Αντιδιαμετρικά αντίθετες παραμένουν οι θέσεις μεταξύ Ουάσινγκτον και Βρυξελλών από την μία πλευρά και Μόσχας από την άλλη για την κρίση στην Κριμαία, ενώ ο διπλωματικός πόλεμος μαίνεται: «Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τις εκκλήσεις ρωσόφωνων για βοήθεια», λέει ο Πούτιν στον Ομπάμα, «παράνομη» η Ρωσία και το δημοψήφισμα επιμένει ο Λευκός Οίκος.

Πρώτη γεύση κυρώσεων στη Μόσχα από την Ε.Ε, «έτοιμη για αντίσταση η Ουκρανία» λέει η Τιμοσένκο ενώ ο Κλίτσκο ζητά σύνδεση «εξπρές» του Κιέβου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως φάνηκε στο τηλεφώνημα Ομπάμα-Πούτιν, ΗΠΑ και Ουάσινγκτον χρησιμοποιούν τους ίδιους όρους – μιλώντας για «παρανομία» – αλλά για τους ακριβώς αντίθετους λόγους.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας είπε ότι η νέα ηγεσία του Κιέβου έχει επιβάλει «απολύτως παράνομες» αποφάσεις στις ανατολικές και νοτιοανατολικές περιφέρειες της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένης της Κριμαίας. «Η Ρωσία δεν μπορεί να αγνοήσει τις εκκλήσεις για βοήθεια και θα δράσει αναλόγως, σε πλήρη συμμόρφωση με τη διεθνή νομοθεσία», είπε ο Πούτιν στον Ομπάμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου το πρωί της Παρασκευής.

Νωρίτερα, ο Λευκός Οίκος είχε αναφέρει πως ο πρόεδρος των ΗΠΑ διαμήνυσε στον Πούτιν πως η απόφαση της Κριμαίας για δημοψήφισμα είναι «παράνομη», όπως και ότι οι ρωσικές κινήσεις στην Κριμαία «παραβιάζουν την εδαφική κυριαρχία της Ουκρανίας». Κάλεσε τον πρόεδρο της Ρωσίας να διατάξει την επιστροφή των ρωσικών δυνάμεων εντός των βάσεων τους στην Κριμαία και να επιδιωχθεί διπλωματική λύση με πρώτο στάδιο τον απευθείας διάλογο με το Κίεβο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αποτίμηση του Κρεμλίνου για τη νέα συνομιλία ήταν σαφής: «Υπάρχουν ακόμη διαφορές αντίληψης και αξιολόγησης της ουκρανικής κρίσης», μεταξύ των δύο πλευρών, σημείωσε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης