Το αφεντικό της Google, Έρικ Σμιντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Independent, δεν δίστασε να δηλώσει υπερήφανος για την επιτυχημένη δραστηριότητα φοροαποφυγής της εταιρείας του στη Μεγάλη Βρετανία.

Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε τη στρατηγική της Google ως «δυνατότητα του καπιταλιστικού συστήματος», προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει καμία πρόθεση να πληρώσει η εταιρεία περισσότερο φόρο στη Μεγάλη Βρετανία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι η Google εισέπραξε 2,5 δισεκατομμύρια βρετανικές λίρες, αλλά πλήρωσε μόλις 6 εκατομμύρια σε φόρους. Ύστερα από το σκάνδαλο που ξέσπασε με την φοροαποφυγή των πολυεθνικών εταιρειών στη Βρετανία, δημοσιεύματα έριξαν λάδι στη φωτιά αποκαλύπτοντας ότι η Google έχει μεταφέρει 10 δισεκατομμύρια δολάρια των εσόδων της στις Βερμούδες, κάτι που της επέτρεψε να γλυτώσει διεθνώς 2 δις δολάρια φόρων για το 2011.

Ο Έρικ Σμιντ δήλωσε ότι αυτό που κάνει η εταιρεία του είναι απολύτως νόμιμο και βασίζεται στα κίνητρα που της προσφέρουν οι κυβερνήσεις των διαφόρων χωρών. Για την υποχώρηση της Starbucks, ο ίδιος υποστήριξε ότι είναι μεγάλο το όφελος να δραστηριοποιείται κανείς στη βρετανική αγορά, «αλλά το να πας στους μετόχους και να τους πεις “Κοιτάξαμε σε 200 χώρες, αλλά αισθανθήκαμε λυπημένοι για τον βρετανικό λαό” υπάρχει σοβαρή πιθανότητα κάποιος να είναι αντίθετος με κάτι τέτοιο».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης