Μία μητέρα από το Λονδίνο διηγείται την τραγική πορεία της ζωής της, η οποία την έφτασε στο σημείο να ζητήσει από το δικαστήριο την άδεια να τερματίσει τη ζωή της 12χρονης κόρης της.

Η Nancy Fitzmaurice γεννήθηκε, τo 2002, τυφλή, χωρίς να μπορεί να μιλήσει, να περπατήσει, να φάει και να πιει μόνη της. Κατά τη διάρκεια της ζωής της υπέφερε από μηνιγγίτιδα, σηψαιμία και υγρό στον εγκέφαλο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην αίτησή της προς το δικαστήριο, η Charlotte Fitzmaurice γράφει: «Η κόρη μου δεν είναι πια η κόρη μου. Είναι πλέον απλά ένα άδειο κέλυφος. Στα μάτια της δεν βλέπω πια λάμψη, παρά μόνο φόβο και λαχτάρα για ανάπαυση. Σήμερα απευθύνομαι σε εσάς εκ μέρους της Nancy, γιατί ειλικρινά πιστεύω ότι έχει υπομείνει αρκετά. Λέγοντάς το, ραγίζει η καρδιά μου. Αλλά αναγκάζομαι να το πω».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δικαστής έδωσε την συγκατάθεσή της τον περασμένο Αύγουστο. Η Nancy πέθανε 14 ημέρες αργότερα. Το νοσοκομείο «London’s Great Ormond Street Hospital», που φρόντιζε την 12χρονη όλα αυτά τα χρόνια, δήλωσε την υποστήριξή του στην κίνηση της μητέρας. Η απόφαση αυτή του δικαστηρίου είναι πρωτοφανής. Είναι η πρώτη φορά που δίνεται η άδεια να τερματιστεί η ζωή ενός παιδιού, ενώ μπορεί να αναπνεύσει μόνο του και δεν πάσχει από θανατηφόρα ασθένεια.

Η μητέρα, που είχε αφήσει τη δουλειά της ως νοσοκόμα για να φροντίζει την κόρη της, δήλωσε: «Η Nancy ούρλιαζε από τους πόνους 24 ώρες το 24ωρο, και ράγιζε η καρδιά μου να τη βλέπω έτσι. Δεν άντεχα ότι δεν μπορούσα να τη βοηθήσω και να ελαφρύνω τον πόνο της με κανέναν τρόπο. Δεν ήταν πια το αγγελούδι μου, ήταν ένα άδειο κέλυφος. Ήθελα οι αναμνήσεις μου από την Nancy να είναι όμορφες, όχι πονεμένες».

Και πρόσθεσε: «Καθόμουν στο πλευρό της κρατώντας το χέρι της και με σκότωνε που δεν μπορούσα να κάνω τίποτα για εκείνη. Όλες οι νοσοκόμες την κοίταζαν, με δάκρυα στα μάτια, να ουρλιάζει και να διπλώνεται από τους πόνους. Το μόνο που ήθελα για την κόρη μου ήταν να πεθάνει με αξιοπρέπεια, με εμένα δίπλα της, να της κρατάω το χέρι».

Η Charlotte Fitzmaurice έμαθε μόλις δύο ημέρες πριν γεννήσει ότι η κόρη της θα είχε σοβαρά προβλήματα υγείας, λόγω στρεπτόκοκκου που δεν διεγνώσθη εγκαίρως κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν και οι γιατροί προέβλεπαν αρχικά ότι η ζωή της δεν θα ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια, εκείνη ξεπέρασε τις προσδοκίες τους.

Μετά από μια ζωή γεμάτη πόνο και ιατρικές παρεμβάσεις, το 2012 η Nancy υπέφερε από μία μόλυνση που της δημιούργησε ανοσία στα αντιβιοτικά. Δεν υπήρχε πλέον τρόπος να προστατευτεί από τον πόνο, και οι γιατροί ενημέρωσαν τη μητέρα της ότι δεν μπορούσαν να κάνουν τίποτα παραπάνω.

Τότε, βλέποντάς την να υποφέρει αδιάκοπα από πόνους, οι γονείς της πήραν τη σκληρή αυτή απόφαση. Οι δυο τους δηλώνουν καταρρακωμένοι από τον χαμό της κόρης τους, αλλά ικανοποιημένοι που τους δόθηκε η ευκαιρία να βάλουν ένα ήρεμο τέλος στο βασανιστήριό της.

Επιμέλεια: Κωσταντίνα Βλαχουτσάκου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης