Αντιμέτωπη με σκληρή κριτική βρέθηκε η εφημερίδα «New York Daily News» που επέλεξε να «πειράξει» ψηφιακά φωτογραφία από τα γεγονότα στη Βοστώνη. Η αλλοίωση αφορούσε στο βαρύ τραυματισμό στο πόδι μιας γυναίκας, εικόνα η οποία θεωρήθηκε πολύ σκληρή.

Έτσι στο πρωτοσέλιδό την επομένη της επίθεσης, η εφημερίδα είχε φιλοξενήσει μια φωτογραφία του φωτορεπόρτερ John Tlumacki, στην οποία μια τραυματισμένη γυναίκα βρισκόταν ξαπλωμένη σε μια λίμνη αίματος, ενώ δεχόταν βοήθεια.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Η φωτογραφία επεξεργασμένη

Ωστόσο, στην έκδοση που εμφανίζονταν στο πρωτοσέλιδο της εφημερίδας, υπήρχε μια σημαντική διαφορά. Μια άσχημη πληγή στο πόδι της γυναίκα είχε «εξαφανιστεί» και το παντελόνι της εμφανίζονταν ανέπαφο.


Η φωτογραφία πριν υποστεί επεξεργασία

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την επιλογή αυτή, της ασκήθηκε έντονη κριτική ενώ κάποιοι έσπευσαν να τονίσουν ότι γίνεται παραβίαση μιας βασικής δημοσιογραφικής αρχής σχετικά με τις φωτογραφίες.


Το σημείο όπου παρενέβησαν

Εκπρόσωπος Τύπου της «Daily News» έσπευσε αρχικά να σημειώσει πως «δεν γίνονται δηλώσεις για τις αποφάσεις σχετικά με τη σύνταξη». Ωστόσο, αργότερα ο εκπρόσωπος Ken Frydman σημείωσε πως η απόφαση πάρθηκε «από σεβασμό στα θύματα, τις οικογένειές τους και όσους επέζησαν». Επιπλέον, υποστήριξε ότι «και τα υπόλοιπα ΜΜΕ θα έπρεπε να δείξουν την ίδια ευαισθησία με τη Daily News».

Επιμέλεια: Σοφία Χρονοπούλου

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης