Σκληρές περικοπές προανήγγειλε ο Αυστραλός Θησαυροφύλακας, Τζο Χόκι, εν όψει του ετήσιου προϋπολογισμού που θα καταθέσει στις 13 Μαΐου.

Επικαλούμενος τις προτάσεις που έκανε η Επιτροπή Αξιολόγησης που εισηγείται σημαντική μείωση των δαπανών, ο κ. Χόκι είπε ότι η κυβέρνηση δεν έχει άλλη επιλογή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ο προϋπολογισμός αυτός θα θέσει τα θεμέλια για το μέλλον και για να γίνει εκ νέου πλεονασματικός» τόνισε.

Συμπλήρωσε δε πως θα ληφθούν δύσκολες αποφάσεις, θα γίνουν σκληρές περικοπές αλλά και θα θεσπιστούν πιο αυστηρά κριτήρια στον έλεγχο περιουσιακών στοιχείων αυτών που δικαιούνται συντάξεις και κρατικά επιδόματα. Παράλληλα θα αυξηθούν και οι εισφορές για το σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες.

«Όσοι χρησιμοποιούν δημόσιες υπηρεσίες θα πρέπει να συμβάλουν και στην κάλυψη του κόστους τους» εξήγησε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά οι περικοπές στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας θα ανέλθουν στα 65 δισεκατομμύρια δολάρια στην προσεχή δεκαετία.

«Θα είναι ένας προϋπολογισμός για το μέλλον όλων. Δεν θα είναι ένας προϋπολογισμός για το σήμερα αλλά για τα χρόνια που θα έρθουν. Οι περικοπές θα αγγίξουν όλους, γιατί όλοι θα πρέπει να συμβάλουμε στην εξυγίανση της οικονομίας» τόνισε.

Η Επιτροπή Αξιολόγησης έκανε συνολικά 86 προτάσεις στην κυβέρνηση για την περικοπή των δαπανών. Μια απ’ αυτές αφορά στις συντάξεις γήρατος που σήμερα επιβαρύνουν με 39.5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως τον προϋπολογισμό και σε λίγα χρόνια το κόστος θα εκτιναχθεί στα 70 δισ. δολάρια.

«Πρέπει να λάβουμε μέτρα γιατί σήμερα οι συντάξεις γήρατος επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό περισσότερο απ’ ότι οι δαπάνες για την άμυνα, την υγεία και την παιδεία συνολικά» πρόσθεσε.
Εικάζεται ότι η κυβέρνηση θα αυξήσει το όριο συνταξιοδότησης στα 70 χρόνια και θα θεσπίσει πιο αυστηρά κριτήρια στο εισόδημα και τα περιουσιακά στοιχεία όσων δικαιούνται σύνταξη γήρατος.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης