Ως ανθρωπιστική κρίση χαρακτηρίζονται από τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα οι ροές μεταναστών από το Σαλβαδόρ, τη Γουατεμάλα και την Ονδούρα προς το Μεξικό και τις ΗΠΑ.

Η μη κυβερνητική οργάνωση με έκθεσή της ζήτησε από τις κυβερνήσεις των ΗΠΑ και του Μεξικού να εφαρμόσουν «άμεσα» μέτρα νομικής προστασίας, όπως αιτήσεις ασύλου, ανθρωπιστικές άδειες εισόδου, καθώς και μέτρα προστασίας για όσους φεύγουν για να γλυτώσουν από τη βία σε αυτές τις τρεις χώρες της Κεντρικής Αμερικής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα δεν έχει μόνο οικονομικά κίνητρα, μιλάμε για μια πιο ευρεία ανθρωπιστική κρίση» υπογραμμίζει στην έκθεσή της η οργάνωση.

Η έκθεση, που βασίζεται σε έρευνες και δεδομένα από τα ιατρικά προγράμματα των MSF το διάστημα 2015 με 2016, υπογραμμίζει ότι η μεγάλη πλειονότητα των μεταναστών ζει «σε μια κατάσταση συνεχούς βίας», η οποία ξεκινά στις χώρες καταγωγής τους και επεκτείνεται στο Μεξικό, όπου δεν έχουν πρόσβαση σε βοήθεια, ούτε τη δυνατότητα να επωφεληθούν από αποτελεσματικά μέτρα προστασίας.

Σύμφωνα με τους MSF, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες στο Μεξικό πέφτουν θύματα εγκληματικών οργανώσεων, καμιά φορά με τη σιωπηρή συναίνεση ή τη συνέργεια των εθνικών αρχών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Έχουν δεχθεί βία και κάθε άλλου είδους κακοποιήσεις-κρατήσεις, βιασμούς, εκβιασμούς, βασανιστήρια, κλοπές-, οι οποίες εκτός από τα άμεσα τραύματα που προκαλούν μπορούν να έχουν και σοβαρά επακόλουθα» τονίζει η ΜΚΟ.

To 68,3% των ερωτηθέντων από τους MSF δήλωσε ότι έπεσε θύμα βίας στη διάρκεια του ταξιδιού του από το Μεξικό έως τις ΗΠΑ, ενώ σχεδόν το ένα τρίτο των γυναικών ανέφερε ότι υπέστη σεξουαλική βία.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης