Τα μπισκότα αποτελούν αγαπημένο σνακ μικρών και μεγάλων.. κι όχι άδικα! Στο εμπόριο βρίσκει κάποιος λογής – λογής μπισκότα. Μπισκότα μικρά, μεγάλα, στρογγυλά, τετράγωνα, ορθογώνια, βουτύρου, κανέλλας, γεμιστά με σοκολάτα, με επικάλυψη μαρμελάδας, με κομματάκια πραλίνας, άλλα αφράτα, άλλα τραγανιστά, άλλα φτιαγμένα με βρώμη ή με ξηρούς καρπούς… μπισκότα για όλα τα γούστα!

Τα μπισκότα είναι προϊόντα των δημητριακών και καθώς τα δημητριακά αποτελούν εδώ και αιώνες βασική πηγή ενέργειας για τον άνθρωπο, τα μπισκότα αποτελούν ένα ιδιαίτερα θρεπτικό σνακ, όταν αυτά ενταχθούν στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Τα μπισκότα είναι ιδιαίτερα διαδεδομένα κυρίως μεταξύ των παιδιών, παρόλο που συχνά καταναλώνονται και από ενήλικες. Τα μπισκότα εισάγονται από πολύ νωρίς στη διατροφή του ανθρώπου, από τη βρεφική κιόλας ηλικία, συμπληρώνοντας συχνά τις φρουτόκρεμες και προσδίδοντάς τους μια πιο στερεή και εύληπτη υφή. Κατά τη βρεφική και νηπιακή ηλικία, τα μπισκότα είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, καθώς μαλακώνουν εύκολα από το σάλιο, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε αυτήν την ευαίσθητη ηλικία λόγω της δυσχέρειας μάσησης της τροφής, ενώ καταπίνονται εξίσου εύκολα. Για τους ενήλικες τα μπισκότα αποτελούν μια νόστιμη πρόταση σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε φαγητό, λόγω της εύκολης και ασφαλούς μεταφοράς και συντήρησής τους (όπως στο αυτοκίνητο, στο κάμπινγκ ή πικ-νικ, στο ταξίδι κ.λπ.). Συγκεκριμένα, αποτελούν μια εξαιρετική λύση ανάγκης για τα πολυάσχολα άτομα που συνήθως δεν έχουν τον χρόνο να προετοιμάζουν το γεύμα τους και τις περισσότερες φορές μένουν νηστικά για πολλές ώρες.

Πράγματι, λίγα μόλις μπισκότα είναι αρκετά ώστε να μας κρατήσουν χορτάτους για αρκετή ώρα και να μην πεινάσουμε, να πάρουμε την απαραίτητη για τον οργανισμό μας ενέργεια και να καταφέρουμε να κατανέμουμε την ποσότητα της τροφής μας καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας τρώγοντας περισσότερα και μικρότερα γεύματα. Τέλος, τα μπισκότα ενδείκνυται για αθλούμενους που θέλουν να πάρουν ενέργεια λίγο πριν από την αθλητική τους δραστηριότητα ή ακόμη και για άτομα που εργάζονται για πολλές συνεχόμενες ώρες χωρίς να το έχουν προγραμματίσει, καθώς μπορούν να αποτελέσουν ένα θρεπτικό, νόστιμο και χορταστικό γευματίδιο (σνακ).

Ωστόσο, παρόλο που τα μπισκότα αποτελούν μία αρκετά νόστιμη και θρεπτική διατροφική επιλογή, είναι σημαντικό να ελέγχουμε τόσο τα συστατικά όσο και τη διατροφική ετικέτα των μπισκότων που καταναλώνουμε, καθώς εκτός από το μείγμα δημητριακών (σιτάρι, ρύζι, σίκαλη, βρώμη, καλαμπόκι, κριθάρι) που αυτά περιέχουν (περίπου σε περιεκτικότητα 70%), περιέχουν και ένα πλήθος άλλων συστατικών, όπως ζάχαρη, λιπαρές ουσίες, γάλα, αβγά, σοκολάτα, ξηρούς καρπούς, φρούτα κ.ά. Η περιεκτικότητα των συστατικών αυτών ποικίλλει από μπισκότο σε μπισκότο, καθώς είναι αυτά που διαφοροποιούν τα προϊόντα μεταξύ τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για παράδειγμα, συστήνεται να προτιμάμε μπισκότα τα οποία περιέχουν βρώμη, καθώς η βρώμη λόγω της υψηλής της περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, λιπαρά και φυτικές ίνες αποτελεί ένα δημητριακό εξαιρετικής θρεπτικής αξίας. Επιπλέον, όταν γίνεται χρήση ολόκληρου του σπόρου του δημητριακού, οποιοδήποτε κι αν είναι αυτό, τότε προκύπτει το αλεύρι ολικής άλεσης, το οποίο θα πρέπει να προτιμάμε, αφού συγκρατεί όλα τα θρεπτικά στοιχεία που βρίσκονται στον φλοιό και το φύτρο του δημητριακού (π.χ. βιταμίνες, ιχνοστοιχεία), ενώ παράλληλα είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες. Τέλος, το κριθάρι και η σίκαλη, τα οποία έχουν παρόμοια θρεπτική αξία με το σιτάρι, προσφέρουν πλήθος από βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτικές ίνες, και αποτελούν ακόμη μία καλή επιλογή.

Περισσότερα στο govastileto.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης