δεκέμβριο, που θεωρούνται έως και τα υψηλότερα όλης της χρονιάς.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η θλίψη κατά την περίοδο των Χριστουγέννων μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες, όπως πραγματικές ή συναισθηματικές απώλειες, επαγγελματικές ή προσωπικές αποτυχίες και άλλες καταστάσεις. Το συναίσθημα της μοναξιάς, ένας θάνατος ή ένα διαζύγιο, εκείνες τις ημέρες μπορούν να μας κάνουν ακόμη περισσότερο επιρρεπείς σε μια καταθλιπτική «βουτιά» στον εαυτό μας και ιδιαίτερα όταν ο περίγυρός μας βιώνει μια αισιόδοξη, γιορτινή και πιο ήρεμη περίοδο. Παρακάτω ακολουθούν μερικές μικρές συμβουλές προκειμένου να σας βοηθήσουν να βρείτε και πάλι έναν «οδηγό» στην προσπάθεια εντοπισμού του χαμένου… πνεύματος των Χριστουγέννων.

1. Κρατήστε χαμηλά τις προσδοκίες σας. Παραδοσιακά, οι περισσότεροι έχουμε υιοθετήσει συγκεκριμένες προσδοκίες για την εικόνα που «είθισται» να έχουμε κατά την περίοδο των εορτών, το πώς συνηθίζουμε να φερόμαστε και τι δραστηριότητες θα «πρέπει» να ακολουθούμε. Κανείς, όμως, δεν είναι υποχρεωμένος να συμβαδίζει αναγκαστικά με τα ανωτέρω, αν ο ίδιος δεν αισθάνεται ότι το επιθυμεί πραγματικά. Προσπαθήστε να μη θέτετε μεγαλύτερες προσδοκίες από όσες μπορείτε να αντεπεξέλθετε, πάντα με γνώμονα τη δική σας ψυχική ασφάλεια.

2. Επιλέξτε φέτος κάτι διαφορετικό. Οι επαναληπτικές συνήθειες, τις οποίες πολλοί ακολουθούν κατά τη διάρκεια των εορτών, εξουθενώνουν συχνά τον οργανισμό, καθώς στερούνται ενδιαφέροντος και ποικιλίας. Όταν αισθάνεστε ότι σας καταβάλλει η ρουτίνα, επιλέξτε να ασχοληθείτε με κάτι διαφορετικό. Μια εναλλακτική δραστηριότητα θα σας αναζωογονήσει, προσφέροντάς σας νέες προοπτικές σκέψης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Διαβάστε τη συνέχεια στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης