Ποιος θα είναι τελικά, ο υποψήφιος καγκελάριος για το Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα;

Αδιευκρίνιστο παραμένει εάν θα είναι ο πρόεδρος του κόμματος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που έχει και την πρωτοκαθεδρία ή ο δημοφιλής Μάρτιν Σουλτς, που σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις έχει αποφασίσει να επιστρέψει στη γερμανική πολιτική σκηνή μετά από χρόνια στο αξίωμα του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι Σοσιαλδημοκράτες δεν βιάζονται να ανακοινώσουν τον αντίπαλο της Μέρκελ για την καγκελαρία.
Πάντως, περισσότερες πιθανότητες συγκεντρώνει ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, αλλά στο βάθος περιμένει και ο Μάρτιν Σουλτς.

Σύμφωνα με το Spiegel, ο δημοφιλής Μάρτιν Σουλτς δεν θέλει να έρθει σε ρήξη με τον Γκάμπριελ και γι αυτό τελικά, δεν θα βάλει υποψηφιότητα για τον θώκο της καγκελαρίας.

Όλοι γνωρίζουν ότι ο Μάρτιν Σουλτς θέλει να γίνει καγκελάριος, κι αν θα έβαζε υποψηφιότητα και θα είχε καλές πιθανότητες να πάρει το χρίσμα. Αλλά διατηρεί μακροχρόνιες φιλικές σχέσεις με τον Γκάμπριελ, οι οποίες θα έμπαιναν σε δοκιμασία εάν ήταν συνυποψήφιος και αντίπαλός του. Έτσι, τα στελέχη του SPD κλίνουν υπέρ του Ζίγκμαρ Γκάμπριελ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το Spiegel Online υποστηρίζει ότι σε συζητήσεις που έχει κάνει με στελέχη του κόμματος ήδη πριν από τα Χριστούγεννα, ο Σουλτς άφησε να εννοηθεί ότι εγκαταλείπει την ιδέα να γίνει υποψήφιος καγκελάριος για το SPD.

Τις ημέρες των γιορτών δεν ευοδώθηκαν προσπάθειες συντρόφων του να τον μεταπείσουν για να ανακοινώσει επίσημα την πρόθεσή του να διεκδικήσει το αξίωμα και να δρομολογήσει έτσι εκλογική διαδικασία μέσα στο κόμμα. Επίσημα την απόφαση θα πάρει ο ίδιος ο Γκάμπριελ και πρόκειται να ανακοινωθεί τέλος Ιανουαρίου στο πλαίσιο διήμερου κομματικού συνεδρίου.

Ωστόσο, δύσκολα μπορεί να πει κάποιος με βεβαιότητα κατά πόσο είναι βάσιμες οι τελευταίες πληροφορίες του πρακτορείου Ρόιτερς πως ο πρόεδρος των Σοσιαλδημοκρατών, Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, θα είναι ο υποψήφιος του κόμματος για την καγκελαρία.

Ήδη πάντως, τις τελευταίες ημέρες ηγετικά στελέχη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος τάχθηκαν δημόσια υπέρ της υποψηφιότητας Γκάμπριελ, παρά το ότι τα ποσοστά δημοτικότητας του Μάρτιν Σουλτς είναι καλύτερα από αυτά του προέδρου του SPD.

Γεγονός είναι πάντως, ότι ο ίδιος ο Γκάμπριελ, επιμελώς αποφεύγει να πάρει θέση για την υποψηφιότητα.

Όμως, στους Σοσιαλδημοκράτες ισχύει ένας κανόνας που απαράβατα τηρείται: Ο πρόεδρος του κόμματος έχει τον πρώτο λόγο. Δηλαδή, αν ο Ζ. Γκάμπριελ το θελήσει τότε θα είναι ο υποψήφιος των Σοσιαλδημοκρατών. Η στήριξη του κόμματός του θα πρέπει να θεωρείται σίγουρη. Μεγάλες περιφερειακές οργανώσεις των κομμάτων όπως στη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία έχουν ήδη δημόσια εκφραστεί υπέρ του Γκάμπριελ.

Οι ως τώρα ενδοιασμοί του ίδιου να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του σχετίζονται σε μεγάλο βαθμό με τα άσχημα αποτελέσματα του κόμματός του στις δημοσκοπήσεις – αλλά και του ίδιου προσωπικά. Παρ’ όλα αυτά, οι νέες πληροφορίες που θέλουν τον Ζίγκμαρ Γκάμπριελ να έχει αποφασίσει ότι θα είναι αντίπαλος της Άνγκελα Μέρκελ στις ερχόμενες εκλογές δεν αποτελούν εικασίες.

Μια παρόμοια εξέλιξη επιβεβαιώνεται από εκτιμήσεις που φαίνεται να έκανε ο απερχόμενος πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο οποίος επίσης θεωρείται ως ένας πιθανός υποψήφιος των σοσιαλδημοκρατών.

Σύμφωνα με το SPIEGEL της τελευταίας εβδομάδας ο Μ. Σουλτς είχε δηλώσει πριν τα Χριστούγεννα σε κομματικούς του φίλους ότι δεν πιστεύει πως θα τεθεί επικεφαλής του κόμματός του στις επόμενες εκλογές. Την πληροφορία αυτή ο Μάρτιν Σούλτς δεν την έχει διαψεύσει.

Πιθανώς την ερχόμενη Τρίτη να υπάρξουν νεότερα για το ζήτημα. Η ηγεσία του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος θα συναντηθεί στο Ντίσελντορφ για να συζητήσει θέματα στρατηγικής σημασίας.

Θα πρέπει να αναμένεται ότι σε αυτό τον κύκλο θα συζητηθεί και θα «δρομολογηθεί» το ζήτημα του υποψήφιου για την καγκελαρία. Πάντως, το αργότερο τέλος του μηνός θα γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο επικεφαλής των Σοσιαλδημοκρατών στις επικείμενες εκλογές. Σε κλειστή συνεδρίαση το προεδρείο του κόμματος θα αποφασίσει για τον υποψήφιο τον οποίο θα προτείνει στο συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί το Μάιο.

Σε περίπτωση πολλών υποψηφίων θα πρέπει να γίνει εσωκομματική ψηφοφορία.

Πληροφορίες από Deutsche Welle / dpa / reuters
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης