Η οικογένεια του πρώην πρωθυπουργού της Αιγύπτου Άχμεντ Σαφίκ δήλωσε σήμερα πως έχει να μάθει νέα του από χθες, όταν απελάθηκε στο Κάιρο από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα αφού ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να είναι υποψήφιος για την προεδρία στις εκλογές που θα διεξαχθούν την ερχόμενη χρονιά.

Ο Σαφίκ, πρώην αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας και υπουργός, εθεωρείτο ο ισχυρότερος εν δυνάμει αντίπαλος του προέδρου Αμπντέλ Φάταχ αλ-Σίσι, ο οποίος αναμένεται ότι θα είναι υποψήφιος για μια δεύτερη θητεία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένειά του δήλωσε πως ο Σαφίκ παρελήφθη από την οικογενειακή κατοικία στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα χθες Σάββατο και μεταφέρθηκε πίσω στο Κάιρο με ιδιωτικό αεροπλάνο. Αυτόπτης μάρτυρας είπε πως, μόλις έφθασε στο αεροδρόμιο, οι αιγυπτιακές αρχές τον οδήγησαν σε αυτοκινητοπομπή η οποία τον περίμενε.

Οι αρχές των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων επιβεβαίωσαν πως αναχώρησε από τα Εμιράτα, όμως Αιγύπτιοι αξιωματούχοι δεν έχουν σχολιάσει την υπόθεση.

«Δεν ξέρουμε τίποτε γι’ αυτόν αφότου έφυγε χθες από το σπίτι», είπε στο Ρόϊτερ η κόρη του Σαφίκ, η Μέι. «Ο δικηγόρος του δεν κατάφερε να έρθει σε επαφή μαζί του. Αν είχε απελαθεί, θα έπρεπε μέχρι τώρα να είχε φθάσει στο σπίτι».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η οικογένεια και ο δικηγόρος είπαν ότι σκοπεύουν να καταθέσουν στην εισαγγελία προσφυγές για να πληροφορηθούν πού βρίσκεται ο Σαφίκ.

Το αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε πως δεν είναι υπεύθυνο για την υπόθεση. Δεν κατέστη δυνατή επικοινωνία με το υπουργείο Εσωτερικών για να σχολιάσει.

Αιγυπτιακή δικαστική πηγή δήλωσε πως ο Σαφίκ, ο οποίος έχασε με μικρή διαφορά την προεδρία στις εκλογές του 2012, δεν αντιμετωπίζει ποινικές διώξεις στην Αίγυπτο. Στο παρελθόν είχε αθωωθεί ή οι κατηγορίες σε βάρος του είχαν αποσυρθεί σε πολλές υποθέσεις, ανάμεσα στις οποίες και υποθέσεις διαφθοράς.

Ο Σίσι δεν έχει ακόμη ανακοινώσει τις προθέσεις του για τις προεδρικές εκλογές. Έχει πει μόνο ότι θα ακολουθήσει τη θέληση του λαού.

Επικριτές υποστηρίζουν ότι επί της προεδρίας του Σίσι χιλιάδες διαφωνούντες έχουν φυλακισθεί, ενώ η κυβέρνηση έχει κλείσει ανεξάρτητα μέσα ενημέρωσης και έχει περιορίσει αυστηρά τη διενέργεια δημοσκοπήσεων. Οργανώσεις για τα δικαιώματα κάνουν λόγο για άνευ προηγουμένου καταστολή.

Οι υποστηρικτές του Σίσι απορρίπτουν τις επικρίσεις για καταχρήσεις δικαιωμάτων και λένε πως τα μέτρα χρειάζονται για την ασφάλεια, καθώς τα τέσσερα τελευταία χρόνια μαχητικοί ισλαμιστές έχουν σκοτώσει εκατοντάδες αστυνομικούς και στρατιώτες.

Ο Σαφίκ ανακοίνωσε αιφνιδίως την Τετάρτη πως θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος. Έκανε την ανακοίνωση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, όπου έχει τη βάση του.

Πηγή: Reuters

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης