Η εκστρατεία του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εδώ και πέντε χρόνια, για να κλείσει οριστικά το κολαστήριο του Γκουαντάναμο στην Κούβα, δέχθηκε ένα ακόμη καίριο πλήγμα καθώς τα μέλη της επιτροπής που επεξεργάστηκαν τις τελικές πινελιές του αμυντικού προϋπολογισμού, απέρριψαν τα προβλεπόμενα για το κλείσιμο της φυλακής.

Ο δημοκρατικός γερουσιαστής του Μίσιγκαν Carl Levin, πρόεδρος της επιτροπής Αμυντικών Υποθέσεων, είπε στους δημοσιογράφους χτες ότι το τελικό νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει το εδάφιο που δίνει στον πρόεδρο την εξουσία να μεταθέτει τους ύποπτους για τρομοκρατία σε άλλη τοποθεσία, εντός των ΗΠΑ, στην περίπτωση το αμερικανικό Κογκρέσο αποφασίσει να κλείσει την φυλακή στη βάση του Γκουαντάναμο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Λέβιν, από τον περασμένο Μάιο είχε πρωτοστατήσει στην πρόταση που δημιουργούσε τις συνθήκες που οδηγούσαν στο κλείσιμο της περιβόητης φυλακής.
«Τα περιορισμένα χρονικά όρια για την ολοκλήρωση των προτάσεων για τις πιστώσεις του αμυντικού προϋπολογισμού, δεν άφηναν περιθώρια για να προπαγανδισθεί κατάλληλα η προεδρική πρόταση» είπε ο Λέβιν.

Έτσι, το νομοσχέδιο όπως έχει τελικά διαμορφωθεί, αναμένεται να ψηφισθεί με μεγάλη πλειοψηφία και από τα δύο κόμματα στη Βουλή και τη Γερουσία και να σταλεί για υπογραφή στον πρόεδρο Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος επανειλημμένα είχε προσπαθήσει να πετύχει το κλείσιμο της φυλακής που δημιουργήθηκε μετά τα γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου, αλλά ως σήμερα συναντά σθεναρή αντίσταση όχι μόνον από την νΡεπουμπλικανική πτέρυγα, Ρεπουμπλικάνους αλλά και αρκετά μέλη του δημοκραιτκού κόμματος στο Κογκρέσσο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αντίθεσή τους συνίσταται ότι δεν επιθυμούν οι ύποπτοι για τρομοκρατική δράση που συλλαμβάνονται στο εξωτερικό, να φυλακίζονται σε σωφρονιστικά καταστήματα σε αμερικανικό έδαφος. Θα επιθυμούσαν μάλιστα, να φυλακίζονται οι ύποπτοι για τρομοκρατία στις χώρες καταγωγής τους.

Το εδάφιο του του παρόντος νομοσχεδίου που δεν πέρασε από τα μέλη της αμυντικής επιτροπής, πρόβλεπε την εξουσιοδότηση στις αμερικανικές υπηρεσίες ασφάλειας να μεταφέρουν τους ύποπτους για τρομοκρατικές ενέργειες σε αμερικανικό έδαφος «για να κρατηθούν, ώσπου να δικαστούν και αν καταδικαστούν να σταλούν σε αμερικανικές φυλακές». Αυτό στην περίπτωση που ο πρόεδρος υποβάλει στο Κογκρέσο σχέδιο γι ανα κλείσει η φυλακή στο Γκουαντάναμο.

Αλλά όλα αυτά αποτελούν πλέον παρελθόν, αφού η προεδρική προσπάθεια έμμεσα αλλά σαφέστατα απορρίφθηκε από την Επιτροπή αμυντικών Θεμάτων του Κογκρέσου.

Η εκδοχή του νομοσχέδιου για τη Βουλή των Αντιπροσώπων, απαγορεύει ρητά την μετακίνηση προς το αμερικανικό έδαφος υπόπτων για τρομοκρατία με σύμπραξη Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων βουλευτών.

Σήμερα στις στη φυλακή του Γκουαντάναμο κρατούνται 142 άντρες, από τους οποίους για τους 73 έχει ήδη εκδοθεί απόφαση για την απελευθέρωσή τους. Τον περασμένο μήνα, το αμερικανικό Πεντάγωνο ανακοίνωσε ότι Σαουδάραβας πολίτης που έχει περάσει τα τελευταία 12 χρόνια κρατούμενος στο Γκουαντάναμο, εστάλη ήδη στην πατρίδα του.

Πρόκειται για τον Muhammad al-Zahrani, για τον οποίοι η αμερικανική κυβέρνηση αποφάνθηκε ότι «δεν απαιτείται πλέον η κράτησή του».

Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης