Οι μυκητιάσεις στα νύχια των ποδιών αντιμετωπίζονται δυσκολότερα από τις άλλες, τόσο γιατί αναπτύσσονται σε σχετικά δυσπρόσιτα σημεία όσο γιατί πολλοί ασθενείς εγκαταλείπουν πρόωρα τη θεραπεία. Αν και υπάρχουν τοπικές λύσεις με κρέμες, όμως δεν αποδίδουν τα μέγιστα. Ωστόσο το επίμονο πρόβλημα μπορεί να οφείλεται σε αρκετούς λόγους. Κατά κανόνα, οι ονυχομυκητιάσεις χρειάζονται πολύμηνη θεραπεία με αντιβιοτικά χάπια. Η θεραπεία κρατά από 3 έως 6 μήνες. Πολλοί πάσχοντες όμως τη διακόπτουν, και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το πρόβλημα όχι μόνο να μη λύνεται αλλά και να επιδεινώνεται.

Όταν το πρόβλημα συνεχίζει τότε ίσως χρειάζεται να γίνει καλλιέργεια και αντιβιόγραμμα, για να χορηγήσουμε ένα πιο ειδικό για το συγκεκριμένο μύκητα αντιβιοτικό. Όμως συνήθως τα ευρέος φάσματος αντιβιοτικά λύνουν το πρόβλημα μέσα σε λίγους μήνες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αν λοιπόν η μυκητίαση επιμένει, θα πρέπει να διερευνηθούν και άλλα αίτια. Ίσως να μην πρόκειται για μυκητίαση, αλλά για έκζεμα ή ψωρίαση, που εκδηλώνονται τοπικά μόνο σε ένα νύχι. Ο δερματολόγος συνήθως αντιλαμβάνεται εύκολα την ψωρίαση με την εξέταση, αλλά το έκζεμα δεν είναι πάντα τόσο ξεκάθαρο. Το αίτιο αποσαφηνίζεται με τα αποτελέσματα της καλλιέργειας.

Είναι σημαντικό να εξαλείφουμε την υγρασία από τα παπούτσια μας, γιατί έτσι μόνον θα αποφύγουμε τις μυκητιάσεις.

Επιμέλεια: Μαργαρίτα Μπρίγκου

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης