Με κομμένη την ανάσα παρακολουθεί η διεθνής κοινότητα την κλιμάκωση της έντασης στην Κορεατική Χερσόνησο, με τη Β. Κορέα να απειλεί με πυρηνικό χτύπημα ακόμα και τις Η.Π.Α..

Η πρόσφατη υιοθέτηση ενός νέου γύρου σκληρών οικονομικών κυρώσεων από το Συμβούλιο Ασφαλείας του Ο.Η.Ε., λόγω της πυρηνικής δοκιμής που πραγματοποίησε η Πιονγκγιάνγκ, προκάλεσε την έκρηξη της ασιατικής χώρας, η οποία έχει θέσει πλέον σε κατάσταση ετοιμότητας τις Ένοπλες Δυνάμεις της, προχωρώντας παράλληλα σε στρατιωτικές ασκήσεις. Λίγο νωρίτερα είχε ανακοινώσει πως παύουν να ισχύουν όλες οι συμφωνίες μη επίθεσης με τη Ν. Κορέα, καθώς και το σύμφωνο εκεχειρίας που είχε τερματίσει τις εχθροπραξίες στη διάρκεια του πολέμου της Κορέας (1950-53), ενώ όπως μετέδωσε το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, διέκοψε και την «κόκκινη» γραμμή τηλεφώνου με τη Σεούλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από την πλευρά τους τόσο η Ν. Κορέα όσο και οι Η.Π.Α. ξεκαθάρισαν πως ενδεχόμενη επίθεση με πυρηνικά θα ισοδυναμούσε με αυτοκτονία για την Πιονγκγιάνγκ, απαντώντας παράλληλα με μια σειρά κοινών στρατιωτικών ασκήσεων. Μάλιστα οι πτήσεις αμερικανικών βομβαρδιστικών Β-52 αποτέλεσε την αφορμή για νέες απειλές.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί το φρόνημα των μελών του κυβερνητικού στρατού της Β. Κορέας και της κοινής γνώμης -μεγάλο τμήμα της οποίας αντιμετωπίζει τεράστια επισιτιστικά προβλήματα- η κρατική τηλεόραση προβάλλει συνεχώς οπτικοακουστικό υλικό με στρατιωτικά γυμνάσια, ενώ δεν λείπουν και εικόνες με… φανταστικές επιθέσεις κατά κυβερνητικών κτηρίων στις Η.Π.Α., όπως π.χ. τα σκίτσα που δείχνουν το Καπιτώλιο να φλέγεται.

Προς την ίδια κατεύθυνση κινούνται και τα μαγνητοσκοπημένα πλάνα με πρόσφατη επιθεώρηση στρατευμάτων στα σύνορα από τον ηγέτη της χώρας, Kim Jong-un.

Τα «σκοτεινά» σημεία πίσω από την αδιαλλαξία της Πιονγκγιάνγκ

Οι εξαγγελίες της Πιονγκγιάνγκ για μελλοντικές επιθέσεις κατά της Ν. Κορέας και των Η.Π.Α. έχουν ως βασικό στόχο τη συσπείρωση στο εσωτερικό της χώρας, ωστόσο δεν λείπουν ορισμένες απόψεις που κάνουν λόγο και για μια ύστατη προσπάθεια του Kim Jong-un να αναγκάσει τη Δύση να επιστρέψει πίσω στο τραπέζι του διαλόγου για το φλέγον ζήτημα της επισιτιστικής βοήθειας.

Το αμφιλεγόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Β. Κορέας έχει προκαλέσει επανειλημμένα εντάσεις, οδηγώντας το ασιατικό κράτος στη διεθνή απομόνωση και τον λαό στη δυστυχία, την πείνα και τις κακουχίες. Η Ουάσινγκτον έχει ξεκαθαρίσει πως οποιαδήποτε επανέναρξη των συνομιλίων για την αποστολή τροφιμών και οικονομικών κονδυλίων θα πρέπει να συνοδευτεί από δραματική αλλαγή της φαινομενικά αδιάλλακτης στάσης της Πιονγκγιάνγκ αναφορικά με τις πυρηνικές της φιλοδοξίες.

Έχοντας ως οδηγό την εξωτερική πολιτική που εφάρμοζε ο πατέρας του, Kim Jong-un, ο νέος ηγέτης της Β. Κορέας δείχνει να τηρεί τη γραμμή της συνεχούς απειλής ενός εν δυνάμει πυρηνικού ολοκαυτώματος, εξέλιξη που σε καμία περίπτωση δεν επιθυμεί η Δύση, ειδικά σε αυτή την κρίσιμη ιστορική συγκυρία (παγκόσμια οικονομική κρίση).

Ωστόσο, δεν λείπουν και οι τοποθετήσεις ορισμένων αναλυτών που υποστηρίζουν ότι η επιθετικότητα της Β. Κορέας παρέχει ένα μοναδικό άλλοθι στην Ουάσινγκτον να ενισχύσει την άμυνά της και τον παγκόσμιο γεωπολιτικό της ρόλο (π.χ. συστοιχίες πυραύλων στην Αλάσκα), αξιοποιώντας παράλληλα και την ευκαιρία για τόνωση της οικονομίας της μέσω νέων παραγγελιών για πολεμικούς εξοπλισμούς από γειτονικές χώρες που νιώθουν να απειλούνται από την επιθετικότητα της Β. Κορέας (π.χ. Ιαπωνία, Ν. Κορέα).

Όπως μετέδωσε το RussiaToday (RΤ), το Πεντάγωνο ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή ότι θα δαπανήσει 1 δισ. δολάρια για την κατασκευή και τοποθέτηση 14 εξελιγμένων συστημάτων αναχαίτισης βαλλιστικών πυραύλων στο δυτικό τμήμα της Αλάσκας, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο την αμυντική «ασπίδα» στην περιοχή του βορειοανατολικού τμήματος του Ειρηνικού Ωκεανού. Ο νέος υπουργός Άμυνας των Η.Π.Α., Chuck Hagel, εξήγησε σε πρόσφατες δηλώσεις του πως αυτή η απόφαση συνδέεται άμεσα με την ταχεία εξέλιξη της βαλλιστικής τεχνολογίας που έχει αυτή τη στιγμή στη διάθεσή της η Β. Κορέα.

«Θα ενισχύσουμε την άμυνα μας, διατηρώντας τη δέσμευσή μας απέναντι στους συμμάχους και τους συνεργάτες μας πως οι Η.Π.Α. συνεχίζουν να τάσσονται κατά της επιθετικότητας», είχε πει.

Μέχρι στιγμής οι Η.Π.Α.. έχουν αναπτύξει 26 τέτοια συστήματα στην πολιτεία της Αλάσκας, ενώ άγνωστος παραμένει ο αριθμός τους στο υπόλοιπο τμήμα της αμερικανικής επικράτειας. Τον περασμένο Δεκέμβριο η Πιονγκγιάνγκ πραγματοποίησε με επιτυχία εκτόξευση ενός πυραύλου, ο οποίος μετέφερε στο Διάστημα έναν μετεωρολογικό δορυφόρο. Αρκετές χώρες της Δύσης υποστήριξαν πως πρόκειται για συγκεκαλυμμένη εκτόξευση βαλλιστικού πυραύλου, ισχυρισμό που απέρριψε η Β. Κορέα. Το γεγονός αυτό όμως προβλημάτισε τις Η.Π.Α., οι οποίες φρόντισαν να λάβουν τα μέτρα τους.

«Η ανησυχία μας για τις προοπτικές ανάπτυξης των βαλλιστικών συστημάτων της Πιονγκγιάνγκ είναι μεγάλη, ειδικά από τη στιγμή που το καθεστώς εστιάζει στην ανάπτυξη πυρηνικών όπλων», επεσήμανε επίσης ο Chuck Hagel, προσθέτοντας πως η «τρίτη πυρηνική δοκιμή τον περασμένο μήνα αποτελεί μια σοβαρή απειλή για όλα τα έθνη».

Διαβάστε επίσης:
B. Κορέα: Λαμπροί εορτασμοί για τον… κατακτητή του Διαστήματος, Πρώτη καταχώρηση: Κυριακή, 17 Φεβρουαρίου 2013, 04:40
«Σκληρή γραμμή» από τη νέα πρόεδρο της Ν. Κορέας, Πρώτη καταχώρηση: Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2013, 07:30
Επιμέλεια: Μάριος Βελέντζας

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης