Έντονη διάσταση απόψεων για το ενδεχόμενο επιβολής και νέων οικονομικών αντιποίνων εναντίον της Ρωσίας έχει προκύψει στους κόλπους της γερμανικής κυβέρνησης.

«Η παρούσα πολιτική του ήχου κλαγγής των σπαθιών που διασταυρώνονται δεν θα πρέπει να συνεχισθεί» δήλωσε ο Erwin Sellering, πρωθυπουργός του γερμανικού κρατιδίου Μεκλεμβούργου- Δυτικής Πομερανίας, στη χθεσινή έκδοση της «Welt am Sonntag», υποστηρίζοντας, ότι «έφτασε πλέον η ώρα να αρθούν τα οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Τα οικονομικά αντίποινα, ως μετωπική σύγκρουση, δεν έφεραν αποτέλεσμα. Θα πρέπει να αρθούν το συντομότερο δυνατόν» είπε ο σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, προσθέτοντας πως «η Ρωσία και οι χώρες της Δύσης πρέπει να έρθουν και πάλι πιο κοντά».

Τις απόψεις του Sellering συμμερίζεται και ο Thorsten Schaefer-Guembel, αντιπρόεδρος του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος (SPD), το οποίο συγκυβερνά με τους Χριστιανοδημοκράτες της Μέρκελ (CDU).

«Το SPD θα πρέπει να εμπνεύσει νέα πολιτική ύφεσης από δω και πέρα όσο διαρκεί η κρίση» είπε ο
Sellering, υποστηρίζοντας πως «η Γερμανία θα πρέπει να κρατήσει ανοικτούς όλους τους διαύλους επικοινωνίας, να βασισθεί στη διπλωματία της επαναπροσέγγισης ως προς τη Ρωσία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σχόλια όπως αυτό, από πολιτικούς του SPD, προκαλούν έντονες ανησυχίες στους Χριστιανοδημοκράτες εταίρους τους, όπως ο Peter Tauber, γενικός γραμματέας του CDU,  ο οποίος δήλωσε επίσης στη «Welt am Sonntag» πως «του προκαλεί ανησυχία τα ολοένα αυξανόμενα αντι-αμερικανικά αισθήματα στη γερμανική κοινωνία» και σύμφωνα με την άποψή του οι Γερμανοί «δείχνουν ανοχή σε όσα κάνουν οι Ρώσοι στη Συρία και την Ουκρανία και όχι σε όσα κάνουν οι Αμερικανοί».

Ένας άλλος Γερμανός πολιτικός, ο Roderich Kiesewetter, επιτέθηκε επίσης εναντίον των σοσιαλδημοκρατών υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν «να κρατήσουν ίσες αποστάσεις από τις ΗΠΑ και τη Ρωσία».

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Μπούντεσταγκ Norbert Roettgen και ο ευρωβουλευτής Elmar Brok είχαν ζητήσει να ληφθούν επιπλέον οικονομικά αντίποινα εναντίον της Ρωσίας.

Στις 6 Οκτωβρίου, η «Wall Street Journal» είχε δημοσιεύσει ότι η κυβέρνηση της Άνγκελα Μέρκελ προσπαθεί να βρει τρόπο να πείσει τη Μόσχα να αλλάξει πολιτική στο συριακό ζήτημα, με ενδεχόμενο να προταθεί η επιβολή και νέων οικονομικών αντιποίνων από την Ε.Ε.

Ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Steffen Seibert, με τη δήλωση ότι «η γερμανική κυβέρνηση εξετάζει όλα τα ενδεχόμενα», ούτε αρνήθηκε ούτε επιβεβαίωσε το δημοσίευμα.

Γερμανοί και Αμερικανοί αξιωματούχοι κατηγορούν τη Ρωσία ως υπεύθυνη για τον βομβαρδισμό νοσοκομείων στο Χαλέπι και άλλων «μη στρατιωτικών στόχων», ενώ το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών προειδοποιεί «να μην εκφράζονται κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας και τη Συρίας, χωρίς να υπάρχουν αποδείξεις».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης