Στο φως έρχονται όσο περνούν οι ώρες, λεπτομέρειες για τα όσα εκτυλίχθησαν κατά τη διάρκεια της πολλαπλής επίθεσης χθες αργά το βράδυ στο Παρίσι.

Αυτόπτες μάρτυρες που βρίσκονταν στο θέατρο Μπατακλάν μίλησαν στους δημοσιογράφους για την έφοδο των δραστών εν ώρα συναυλίας, τα μηνύματά τους και τον τρόπο δράσης τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Είναι λάθος του Ολάντ, δεν έπρεπε να επέμβει στη Συρία» ήταν το μήνυμα ενός εκ των δραστών, σύμφωνα με τον 35χρονο Pierre Janaszak, όπως μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Ο 35χρονος είπε πως αρχικά, το κοινό που βρισκόταν εντός του θεάτρου δεν είχε καταλάβει τι συνέβαινε, καθώς πίστεψαν ότι οι εισβολείς αποτελούσαν μέρος του σόου στο πλαίσιο της συναυλίας των «Eagles of Death Metal».

«Όλα ξεκίνησαν μία περίπου ώρα έπειτα από την έναρξη της συναυλίας. Ακούσαμε πυροβολισμούς στο υπόγειο. Αρχικά πιστέψαμε ότι επρόκειτο για μέρος του σόου» είπε ο Janaszak, προσθέτοντας πως ήταν τουλάχιστον 3 οι δράστες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας είπε: «Ήταν βαριά οπλισμένοι, εκτιμώ με καλάσνικοφ. Συνέχισαν να πυροβολούν. Υπήρχε αίμα παντού, νεκρά σώματα παντού. Ακούγαμε ουρλιαχτά, όλοι προσπαθούσαν να διαφύγουν. Ο κόσμος ποδοπατούνταν. Ήταν μια κόλαση».

«Είδαμε πυροσβεστικά οχήματα, ασθενοφόρα, αστυνομικές δυνάμεις. Ακούσαμε εκρήξεις βομβών και όλοι ήταν σε κατάσταση πανικού» ανέφερε ο Antoine, ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας που διαμένει κοντά στο Μπατακλάν.

Η 35χρονη Amelie, που βρισκόταν εντός του θεάτρου περιέγραψε την κόλαση που έζησε: «Ήμασταν στο Μπατακλάν. Περίπου στις 09.45 μ.μ. ακούσαμε ξαφνικά πυροβολισμούς. Κινηθήκαμε προς τα πίσω, νομίζαμε ότι επρόκειτο για βεγγαλικά. Τελικά διαπιστώσαμε πως επρόκειτο για άτομα που πυροβολούσαν αδιακρίτως».

Ένας νεαρός Τούρκος τουρίστας, ο Fahmi B. περιέγραψε το σκηνικό της επίθεσης ως εξής: «Αρχικά νόμιζα ότι επρόκειτο για μέρος του σόου. Μετά έστρεψα το βλέμμα μου και είδα μία γυναίκα να έχει χτυπηθεί από σφαίρα στο μάτι. Στεκόταν όρθια και μετά ξαφνικά κατέρρευσε. Οι δράστες πυροβολούσαν αδιακρίτως προς ανθρώπους που είχαν πέσει στο έδαφος για να σωθούν. Όλοι ήταν νεκροί, αλλά οι δράστες δεν είχαν ενδοιασμούς. Έπεσα ανάσκελα στο έδαφος, και στα πόδια μου ήταν πεσμένο ένα πτώμα. Κατάφερα να ‘απελευθερωθώ’ βγάζοντας τα παπούτσια μου και έφυγα προς τα πίσω».

Ένας άλλος αυτόπτης μάρτυρας, μιλώντας στο 20 Minutes είπε: «Όλοι ούρλιαζαν σαν να τους βασάνιζαν… Αντιμετωπίζαμε μία σκηνή τρόμου: σφαίρες στο κεφάλι, αίμα παντού, νεκροί παντού. Έμοιαζε με έναν κακό εφιάλτη, αλλά ήταν η πραγματικότητα».

Ένας ακόμη άνδρας, ο Νicolas Τhomas ανέφερε στη Liberation Daily: «Πυροβόλησαν όλους όσους βρίσκονταν στο μπαρ. Όλοι έπεφταν κάτω, νεκροί και ζωντανοί. Ακόμη και αν δεν είχαμε ιδέα από πολέμους, όλοι καταλαβαίναμε τι συνέβαινε εκείνη την ώρα μέσα στο θέατρο. Σκαρφαλώσαμε στη σκεπή και ήμασταν εγκλωβισμένοι σαν τα ποντίκια. Ακούγονταν παντού πυροβολισμοί».

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης