Η υγεία του σώματός μας περιλαμβάνει και τα κάτω άκρα, τα οποία τις περισσότερες φορές τα παραμελούμε. Οι παθήσεις των ποδιών μπορούν να γίνουν εύκολα αντιληπτές και θεραπεύσιμες.

Η καταπόνηση των μεταταρσίων και ο πόνος σε αυτά συνοδεύεται πολύ συχνά από υπερκερατώσεις (κάλους) κάτω από τις κεφαλές των μεταταρσίων και αποτελεί μία από τις συνηθέστερες ασθένειες των κάτω άκρων.

Η μεταταρσαλγία διακρίνεται σε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
  • μηχανική: από παραμόρφωση δακτύλων, αστάθεια της μεταταρσοφαλαγγικής άρθρωσης, δυσαναλογία μήκους των μεταταρσίων κ.λπ.
  • αρθριτική: λόγω αρθροπαθειών, εκφυλιστική οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή, φλεγμονώδη και ουρική αρθρίτιδα.
  • νευρική: τα μεσοδακτύλια νευρώματα αποτελούν συχνά αιτία μεταταρσαλγίας, με πολύ σύνηθες το νεύρωμα Morton – τη συναντάμε κυρίως σε αθλητές δρόμου, αλμάτων ή και ομαδικών αθλημάτων.
  • ιδιοπαθή: συχνή σε αθλητές, εργάτες με πολύωρη ορθοστασία και σε γυναίκες που φορούν ψηλοτάκουνα παπούτσια για πολλές ώρες. Τα ηλικιωμένα άτομα παρουσιάζουν μεταταρσαλγία λόγω της ατροφίας του λιπώδους σώματος των κεφαλών των μεταταρσίων και λόγω της εκφύλισης και της ανισορροπίας των μυών του μπροστινού μέρους του ποδιού.

Πηγή: myself
Επιμέλεια: Φιλίππα Κριτσογιαννάκη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης