Το πλεόνασμα στον προϋπολογισμό που είχε υποσχεθεί η πρωθυπουργός Τζούλια Γκίλαρντ να έχει επιτευχθεί έως τα τέλη του οικονομικού έτους, απεναντίας, έχει μετατραπεί σε έλλειμμα ύψους άνω των 7 εκατ. δολαρίων Αυστραλίας.

Ο υπουργός Οικονομικών Γουέιν Σουάν προέβαλε σήμερα το επιχείρημα πως οι μικρότερες τιμές στα μεταλλεύματα -που αποτελούν άνω των μισών εξαγωγών της χώρας- σε συνδυασμό με την υψηλή ισοτιμία του εθνικού νομίσματος «προκάλεσαν ένα ισχυρό πλήγμα στα έσοδα του προϋπολογισμού». Ο ίδιος απέκλεισε την πιθανότητα να επιτευχθεί ισοσκελισμός του προϋπολογισμού κατά το επόμενο οικονομικό έτος ή να εφαρμοστούν περικοπές μόνο και μόνο για να επιστρέψει ο προϋπολογισμός σε θετικό πρόσημο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για μια ακόμη φορά, μάλιστα, ο Σουάν δεν έχασε την ευκαιρία να στηλιτεύσει την «ασυλλόγιστη λιτότητα» -όπως τη χαρακτήρισε- στην Ευρώπη, υποστηρίζοντας πως «δεν μπορείς να σταματάς την πορεία σου προς την ανάπτυξη». Τον Αύγουστο του 2010 η Γκίλαρντ είχε διακηρύξει πως «ο προϋπολογισμός επανακάμπτει στα πλεονάσματα και αυτό -χωρίς αν και εφόσον- θα συμβεί».

Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Τόνι Άμποτ αντέτεινε πως το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στα έσοδα και στις δαπάνες αφαιρεί κάθε δυνατότητα να επανέλθει ο προϋπολογισμός σε πλεόνασμα κατά το πρώτο έτος της κυβέρνησής του, αν οι Συντηρητικοί κερδίσουν τις βουλευτικές εκλογές της 14ης Σεπτεμβρίου. «Υπάρχει διάχυτη η αίσθηση ότι όλα τα στοιχήματα είναι χαμένα από χέρι ωσότου δούμε πώς θα εξελιχθεί τελικά το δημοσιονομικό τους αποτέλεσμα» σημείωσε με αφορμή τις ανακοινώσεις της κυβέρνησης ο Άμποτ.

Πηγή: ΑΠΕ

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης