Την ώρα που Ουάσιγκτον και Λονδίνο κατηγορούν τη Ρωσία, για «στρατιωτική ανάμειξη στην ανατολική Ουκρανία, Βρετανοί και αμερικανοί στρατιώτες πηγαίνουν ως «εκπαιδευτές» στην Ουκρανία.

Όπως ανακοινώθηκε χτες, ήδη βρίσκεται στην Ουκρανία βρετανικό στρατιωτικό προσωπικό σε αποστολή εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επίσης οι ΗΠΑ θα στείλουν επίλεκτη μονάδα 300 αλεξιπτωτιστών, για την εκπαίδευση της ουκρανική εθνοφρουράς.

Οι στρατιωτικές αυτές αποστολές στην Ουκρανία, ανακοινώθηκαν την ώρα που επικρατεί εύθραυστη εκεχειρία στα ανατολικά της χώρας.

Στην ανακοίνωση του βρετανικού υπουργείου Άμυνας, αναφέρεται πως «για την ενίσχυση του στρατού του Κιέβου στην αντιμετώπιση των αντικυβερνητικών δυνάμεων, η βρετανική στρατιωτική εκπαιδευτική αποστολή έχει αρχίσει να λειτουργεί με τον αριθμό του [προσωπικού να εξαρτάται από τον σχεδιασμό».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την περασμένη εβδομάδα, η Ουάσιγκτον ανακοίνωσε την αποστολή επιπρόσθετης στρατιωτικής βοήθειας $75 εκατομμυρίων, στην οποία περιλαμβάνονται θωρακισμένα Humvees, τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη τύπου Raven, ραντάρ και συστήματα νυχτερινής ανίχνευσης.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Eileen Lainez επιβεβαίωσε χτες, ότι Αμερικανοί στρατιώτες της 173ης Αερομεταφερόμενης Ταξιαρχίας από την βάση της Βιτσέντζα στην Ιταλία θα μεταβεί στην δυτική Ουκρανία «κάποια στιγμή στα τέλη Απριλίου για να συμμετάσχει στην προσπάθεια διατήρησης της αμυντικής προσπάθειας για την εσωτερική ασφάλεια της Ουκρανίας».

Δεν υπήρξε συμφωνία στην ΕΕ για αυτόματη παράταση των κυρώσεων

Οι ηγέτες της ΕΕ δεν κατόρθωσαν να καταλήξουν σε συμφωνία προκειμένου να ανανεωθούν αυτόματα οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας, που λήγουν τον Ιούλιο.

Ο προεδρεύων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου πρωθυπουργός της Πολωνίας Donald Tusk ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου, αργά χτες, πως η απόφαση θα συνδεθεί με την πλήρη εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για το ουκρανικό. Άφησε να εννοηθεί ότι ενδεχομένως η παράταση των κυρώσεων ως το τέλος του 2015 θα ακολουθήσει την λήξη της εφαρμογής ορισμένων από τις συμφωνίες του Μινσκ.

Ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Xavier Bettel ξεκαθάρισε πως οποιαδήποτε παράταση των κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην Ουκρανία, «είτε θετικά είτε αρνητικά».

Πηγή: RIA Novosti
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης