H Νότια Κορέα ακύρωσε σήμερα το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της στην Ιαπωνία, μετά την επίσκεψη τριών Ιαπώνων υπουργών στο ιερό Γιασουκούνι στο Τόκιο, το οποίο συμβολίζει για το Πεκίνο και τη Σεούλ το ιμπεριαλιστικό παρελθόν της Ιαπωνίας.

Το μεγάλο μαυσωλείο Γιασουκούνι είναι αφιερωμένο στη μνήμη 2,5 εκατομμυρίων πεσόντων υπέρ πατρίδος, μεταξύ των οποίων – σύμφωνα με την παράδοση – 14 Ιάπωνες που είχαν κριθεί ένοχοι για εγκλήματα πολέμου από τους Συμμάχους μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ο επικεφαλής της εθνικής επιτροπής δημόσιας ασφάλειας (υπουργικός τίτλος), Κέιτζι Φουρούγια, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Τάρο Άσο, όπως και ο υπουργός Εσωτερικών Γιοσιτάκα Σίντο, επισκέφθηκαν χωριστά το ιερό αυτό το Σαββατοκύριακο με την ευκαιρία του φεστιβάλ της άνοιξης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Νότια Κορέα κατήγγειλε τις «αναχρονιστικές» αυτές επισκέψεις σε έναν τόπο «που εξυμνεί μια εισβολή, η οποία προκάλεσε πολλές απώλειες και δεινά στις γειτονικές χώρες της Ιαπωνίας», επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το νοτιοκορεατικό Υπουργείο Εξωτερικών. Το ταξίδι του υπουργού Εξωτερικών της Νοτίου Κορέας Γιουν Μπιούνγκ Σε στο Τόκιο, όπου θα συναντούσε τον ομόλογό του, Φούμιο Κισίντα, ακυρώθηκε ως απάντηση στις επισκέψεις αυτές, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του υπουργείου.

Το Τόκιο εξέφρασε τη λύπη του για την απόφαση αυτή αναφέροντας ότι οι υπουργοί μετέβησαν στο ιερό ως «πολίτες» και όχι ως μέλη της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δεν μετέβη στο Γιασουκούνι, αλλά αφιέρωσε στο μνημείο ένα ξύλινο αντικείμενο που χρησιμοποιείται στα τελετουργικά και ονομάζεται μασακάκι, σύμφωνα με αξιωματούχο του μνημείου.

Ο Άμπε είχε μεταβεί στο μνημείο πέρυσι ως αρχηγός της αντιπολίτευσης, πριν τεθεί επικεφαλής της κυβέρνησης στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Οι επισκέψεις υπουργών και πολιτικών αξιωματούχων της Ιαπωνίας στο Γιασουκούνι καταγγέλλονται από την Κίνα και τη Νότιο Κορέα, όπου μένει ζωντανή η μνήμη της μιλιταριστικής Ιαπωνίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης