Η καγκελάριος Angela Merkel σε συνέντευξη της προσπάθησε να χαμηλώσει τον πήχη των προσδοκιών, αναφορικά με την συνάντηση της Τρίτης ανάμεσα στους ηγέτες Ρωσίας και Ουκρανίας, για επίλυση της κρίσης, σύμφωνα με το Dow Jones Newswires.

Μια ημέρα μετά την συνάντηση της στο Κίεβο με τον Ουκρανό πρόεδρο Petro Poroshenko, η γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι οι συνομιλίες που θα διεξαχθούν στο Μινσκ μεταξύ των P. Poroshenko και Vladimir Putin, συνεχίζουν να είναι αναγκαίες, καθώς αυτή η σύγκρουση δεν μπορεί να επιλυθεί με στρατιωτικά μέσα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Το ταξίδι μου στο Κίεβο είχε επίσης ως σκοπό την προετοιμασία αυτής της συνάντησης, η οποία όμως σίγουρα δεν θα επιφέρει κάτι το σημαντικό, και το λέω για να χαμηλώσω τις όποιες προσδοκίες. Όμως οι συνομιλίες ανάμεσα στα δύο μέρη είναι απαραίτητες, εάν θέλουμε να βρεθεί κάποια λύση», δήλωσε η Angela Merkel σε συνέντευξη της στο γερμανικό δίκτυο ARD.

Ερωτηθείσα αν αναμένει ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αρχικά δίστασε να δώσει απάντηση. Τελικά αποκάλεσε την κατάσταση στην Ουκρανία «πολύ εύθραυστη» και συνέχισε λέγοντας ότι είναι απαραίτητο να εξέλθουμε ταχύτατα από αυτή την «πολύ επικίνδυνη» κατάσταση.

«Πιστεύω ακράδαντα ότι μόνο μια πολιτική λύση είναι εφικτή, για την οποία θα υπάρχει η υποστήριξη τόσο της ΕΕ όσο και της Γερμανίας. Δεν θα υπάρξει στρατιωτική λύση στην διένεξη. Για αυτό τον λόγο είναι εντελώς απαραίτητος ο πολιτικός διάλογος», συνέχισε η γερμανίδα καγκελάριος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επί μήνες η Γερμανία πρέσβευε την ανάγκη για μια διπλωματική επίλυση της διένεξης, δηλώνοντας ότι οι πόρτες των συνομιλιών είναι ανοικτές για τη Ρωσία, ασχέτως των οικονομικών μέτρων που ελήφθησαν εναντίων της.

Πρόσφατα η σύγκρουση έχει ενταθεί εξαιτίας της μη εξουσιοδοτημένης έλευσης από την Ουκρανία, του κονβόι των φορτηγών που μετέφεραν ανθρωπιστική βοήθεια στους φιλορώσους, καθώς και από τις κατηγορίες του ΝΑΤΟ που θέλουν ρωσικές δυνάμεις να επιχειρούν στο ουκρανικό έδαφος.

Στην συνέντευξη της η Angela Merkel, για μια ακόμη φορά αναφέρθηκε στην ανάγκη εξεύρεσης μιας λύσης που δεν θα ταπεινώνει τη Ρωσία.

“«Θέλω να βρω ένα τρόπο, όπως και πολλοί άλλοι, ώστε να μην ζημιωθεί η Ρωσία», δήλωσε η καγκελάριος.
Συνέχισε λέγοντας, «θέλουμε να έχουμε καλές εμπορικές σχέσεις με τη Ρωσία. Θέλουμε να έχουμε λογικές σχέσεις με τη Ρωσία. Εξαρτώμεθα ο ένας από τον άλλο».

Επίσης επανέλαβε ότι ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ δεν περιλαμβάνεται στην ατζέντα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης