Η πρόσφατη σύλληψη τεσσάρων Γαλλίδων σε παρισινό προάστιο της Île-de-France, που συνδέονται με μια αποτυχημένη επίθεση τρόμου στη Γαλλική πρωτεύουσα, δείχνει ότι όλο και περισσότερες γυναίκες διαδραματίζουν πλέον ενεργό ρόλο στην τρομοκρατική ομάδα του αυτοαποκαλούμενου Ισλαμικού Χαλιφάτου, που δέχεται αυξανόμενη πίεση, μετά και την εξουδετέρωση του νούμερο 2 στην ιεραρχία της ηγεσίας του Isis, Αμπού Μοχάμεντ αλ-Αντανί.

Η Γαλλική κοινωνία, που βάλλεται περισσότερο από ποτέ από τον τρομοκρατικό όμιλο του Isis (πάνω από 200 πολίτες στη Γαλλία, έχασαν τη ζωή τους σε επιθέσεις του Isis, τους τελευταίους 10 μήνες), έχει εκτεθεί πλέον στην ανησυχητική νέα τζιχαντιστική τάση. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι τέσσερις γυναίκες κατηγορούνται ότι σχεδίαζαν να πυρπολήσουν σιδηροδρομικό σταθμό του Παρισιού, με φιάλες αερίου. Την περασμένη εβδομάδα αυτές οι φιάλες βρέθηκαν σε σταθμευμένο αυτοκίνητο λίγα μέτρα μακριά από τον καθεδρικό ναό της Notre Dame (Παναγία των Παρισίων), στην καρδιά δηλαδή της γαλλικής πρωτεύουσας.

Ο εισαγγελέας του Παρισιού Φρανσουά Μολίν υποψιάζεται ότι οι γυναίκες έχουν ενταχθεί σε δίκτυο «τρομοκρατών κομάντο» και το Γαλλικό Πρακτορείο, αναφέρει ότι βρισκονταν σε επικοινωνία μέσω κρυπτογραφημένης υπηρεσίας τύπου «messenger», με τον Ρασίντ Κασίμ -ο άνθρωπος σκιά του Isis- ο οποίος φέρεται αυτή τη στιγμή, ως ο επικρατέστερος αντικαταστάτης του Αμπού Μοχάμεντ αλ- Αντανί (νούμερο 2 στην ιεραρχία της ηγεσίας του Isis).

Ο Ρασίντ Κασίμ, είναι Γάλλος πολίτης και θεωρείται αυτή τη στιγμή ως ο νέος μεγάλος ηγέτης της ομάδος του Ισλαμικού Χαλιφάτου. 

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Κασίμ είναι ο άνθρωπος που προσέθεσε με την καθοδήγησή του τον πιο φρικιαστικό κρίκο στην αλυσίδα των αποτρόπαιων τρομοκρατικών επιθέσεων των Ισλαμιστών μαχητών του αυτοαποκαλούμενου Χαλιφάτου, με τον αποκεφαλισμό του 86χρονου πατέρα Ζακ Χάμελ στην ενορία του Αγίου Στεφάνου, στη Γαλλία αυτό το καλοκαίρι, μέσα στον καθολικό ναό του Ντε Ρουβριέ, στο Σεντ Ετιέν.

Η νέα γενιά τζιχαντιστών

Οι επιθέσεις φέρνουν στο προσκήνιο τις παγκόσμιας οργάνωσης τζιχάντ, τις γυναίκες που μέχρι τώρα είχαν δευτερεύοντα ρόλο στους κύκλους της, κυρίως ως σύντροφοι ή προπαγανδιστές.

Σε εξέχουσα θέση μάλιστα έχει αναδειχθεί στους κόλπους του τζιχάντ μία γυναίκα, γνωστή και ως η «μαχητική σαλαφιστών αδελφή». Πρόκειται για την Μαλίκα Ελ Αροούντ, μια Βελγίδα υπήκοο μαροκινής καταγωγής, η οποία ήταν παντρεμένη με τον Ahmad Shah Massoud, αυτοαποκαλούμενο «ηγέτη της αντίστασης» στην Περσία, κατά τη σοβιετική κατοχή μεταξύ 1979 και 1989 και τα επόμενα χρόνια εμφυλίου πολέμου, στη διάρκεια του οποίου έγινε γνωστός ως ο Λέων της Panjshir.

Ο Μασούντ δολοφονήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου 2001.

Αργότερα παντρεύτηκε τον Moez Garsalloui, έναν πολύ γνωστό τζιχαντιστή, ο οποίος σκοτώθηκε σε επίθεση μη επανδρωμένου αεροσκάφους των ΗΠΑ το 2012 στο Πακιστάν.

«Πού είστε τα αδέλφια;»

Ο Ισλαμιστής τρομοκράτης Ρασίντ Κασίμ, μετά τις συλλήψεις των γυναικών, παρότρυνε με τηλεγράφημά του, για περαιτέρω βία σύμφωνα με την Le Monde με αποτέλεσμα η Γαλλία να εκδώσει νέα προειδοποίηση προς τους πολίτες της την Τρίτη, με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Μανουέλ Βαλς να δηλώνει σε γαλλικά μέσα ενημέρωσης, ότι επίκεινται νέες επιθέσεις.

«Καλώ τα αδέλφια μας στη Γαλλία και στην υπόλοιπη Ευρώπη να ενεργοποιηθούν. Οι γυναίκες μας δηλώνουν ύψιστη ετοιμότητα και μπράβο τους. Που ήταν όμως στην πρόσφατη απόπειρα οι άνδρες;» ανέφερε καθώς η μία από τις τέσσερις γυναίκες που συνελήφθησαν, κατάφερε προηγουμένως χτύπημα με μαχαίρι σε έναν αστυνομικό, με την… ανδρεία της να χαιρετίζεται στο συγκεκριμένο μήνυμα από τον Κασίμ.

Στο μεταξύ και η Inès Madani, που συνελήφθη την περασμένη Πέμπτη σε βενζινάδικο στο Boussy-Saint-Antoine, περιοχή της Île-de-France στη Γαλλία για την προετοιμασία της επίθεσης στο σταθμό τρένων, σύμφωνα με τις Γαλλικές αρχές, ήταν «εξ αποστάσεως καθοδηγούμενη» από τον Ρασίντ Κασίμ.

 Γεννημένη στις 15 Μαρτίου 1997, στο παρισινό προάστιο της Tremblay-en-France, Inès Μ, είχε χαρακτηριστεί ως «επικίνδυνο άτομο» από τις γαλλικές αρχές.

Το τρίτο μέλος σε μια οικογένεια με πέντε κορίτσια, παράτησε το σχολείο και χωρίς δίπλωμα, είχε δυσκολίες στην εύρεση εργασίας, σύμφωνα με τις γαλλικές αναφορές των μέσων ενημέρωσης.

Οι γείτονες λένε ότι άρχισε να φοράει μουσουλμανικό πέπλο πριν από τρία χρόνια.

Η Γαλλίδα τρομοκράτης, φαίνεται να έχει διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην πλοκή της υπόθεσης με τους κυλίνδρους αερίου. Το Peugeot 607 αυτοκίνητο που ανακαλύφθηκε κοντά στην Παναγία των Παρισίων στις 4 Σεπτεμβρίου, ανήκε στον πατέρα της, ο οποίος συνελήφθη λίγο αργότερα.

Πηγές κοντά στην έρευνα ανέφεραν ότι η Inès M. υπέπεσε στην αντίληψη των γαλλικών αρχών, μετά την προσπάθεια να επισκεφθεί τη Συρία, ως μέρος μιας συνοδείας στην οποία ελάμβανε μέρος και η Hayat Boumeddiene, αρραβωνιαστικιά του Amedy Coulibaly, ο οποίος σκοτώθηκε από τη γαλλική αστυνομία μετά από τρομοκρατική επίθεση σε σούπερ μάρκετ στο Παρίσι, στις 9 Ιανουαρίου 2015.

Η Inès M ήταν ενεργό μέλος σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, χρησιμοποιώντας σύμφωνα με τις Γαλλικές μυστικές υπηρεσίες, το όνομα Umm Saifullah στις συνομιλίες της με τζιχαντιστές.

Οι ανακριτές ανέφεραν ότι κατά τη στιγμή της σύλληψής της, ανευρέθη μια χειρόγραφη επιστολή μέσα στην τσάντα της, με την οποία έδινε όρκο αφοσίωσης στην ομάδα…

Επιμέλεια: Φάνης Επιτροπάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης