Τα δυσάρεστα συμπτώματα που ταλαιπωρούν πολλές γυναίκες λίγο πριν, καθώς και τις πρώτες μέρες της περιόδου αλλά ευτυχώς υποχωρούν όσο αυτή φτάνει στο τέλος της μπορούν να αντιμετωπιστούν.
Τα κυριότερα ψυχολογικά συμπτώματα του Προεμμηνορρυσιακού Συνδρόμου (ΠΕΣ) είναι η ένταση, το άγχος, η κυκλοθυμία κ.λπ., ενώ τα σωματικά μπορεί να είναι από μικρές ενοχλήσεις μέχρι έντονο πρήξιμο και πόνος στο στήθος και στην κοιλιά, πόνοι στους μυς και στις αρθρώσεις, πονοκέφαλος, κατακράτηση υγρών, δυσκοιλιότητα ή διάρροια, ακμή, κούραση κ.ά.

Για κάποιες γυναίκες ωστόσο η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή ώστε να επηρεάζει την καθημερινότητά τους. Τα συμπτώματα μπορεί να επιδεινωθούν σε μεγαλύτερες ηλικίες, ενώ ρόλο παίζουν και οι διατροφικές συνήθειες. Το άγχος και το κάπνισμα επίσης δεν βοηθάνε, ενώ και η προδιάθεση μάλλον παίζει ρόλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για κάθε γυναίκα η αντιμετώπιση είναι διαφορετική ανάλογα με τα συμπτώματα και τις ανάγκες της. Γι’ αυτό πρέπει πάντα να συμβουλεύεστε τον γυναικολόγο σας πριν δοκιμάσετε κάποια νέα μέθοδο. Κάποια φάρμακα μπορούν να ανακουφίσουν από τα συμπτώματα του ΠΕΣ, η επιτυχία τους όμως διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα. Έτσι, σύμφωνα πάντα με τη γνώμη του γιατρού, μπορούν να ληφθούν αντικαταθλιπτικά, μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη και διουρητικά, αντισυλληπτικά και προγεστερόνη.

Αλλαγές στην καθημερινότητά σας, όπως καθημερινή άσκηση (περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι κ.λπ. τουλάχιστον 30 λεπτά την ημέρα), ελάττωση του άγχους, επαρκής ύπνος και χαλάρωση μπορούν να σας βοηθήσουν αποτελεσματικά. Τα μικρά, συχνά γεύματα, ο περιορισμός του αλατιού, οι αυξημένοι υδατάνθρακες (λαχανικά, φρούτα), η λήψη ασβεστίου, μαγνησίου, βιταμίνης E και συμπληρωμάτων διατροφής και η αποφυγή της καφεΐνης και του αλκοόλ μπορούν επίσης να απαλύνουν τα συμπτώματα.
Κάποια βότανα μπορούν να βοηθήσουν, αλλά καλό είναι να χορηγούνται από γιατρό που είναι γνώστης του αντικειμένου γιατί δεν υπάρχουν επιστημονικές μελέτες που να αποδεικνύουν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλειά τους.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης